Du er her

Norsemannen

Inger Heiberg Woxholtts bilde

Foto: Blenne Photography

- Dusteopplegg tenkte jeg første gang jeg fikk høre om Norseman  – og totalt ødeleggende for kroppen.
Sier Henrik Oftedal, syklist på Rye Ekspressen og dobbel Norseman-vinner.

Det var i 2004. I 2009 tok han andreplass i Norseman, bak Tom Remman, og han kaller det en av sine største siere over seg selv, etter at han hadde vært langt ned en periode. I 2010 vant han Norseman, på tiden 10.59.57, men tok etter det igjen plass i sofaen og falt tilbake til gamle synder.
I 2011 lokket Dokken (Tor Ivar Doknes) Henrik med i Ekspressen, og selv om formen ikke var helt på topp, kom han seg likevel fra Trondheim til Oslo sammen med laget.

I 2012 ble alle tidligere Norseman-vinnere invitert til å være med i konkurransen, og for Henrik ga det nytt liv til gamle drømmer.

- Jeg strakk strikken mange ganger den våren og den holdt på å ryke. Jeg reddet meg inn og var i fantastisk form under konkurransen.  Gleden og følelsen av å overgå seg selv, er sikkert den sterkeste rusen man kan oppleve, sier Henrik.
Men rusen er sterkt vanedannende og man blir villig til å gjøre svært mye for å oppleve den igjen.

- Mange mener kanskje at jeg burde avsluttet satsningen min i 2012, men i stedet grep jeg en mulighet til å gjøre noe annet i livet, enn å jobbe 100% og i stedet gjøre det jeg elsker.

Han satset fulltid, og befant seg i 2015 igjen om bord i Norseman-ferga, litt spent og nervøs, men i fantastisk form og med skyhøy selvtillit, og gikk rett ut på kanten og symbolsk hoppet i vannet først av alle.
Det gikk bra lenge, men den grusomme følelsen av maktesløshet tok over på løp. - Jeg løper for livet, men det er som å løpe i sirup. Det er et virkelig mareritt. Beina nekter og på vei opp fjellet kaster jeg opp med jevne mellomrom. Jeg tror ikke jeg var dårlig, jeg tror jeg bare var smertepåvirket, sier Henrik.
Det ble likevel en femteplass.

Det siste året har han på ingen måte ligget på latsiden. I mai satte han verdensrekord - på Klosterskogen travbane, under et 24 timers MTB-sykkelløp. Henrik slo sin egne gamle rekord og rakk 629,6 kilometer i løpet av 23 timer, da han kastet inn håndkleet på grunn av feber. Det ble 787 runder på travbanen. Du kan lese mer om det her.

I juni stilte han i fellesstarten på Trondheim - Oslo, og kom i mål på 3. plass, på tiden 14:10:48.
- De siste gangene har jeg kjørt sammen Ekpressen og det har vært utrolig bra turer. Kjøre på lag og særlig vinne med lag er en veldig god følelse. Det er likevel noe spesielt med å stå sammen en gjeng på start og det er den enkleste av alle konkurranseformer som gjelder: førstemann til mål, sa Henrik før start.

Og nå på lørdag gjorde han det igjen. Kastet seg ut i Eidfjorden for å svømme den tøffe turen i bølgene inn til Eidsfjord, sykle de 180 iskalde kilometrene over vidda, og første løpe, deretter gå som i koma, maratondistansen opp på Gaustatoppen.
Han ble nest best av 203 menn og 47 kvinner, bare slått av en eneste mann, vinneren Lars Petter Stormo.


Foto: Blenne Photography

 


Foto: Blenne Photography


Foto: Blenne Photography


Foto: Blenne Photography


Foto: Blenne Photography

 

Relaterte artikler: 
Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen