Du er her

Glenn har mål om OL i Rio til neste år

Ryemedlemmet Glenn Johansen har rukket å bli 41 år, men har fortsatt så mye krutt i bena og i hodet at målet om å komme til OL i Rio neste år ikke er på ingen måte usannsynlig

Det står mellom Morten og meg, forteller Glenn. Siden det sannsynligvis ikke vil bli sendt mer enn en deltaker i sykling til neste års paraolympiske leker i Rio, vil landslagstrener Stig Kristiansens innstilling til Norges Olympiske Komité bli avgjørende. Stig Kristiansen er trener for dem begge, og har derfor de beste forutsetninger for å avgjøre hvem av dem som vil bli Norges representant i landeveisøvelsene på sykkel i fellesstart og tempo. Morten og Glenn trener ikke sammen, men de følger hvert sitt treningsopplegg utarbeidet av landslagstrener Stig Kristiansen.

Glenn forteller at han elsker slavisk å følge opplegget.  Det gir forutsigbarhet og trygghet. Og siden Glenn har anledning til å trene på dagtid, får han anledning til nødvendig restitusjon.

I vinter vil teknisk trening, noen langturer og tre kvalitetsøkter utgjøre til sammen 12 timer i uka. Nå står sponset tur til Gran Canaria for tur. Mutter’n er grei, sånn, som han uttrykker det. I tillegg får han en vitamininnsprøytning i 10 dager i Alicanteområdet siden han har blitt invitert til treningssamling sammen med damelandslaget og trener Carl Erik Pedersen, et ikke helt ukjent Ryemedlem. Dessuten gjentar samlingen seg senere i vinter.

Glenn på treningsleir på Mallorca. Et tilfeldig treff på en kafé med ingen ringere enn Bradford – sjefen for SKY

Glenn er født med cerebral parese som har gått ut over hans høyre side. I sykling betyr dette at han har vansker med balanse og koordinasjon. Han glemmer ikke at han i 2004 som skårunge skulle sykle Trondheim-Oslo på Ryes 17-timerslag. I ramma hadde han to fulle flasker. De ble aldri rørt av Glenn. Et forsøk på å hente en flaske kunne endt i en katastrofe for ham og kanskje flere med. En annen rytter i feltet fikk lov til å ta den ene flaska siden han var tom selv. Heldigvis hadde Glenn ”Camel back”, noe som han nå bruker på trening og i alle ritt.  Riktignok tillater ikke UCI mer enn en halv liter i ”Race back”, men de er ikke alltid så nøye med målingene før fellesstartene som varierer mellom 60-80 km.

Glenn savner å være en del av Rye, men treningene hans består av wattmålinger og nøye tilpassede økter hvor balanse og koordinasjon må øves og terpes til det fullkomne. Han må sitte så mye som mulig på egen sykkel på rulle med motstand, trene på dagtid og kunne styre trening og restitusjon. Glenn forklarer at han daglig må jobbe spesifikt for å styrke sine svake sider.
Dette passer ikke inn i Ryes spinningtimer eller i mange andre sammenhenger. Derfor må jeg gjøre jobben alene, forklarer Glenn. Han setter allikevel stor pris på noen langturer sammen med andre i Rye. Bl.a. har han vært sammen med ”Rye senior” når de har hatt sin årlige høstsamling hos Gunnar Bøhmer i Frankrike. 
Hver onsdag trener han på Olympiatoppen som har satt av en time for utøvere som ligger an til å kunne bli tatt ut til Rio.
 

Test på Olympiatoppen – sannheten bak all treningen skal fram på målingene!

Glenn kan ikke få fullrost May Britt Waarland som var treneren hans tidligere. Hun er svært dyktig og har hjulpet ham dit han er i dag. Nå er Glenn underlagt sykkellandslagets trener og opplegg med full satsing mot neste år.

Glenn er et verbalt fyrverkeri med kontante og velfunderte replikker. Han elsker fellesskap med andre, men han må forsake mye sosialt liv til fordel for arbeidet som må legges ned for å nå sine mål.
Målet er å kunne starte både i fellesstarten og i temporittet - ”syrefesten”, som han selv kaller det.
Siden han ikke selv ikke er noen spurter, må han ”stikke” underveis i fellesstarten for å ha sjanse til å nå pallen.

Etter 2013 har verken Morten eller Glenn prestert på samme høye nivå. De var blant verdens beste – nå gir Glenn jernet for å komme tilbake på samme nivå – og helst enda bedre. Testresultatene, tempotidene og deres egne notater fra treningene blir lest med argusøyne av Stig Kristiansen.  Det endelige uttaket blir ikke gjort før tett opptil OL. Det sitrer i Glenn da han forklarer dette.  Glenn forklarer at dersom han setter personlig rekord på tempodistansen, vil det være sikker billett til Rio. Siden han kan tape inntil 30 sek på en 10 km tempo pga sitt handikap, forstår vi hvor viktig den spesifikke treningen er for å bedre koordinasjon og balanse på sykkelen. 
Siste ”nyvinning” er innkjøp av en balanserulle som er satt inn i et svært trangt kott i leiligheten.  ”Kort vei til veggen”, ler Glenn. Det er så kort at han ved hjelp av armene kan avverge og bli kastet av sykkelen. Veggene blir støttehjulene!

Glenn anbefaler å bruke treningsprogrammet ”Training Peaks”. En enkel versjon kan lastes ned gratis fra nettet.  Komplett utgave må man betale for. Da er det flere data med i programmet.

Glenn kaller sin leder- og treningsstil KISS: KEEP IT SIMPLE – STUPID!
I dette ligger en grunnleggende innstilling om å gjøre ting enkelt. For Glenns del handler det om hele tiden å ha riktig posisjon på sykkelen, sitte bedre og følge seg trygg for å kunne sykle enda bedre. Han finner gjerne løsningene selv på paktiske problemer.
Glenn har nok et stort forbilde i Graeme Obree, timesrekord på bane fra Hamar i 1993. Han hadde laget sykkelen sin selv bl.a. med deler fra en vaskemaskin!

Glenn føler seg godt ivaretatt av klubben sin. Han har fått noe økonomisk støtte og er selv nøye på å dokumentere hva pengene blir brukt til. Med svært beskjeden inntekt kommer tilskudd til reiser, opphold og utstyr svært godt med. Han prøvde seg ett år i annen klubb, men fant fort ut at gresset ikke var grønnere der.” Nå er det kun landslagstøy og Ryetøy for meg. Bedre blir det ikke”.

De siste to årene har Glenn slitt med motivasjonen. Det var nok opplevelsen av at høyre arm ble dårligere som var årsaken. I dag ønsker han å takke leder i SK Rye, Gunnar Gulliksen, som øyeblikkelig tok affære og inviterte ham til en prat over en kopp kaffe da han ble oppmerksom på problemene. Gunnar Gulliksens medmenneskelighet og oppmuntring om å fortsette var gull verd. Glenn har kjent Gulliksen fra han ble med i Rye for 10 år siden.
Likedan ønsker Glenn å trekke fram Cato Zahl Pedersen som ringte Glenn da han forsto at motivasjonen var i ferd med å bli borte. ”Hva kan vi gjøre for deg, Glenn?” Dette var med på å tenne ny gnist.
Også Gunnar Bøhmers invitasjon til å bo i hans leilighet i Tourrettes i Frankrike og kunne trene i godt klima og i flott terreng har bidratt til å holde motet og motivasjonen oppe. ”Rye senior er en herlig gjeng”, sier Glenn med et stort smil.Jeg hører gjerne fra andre i Rye, forteller Glenn. Glenn deler mer enn gjerne sine opplevelser med andre. Det er inspirerende at andre spør hvordan det går underveis. Høyre armen blir gradvis dårligere, men med bedre tilpasset utstyr, gjentatt øving på styrke, koordinasjon og balanse, håper han at Ryes hjemmeside kan prydes med et bilde av ham på pallen i Rio!

 

Glenn på vei til 4. plass i tempo i paraolympiske leker i London 2012.
HEIA GLENN!

Gruppe: 
Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen