Du er her

Sterk innsats i NM terrengsykkel 2016

NM-helgen i Svelvik er over, og satsningsgruppa i Rye står igjen med mange gode resultater etter to harde og spennende dager i sommersola ved Vestfold-kysten.

Dag 1: Rundbane

Første klasse ut på lørdagen var Menn senior elite. Ryerytterne Torjus Bern Hansen, Sondre Kristiansen og Erling Moseby skulle prøve å forsvare en medalje i den prestisjetunge herreklassen.

Skiløperne imponerte

Sondre har den siste tiden slitt med å få ut det han kan i konkurranse, og fikk en tung dag. Etter 6 av 8 runder måtte han stå av rittet, da ting ikke fungerte som det skulle. Han skal nå ta tester for å sjekke at alt er i orden. Skiløperen Erling kan absolutt også sykle, og kjørte inn til en 11. plass i det sterke feltet, bare 6 sekunder unna en topp 10. plassering.

Erling Moseby i farta.  Foto: Bengt Ove Sannes

For Torjus sin del var det lenge en kamp om 3. plassen. Han lå i et felt med flere Lillehammer-syklister i mange runder, men han og Ole Hem fra Romeriksåsen SK fikk mot slutten av løpet en luke til Lillehamringene. Dessverre hadde Torjus et uhell og kjørte i et tre på sisterunden der han slo skulderen så hardt at kampen om bronsemedaljen endte der. Han kjørte allikevel inn til en sterk 4. plass.

Torjus har full kontroll i doseringen.   Foto: Bengt Ove Sannes

Neste klasse ut var Menn junior. Fra Rye stilte Jens Bergmann, Håkon Amundsen og Håvard Moseby. Jens kjente tidlig i løpet at kroppen ikke var helt med og måtte dessverre bryte. Håkon sto løpet ut og endte på en 18. plass i en klasse med tøff konkurranse. Håvard, som også hovedsakelig er skiløper, imponerte og tok en 5. plass - bare 05.43 min bak den superraske vinneren fra Soon, Tobias Johannesen.

Fire Ryedamer blant topp 5

I Kvinner senior elite stilte Rye med Elisabeth Sveum, Sylvi Sommer, Tone Kristin Larsen og meg (Marit Sveen). Elisabeth hadde planen klar om å ta det rolig de første rundene for så å kjøre på. Planen fungerte bra, og etter å ha fått luke på fjerderunden kunne hun sykle seirende inn til mål med en margin på nesten 2,5 minutt til nummer to. Hun kunne endelig tre norgesmestertrøya over hodet igjen for første gang siden 2008!

Seier til Elisabeth.                   Foto: Bengt Ove Sannes

Sylvi mistet kjedet etter å ha jobbet seg opp til fjerdeposisjon tidlig i løpet, dermed fikk Elisabeth, Ingrid og jeg (Marit) en luke det ble vanskelig å tette. Hun holdt allikevel de fleste bak seg, og endte på en 4. plass på en tung dag. Rett bak kom Tone jagende. Hun kjørte et godt ritt med jevne rundetider, og endte på en 5. plass. I tillegg slo hun en av de største konkurrentene sine på maraton, Sunniva Dring, med over 50 sekunder, og har god grunn til å være fornøyd. For min egen del fikk jeg en god start, men måtte slippe Elisabeth og Ingrid etter en runde. Etter det fikk jeg et par tunge runder, og ble jeg liggende alene resten av løpet. Heldigvis holdt jeg et godt nok tempo til å ikke bli tatt igjen av de andre, og kunne feire i mål med en 3. plass og min første NM-medalje som senior!

Dermed ble vi fire Rye-ryttere blant topp 5. Vi går for topp 4 til neste år ;)

Bare 2 minutter etter Kvinner Senior Elite startet Kvinner 16 år, der Ryejentene Anna Littorin Sandbu og Johanne Dahl Norland skulle i ilden. Johanne, som bare blir tøffere og tøffere teknisk, kjørte et godt løp og endte på 4. plass. Anna klinket som alltid til fra start, men fikk en skikkelig krasj allerede etter 3-400 meter, og hennes NM endte i en ambulanse til Drammen sykehus. Heldigvis gikk det fint med henne, og hun kom unna med vonde ribben og et knust forhjul. Tvillingbroren Albin derimot, kjørte et kjempegodt ritt i Menn 16, og med teknikk på høyde med eliten, kjørte han inn til en 9. plass i klassen!

