Du er her

Tour de Hallingdal – etapperitt i Masters Cup, der siste etappe utgjør NM fellesstart

Foto: Liss Fusdahl. Svigerinna mi sørget for dette bildet, mens broder'n langa bananer til oss :)

Tour de Hallingdal (TdH) er et etappritt som i år gjennomføres på niende året. Rittet er både ranking elite og ranking Masters, og samler derfor ryttere over et stort aldersspenn og flere nivåer. Rittet går over fire dager og inkluderer 5 etapper, totalt 340 km og 4600 høydemetre!

Nytt i år er at tourens siste etappe på søndagen er NM i Masters cupen. Dette har både en fordel og en ulempe; Fordelen er at Masters ryttere virkelig har fått en super anledning til å samle poeng i Hallingdal dette året. Ulempen er at det kan føre til at ryttere velge å ikke kjøre alle etappene, for å spare beina til NM.

TdH er en norsk og lokal versjon av Tour de France (TdF) og startet som et lite, kompisbasert ritt som etterhvert har utviklet seg til å bli et stort og flott arragement. Det utdeles sprint poeng og klatrepoeng og trøyer i diverse farger, helt etter TdF oppskrift. Som kvinnelig syklist må jeg i tillegg få lov å kommentere at TdH er kommet MYE lengre enn TdF – kvinner får nemlig lov å delta...! (mulig dette er en digresjon – men hvordan i all verden kan et land som Frankrike tillate seg i 2015 å IKKE ha et TdF for kvinner?)

Første etappe gikk av stabelen igår, denne etappen inngår ikke i Masters ranking, og det var derfor først og fremst elite ryttere som stilte til start. Rye hadde noen elite ryttere på startstreken. Men vi hadde også en Masters rytter i klasse M45, Hr. Fossheim. Han kjørte inn til en meget god plassering, sett i lys av den konkurransen elite rytterne representerer. Og i den gruppa han kjørte, der også jeg lå, var han den definitivt sterkste. På vei sørover satte han inn det velkjente «tempo-tog giret» sitt, og taua hele gruppa omtrent alene inn til siste, avsluttende klatring. Etappen ble avsluttet med ca 9 km klatring, tidvis lettkupert, tidvivs hardt. Der var han ennå ikke var tømt for krefter, som man skulle tro han burde vært  etter å ligget så mye i front, og vant jaggu i denne gruppa.  

For undertegnede startet touren bra. Jeg har solide konkurrenter i Senior klassen i år, med minst like gode klatrebein som meg selv, om ikke bedre. Men de par kilometrne vi fikk på grus i går var gull verdt (bokstavelig talt) for meg – der var jeg sterk nok, mens min argeste konkurrent på gårsdagens etappe måtte slippe.

Fra og med dagens etappe inngår alle etappen i Masters cupen. Vi gleder oss stort til å se mange flere Masters ryttere fra Rye ankomme Gol idag, og er selv sagt veldig spent på dagene som kommer - og ikke minst søndag – NM Masters. 

Les om og følg TdH her

Artikkel etter første etappe på landevei.no her

 

 

Gruppe: 
Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen