Du er her

Knær og rumpe

Espen Unaass bilde
Forum: 

Utenom at jeg pådro meg en lei forkjølelse etter treningen på tirsdag, har jeg de siste ukene har jeg blitt mer og mer plaget av smerter i knærne. Dette er litt merkelig, da jeg aldri har hatt slike problemer før. Mulig det har noe med overgang til nye sykkelsko/pedaler. Etter treningen på tirsdag har smertene eksalert kraftig. Knebetennelse? Uansett, kan det være en idee å kjøpe noe produkt ala Tigerbalsam? (Da også med tanke på at det kan bli en kald tur) Har dere noen erfaringer med dette produktet (utenom lukten)

Har dere ellers noen planer for krem som skal forhindre gnagsår i baken? Vaselin?

Per Christian Dæhlins bilde

Det blir en veldig lang tur hvis du ikke er frisk så jeg håper virkelig at du bli frisk igjen. 

 

Det vanligste er å forebygge sår rumpe med Zinksalve. Men jeg vil tro du kan bruke det meste av salve så lenge det ikke er vannløselig. 

 

Jeg har ikke noe erfaring med Tigerbalsam, men det brukes vel mot ømme muskler? Kanskje du bør gå innom NIMI i morgen slik at du finner ut hva som er problemet med knærne dine.

 

per chr.

Lars Olav Skårbergs bilde

 

·         Sjekk om nye pedaler/sko har medført endret avstand til sete. Benet bør være strakt når hælen settes på pedalen (slik at det blir en liten knekk i kneleddet når tåballen settes mot pedalen). For lav setehøyde er visstnok hyppigste årsak til idrettsrelaterte kneplager, nest etter menn som begynner å jogge i overgangsalderen. Ofte skal det små justeringer av setehøyde til (1-2 cm). Sjekk at cleats er skrudd på skoen i riktig vinkel slik at knærne peker rett fram (evt. litt innover men ikke utover). Still pedal/bruk cleats slik at det tillates å variere vinkel for avlastning (max float). Noen rapporterer kneplager når cleats er skrudd for langt frem på skoen http://kondis.no/forum/viewtopic.php?t=6275 – prøv evt. å flytte cleats lenger bak. Kjøp knevarmere i angora til bruk over fjellet – eller i det minste standard knevarmere - unngå å sykle med bare knær før det er opp mot 20°. Varier sittestillingen ved for eksempel å sitte lengst frem på setet over slettene, mens du sitter lenger bak oppover. Unngå å pushe tunge gir på lav tråkkfrekvens, skift til 12/27 kassett om nødvendig for å kunne sykle med liten belastning/høy kadens i bakkene. Stå og sykle innimellom, også utenom bakker for å avlaste.
 
·         Kraftig eskalering av kneplager før sykling av 50 mil i race pace høres skummelt ut. Du kan pådra kneplager som det tar mer enn et år å helbrede. Sjekk med lege før du drar til Trondheim. Vanlig fastlege har ikke nødvendigvis tilstrekkelig peiling. Kost på deg en telefonkonferanse med Norges kanskje beste ortoped Arne R. Nilsen Idrettsklinikken Fredrikstad/Eskeviken gård http://www.idrettsklinikken.no/popups/avd_fredrikstad.html. Prøv eventuelt andre mer direkte sykkelorienterte idrettsleger som http://www.aktivmedisin.no/ Eller prøv å få til en undersøkelse, da er mest nærliggende NIMI som anbefalt av Per Chr. og som anbefalt her http://gloppensykkel.net/oppussing/hypokonder_samling.php Men det går neppe på dagen.
 
·         Krem som forebygger gnagsår er å få kjøpt for kr 45 på Fast-Bikes: http://www.fast-bikes.no/e-vendo.php?shop=fast&SessionId=&a=article&ProdNr=GON10635046&t=4&c=1579&p=1579 . Og LazerLars har sikkert remedier å anbefale fra en annen velassortert butikk…
 
 
Hilsen Lars O
Rye Lille 40 men også Rye 18-supporter

Lars Olav

Erlend Olsens bilde

Jeg fikk sterkte smerter i høyre kne under Mjøsa Rundt - jeg er rimelig sikker på at dette skyldes kulde (jeg hadde selvfølgelig ikke på lange ben da)

jeg har slitt med kneet siden da og på søndag tok jeg en langtur på egen hånd for å teste om kneet ville holde. Resultatet var nedslående og jeg så for meg å ikke engang starte DSSP.

Forhørte meg med en lege på mandag og fikkr som råd å spise en kraftig ibux-kur da dette virker betennelsesdempende. som sagt så gjort, og på tirsdagstreningen kjente jeg ingenting til knesmertene lenger, så jeg satser på at det vil holde.

