Du er her

Lykke til med Oslo Maraton!

Marius Jørgensens bilde
Forum: 

Lykke til til alle som skal løpe Oslo Maraton i morra! Vær og temperatur ser ut til å bli helt perfekt, så nå er det bare å gruglede seg :-)

Jon-Ivar Lunds bilde

Da var mitt livs andre maraton i boks. Leggene mine hadde knapt nok rukket å restituere seg etter Birkebeinerløpet da det nok en gang var på tide å smøre føttene inn med vaselin og trekke på seg Vibram Fivefingers TrekSport. Under Birkebeinerløpet så jeg ingen andre enn meg selv som løp i barfotsko. Under dagens maraton var vi minst tre. De siste 15km var vonde, ikke fordi jeg var spesielt sliten, men fordi fotens naturlige dempning var blitt noe frynsete. Det ble derfor et og annet nedslag på hælen for å avlaste fotbue og forfot, noe som var absolutt pyton da hælen ikke er designet for å fungere som støtdemper for resten av kroppen. Må nok legge inn noen ekstra mil med treningsøkter på asfalt for å stå distansen ut på forfot. Målet var å komme under fire blank, og jeg er derfor grisefornøyd med 3.49.53 og ny pers med 30 minutter.

 

Er det andre forfotfrelste i Rye?

Linux Registered User # 195305

Anders Løitegårds bilde

... til maratondistanse.

Prøvde meg i år på en lettvektssko så nær barforsko en kan komme (Saucony Kinvara). Har hatt skoen i en drøy måned og fungerer fantastisk til intervalltrening. Ikke løpt mer enn 25 kms økter på de, blitt litt mer støl enn normalt.

Gikk ut for å slå fjorårets tid på 2.57, men en dårlig dag i kombinasjon med stive fotblad, forsto jeg allerede etter 30 minutter at løpet var kjørt. Gav meg etter drøye 30 km..

Skal ikke skylde på skoene, men barfotsko og andre veldig lette forfotsko krever at du har en kropp som tåler mye løping og en personlig vekt i kyllingklassen.

Til framtidige langdistanseløp legger jeg heller på 50 gram i mer stabile sko.

Jon-Ivar Lunds bilde

Alle er født til å løpe, og den naturlige måten å løpe på er uten sko på føttene. Pakker du føttene inn i high tech sko med demping og støtte på alle bauger og kanter får du et unaturlig løpssteg bestemt av skofabrikanten, svekkede muskler, og en drøss med skader. Selv om jeg alltid kun vil være listefyll løper jeg raskere og lengre med forfotsko enn med sko med kunstig demping. Etter årets overgang til naturlig demping har jeg fremdeles til gode å få strekk, avrivninger, krampe, knesmerter, ryggsmerter, osv. Jeg tviler på at kroppen min tåler mer løping enn andre kropper, og jeg trener garantert mye mindre enn de ivrigste. Alt jeg får tid til utenfor sykkelsesongen er tre økter i uka som foregår omtrent som følger:

 

Økt 1 (Vibram): 10x rolig jogg opp og ned en 100m lang skråning, 5x maks innsats opp 100m lang skråning, løper rolig ned, 10x rolig jogg opp og ned en 100m lang skråning.

 

Økt 2 (barbeint): 3km motbakkeløp på tredemølle. Begynner på +5 grader og legger på 2.5 grader per km. Bruker dette som oppvarming før styrketrening.

 

Økt 3 (Vibram): 22.5km progressiv løping på tredemølle. Øker hastigheten med 0.2km/h per km første 90 minutter, roer deretter ned 500m før jeg begynner på nytt med 0.1km/h økning per 500m den resterende distansen.

 

På en god dag veier jeg 75kg, og så feite kyllinger finnes ikke.

Linux Registered User # 195305

Stian Gjones bilde

Da har jeg gjennomført mitt livs første Maraton på tiden 3.41.26 er kjempe fornøyd.

Det var så morro at planen er klar for neste års maraton allerede. Satser på både Oslo og Stockholm.

Vennlig hilsen
Stian Gjone