Du er her

hvordan bli best mulig på ritt som birken, Grenserittet osv

Lurer på om det er mulig å få noen tips om hvordan man blir best mulig på denne typen ritt.

interval, langkjøring (rolig/hardt) osv

Bjørn

Torkjell Skomedals bilde

Det er litt vanskelig å si så lenge jeg ikke aner hvor god du er og hvilke amisjoner du har, feks om "best mulig" er å bli best totalt eller yte ditt beste. Men generelt er det lett å bli bedre hvis man kan trene mer, det er nesten alltid det enkleste. Så får du bestemme selv om det er tid eller kropp som sier fra om det er nok trening.

 

I disse rittene trenger du riktig seeding for å få kjøre maksimalt, det er best å starte med de som er like gode som deg. Da får du bra drahjelp, kan bidra en god del selv og blir ikke frakjørt når det drar seg til.

 

Jeg er tilhenger av mye rolig kjøring 3-4 turer og kun 1-2 hard økt pr uke (helst bare 1). På de rolige turene kan med fordel legge inn en del liten bit stisykling (dvs vanskelig terreng) gjerne litt bratt oppover og kanskje spesielt nedover der mange taper svært mye tid. Finner man et bra sted er det lov å sykle litt fram og tilbake og terpe på detaljer før man fortsetter på turen. Greit å trene på å drikke og spise også underveis så man slipper å stoppe.

 

 

Jeg vet nå ikke helt jeg. Ikke er jeg spesielt god til å trene og dermed heller ikke til å sykle, men jeg har forsøkt å gjøre meg noen erfaringer over de siste to årene likevel.

Alle anbefaler store mengder med rolig kjøring. Jeg synes det gir mening dersom man trener mye. For mange av oss er dessverre ikke 5-6 treninger i uka mulig å få til. 2-3 er det jeg rekker på en vanlig uke, ofte må varigheten være rundt 1-1,5 timer.

Min egen erfaring er at intervall og/eller drag er det som gir best effekt 4*4 eller 3*6-8, evt rett og slett en treningstur på grus med naturlige intervaller i hardere partier. Er det mulighet for å legge noe av dette til sti for å få teknisk trening i tillegg er det en god investering.

Trener man 2-3 ganger pr uke restituerer kroppen godt mellom øktene. Dobler man antallet er faren for overbelastning større og behovet for å trene rolig øker.

Men det er bare erfaringene fra en glad amatør med en langsiktig ambisjon om å komme ned mot merkekravet i Birken :)