Når det er sagt er det ikke sikkert pat dette vil hjelpe for din del da, men det kan være verdt et forsøk - du MÅ dog forhøre deg med en lege innen du begynner å proppe i deg masse tabletter da det i verste fall kan være svært helseskadelig.

 Det kan være feil høyde på setet eller hvis vinkelen på skoen er feil i forhold til kneets bevegelsesretning. Flere av skofestene låser forten i en bestemt vinkel. Jeg vet at shimano har cleats med ulik grad av sideveis vandring (rød 0 grader, gul 5 grader osv.). Selv har jeg og flere jeg kjenner gått over til Speedplay som er har opp til 15 graders flyt. Dette løste kneproblemene til Elly (min kone).

Hvis vinkelen er problemet så bør du sjekke at vinkelen er rett, eller skifte til større flyt. Det har vært gjort flere undersøkelser på at stor flytvinkel IKKE ødelegger for effektiviteten i tråkket. Speedplay benyttes bla av CTT (Thor Hushovd team) og ble benyttet av CSC.

Geir

Har selv svært god erfaring med Speedplay. Videre finnes det mye bra kremer på denne linken.

 

Svein Ivar Kristiansens bilde

*knis*

Willy Hugo Nordness bilde

En ulmende kneskade før start fra Trondheim!! HUFF, da hadde jeg sovet dårlig om natta :-(

Uansett, belastningsrelatert er det nok sikkert.,

blir smerten værre med belastning,vurder følgebilen ellers er det mulig du kommer til å angre i LANG tid (sorry)

Innstilling av sykkel/pedaler og sko er jo særdeles viktig, du har MANGE repps ned fra baretebyen der en liten feil plutselig kan vise seg å bli stor!

Plasering av cleats, setets høyde (heller for lavt enn for høyt) og ikke minst

setets eller kneets posisjon i forhold til pedalen er jo sentrale!

Dette siste her kan sjekkes med å sitte på biken i normal kjørestilling med foten i pedalen og krankarmen i posisjon rett frem, legg et loddesnøre over kneet, det snøret skal lodde inn mot senter av pedalaksling eller max 1cm bak, men aldri forran!!

Lykke til.

~Fuji~

Har også hatt problemer med kne etter sko og pedalbytte i vår. Gikk til Torshov sport (nye sykkelavd.) hvor jeg satt en time på rulle mens det ble mm-justert - helt til belastningen ble minimal. Det viktigste for meg var å bygge opp fotsålen slik at kneet "var i ro" - dvs minimal sidebevegelse. 

Mulig du kan nå en time før Trondheimsturen(?)

Ellers har jeg brukt Orudis (betennelsesdempende gel) for å få bort betennelsen.

Lykke til!

Mathis

Martin Olafsens bilde

Forsiktig med smertestillende/betennelsesdempende preparater kombinert med fysiske eksesser. Det har vært en del plutselige dødsfall bland idrettsutøvere som har gått på preparater av denne typen, men jeg er usikker på hvilket virkestoff som er "skummelt", så det er ikke slik at alle smertestillende preparater er skumle. Tror paracet er safe, men den virker ikke betennelsesdempende. Det er ikke slik at legen du snakker med nødvendigvis har kompetanse på dette. De utøverene som har brådødd er stort sett fotballspillere som har fått medisinen av lagets lege... Selv dropper jeg store belastninger ved smerte over en viss grense og tar aldri medisiner mot smerte for å kunne trene eller liknende. Smerter er kroppens måte å si i fra om at noe er galt, og det bør du ikke ignorere/kamuflere med medikamenter. Da er nok speedplay og sittestilling mer fruktbare tilnærminger, og heller bryte hvis smerten tiltar. Hilsen Martin, Rye syklist og sykepleier.

Willy Hugo Nordness bilde

Fornuftige ord Martin og vi har jo faktisk bare EN kropp,

mens Styrkeprøven går hvert år!!

~Fuji~

Kjørte selv med 17 timern i fjor.

I løpet av våren merket jeg en del "lugging" nedenfor kneskåla på høyre kne, spesielt hvis det var kaldt. Løsningen for meg ble å kjøre med løse knær, samtidig som jeg smurte knærne med Tigerbalsam. Hvorvidt tiger'n hjalp eller bare hadde "placeboeffekt" skal jeg ikke uttale meg om. Kom i hvert fall til Oslo, UTEN å ha problemer med knærne.
Prøvde også å kjøre på relativt høy kadens, slik at belastningen pr. tråkk ble mindre.
 

 

Lykke til!