Teknikk-mesteren Albin.                            Foto: Johanne Dahl Norland

I klassen M15 tråkket Edvard Sandvik inn til en fin 4. plass, mens Aleksander Dokset og Birk Møller Gundersen kom litt lenger ned på resultatlisten.

Dag 2: Sprint

I sprint kjøres det først en prolog, det vil si en runde i sprintløypa hvor de 30 beste går videre til å kjøre heat. Fire og fire starter sammen, der de ti beste går videre og kjører åttendelsfinale, kvartfinale, semifinale og til slutt finalen bare de fire beste står igjen.

Først ut var de under 17 år. Anna stilte til tross for krasj dagen før, og både hun og Johanne tok seg til B-finalen i klassen K15-16. Johanne stakk av med 7. plassen, mens Anna tok en 8. plass i en klasse der hele 19 jenter deltok. I klassen K 13-14 tok Ida Sofie Huseby en fin 2. plass i A-finalen.

Dramatikk i finaleheatene

Ingen juniorgutter fra Rye stilte til start, men i klassen M17+ skulle Torjus og Erling kjempe om medaljer. Torjus var på forhånd favoritt i klassen etter 5. plassen sin i EM tidligere i vår. Han kjørte inn til beste tid i prologen, mens Erling kjørte seg inn til topp 10 i et stort felt med hele 50 startende juniorer og seniorer. De tok seg begge fra åttendels-, til kvart- og helt til semifinale blant de åtte raskeste, der Torjus gikk videre til A-finalen og Erling gikk til B-finalen.

Erling ble tredjemann i heatet og kom på en foreløpig 7. plass. I Torjus sitt heat i A-finalen ble det en dramatisk avslutning som gjorde at Erling endte på 6. plass. Lørdagens vinner i menn junior falt nemlig i et spurtoppgjør, og slo seg så hardt at han måtte hentes av ambulanse. Han kom seg ikke i mål, og dermed rykket alle opp en plass. Torjus ble litt hindret av fallet, og Martin Siggerud endte opp med seieren, mens Torjus kjørte inn til sølv!

I klassen K17+ stilte Elisabeth, Sylvi og meg selv (Marit). Etter NM-sprinten i fjor hvor vi alle endte i finalen var vi gira på å gjenta suksessen - men tøft skulle det bli, og sprint er en uforutsigbar gren. Siden vi «bare» var 18 kvinner på start, gikk vi direkte til kvartfinalen. Bare to ryttere gikk ut og fikk ikke kjøre heat. Vi kom alle videre, og Elisabeth og Sylvi endte i samme heat. Sylvi kom ledende inn mot stadion, med Elisabeth litt bak i tredjeposisjon, etter at hun hadde hatt et uhell. Jeg selv sto på startstreken da jeg hørte speakeren si «oi, hva skjedde der». Det viste seg at Sylvi hadde sklidd i en av de siste svingene. Hun mistet pusten, slo magen og benet, og kom seg aldri i mål. En stor skuffelse for henne så klart, men Sylvi kommer sterkere tilbake! Dermed kom Elisabeth til semifinalen.

Jeg gikk videre fra mitt heat, og møtte Elisabeth, Thea Siggerud fra Soon og Anna Stray Rongve fra Haugaland CK. Anna tok starten rett foran meg, og vi ble liggende på en rekke tett bak. Halvveis i løpet sklei Anna, og jeg kom meg akkurat forbi, men slo borti noe hardt så setet mitt ble smelt opp foran i feilstilling. De andre kom seg fint forbi, og opp den siste grusbakken hadde de mer krefter enn meg og smatt forbi. Dermed gikk jeg til B-finalen, mens Elisabeth gikk videre til A-finalen med blant andre regjerende viseverdensmester i sprint, Ingrid Bøe Jacobsen. Som plaster på såret etter et litt skuffende NM for egen del, vant jeg B-finalen.

Elisabeth kjempet helt til mål mot Ingrid, men måtte se seg slått med et par meter og endte på en 2. plass.

Sett bort ifra store og små uhell, har dette vært et bra NM for satsningsrytterne i Rye, og vi er nå klare for å trene enda hardere mot sensommer-sesongen!