Du er her

Riktig sittestilling på terrengsykkelen

- noen tips for innstilling
I Birkebeinermagasinet nr 2/2007 har Tord Bern Hansen beskrevet noen grunnleggende innstillinger av setet og styret for å gi et bra utgangspunkt for å finne seg godt til rette på terrengsykkelen. Deretter kan du gjøre individuelle justeringer om du skulle ønske det. Rådene gjelder både for voksne og barn og er illustrert med bilder. Punkt 6 gjelder ikke for barn som har styret i samme høyde eller høyere enn setet. Les mer her.
Det første du må være sikker på er at rammen har riktig størrelse. Vi tenker da på høyden opp til overrøret og lengden på overrøret (fra setet til styrerøret). Vi gir ikke en anbefaling av akselavstand eller vinkel på styrerør. Dette er faktorer som påvirker hvor stabil (treg) eller rask (nervøs) sykkelen er å håndtere. Kort akselavstand og bratt styrerør (gaffel nesten rett ned) gjør sykkelen rask å håndtere. Lang akselavstand og slakk vinkel i styrerøret gjør sykkelen stabil i høy hastighet, men samtidig tregere å manøvrere på stier. Dette er mål som varierer mellom ulike fabrikater og mellom ulike modeller hos en fabrikat. Ofte vil valget stå mellom to rammestørrelser ved kjøp av sykkel. Kjøper du den største rammen og kompenserer med et kortere stem får du en trygg, stabil og "treg" sykkel. Velger du den minste størrelsen og setter på et lengre stem, blir den kvikk og kanskje litt nervøs.
 
Rammehøyde

 
  Klikk+for+st%F8rre  
Klikk for større
 

For voksne som skal bruke sykkelen litt på stier anbefaler vi at det er klaring mellom skrittet og rammen når begge beina er i bakken. Klaringen kan gjerne være 5-10 cm.

Det går an å gå på akkord med dette kravet for barn, slik at de skal ha noe å vokse i. De bør imidlertid kunne få begge beina i bakken uten å måtte stå på tærne - det blir ofte lengre ned i skogen da terrenget er ulendt. Skal det være lite klaring, bør også barna mestre sykkelen meget godt. I motsatt fall vil en stor sykkel gjøre barna utrygge.
 
Setehøyde

 
  Klikk+for+st%F8rre  
Klikk for større
 

Sett deg på sete og sett hælene på pedalene. Du skal nå kunne trå baklengs samtidig som du beholder en liten knekk i kneet (A). Du skal ikke måtte vrikke fra den ene til den andre siden på setet.
 
Horisontal innstilling av setet

 
  Klikk+for+st%F8rre  
Klikk for større
 

Når du har fått setet i riktig høyde, er neste trinn å finne riktig plassering i horisontalplanet - skal det lengre bakover, eller skal det nærmere styret? Se bilde 3, punkt C.

Begynn med å sette setet vannrett. Sett deg normalt på sykkelen. Når pedalarmene er vannrette og tåballen over pedalakslingen, skal det være en loddlinje fra det fremre kneet og ned gjennom pedalakslingen. Bruk gjerne et vater for å måle dette. Se bilde 2, punkt B.
 
Styrehøyde

 
  Klikk+for+st%F8rre  
Klikk for større
 

Vi ha nå fått riktig innstilling på setet. Det neste er å få riktig høyde på styret. Styret bør være maksimalt 10 cm under setet for voksne personer. Se bilde 3, punkt D. For barn opp til 10 år er ofte styret i samme høyde som setet eller enda høyere. Det er bra for da er det lettere for barna å ha blikket fremover.
 

 
  Klikk+for+st%F8rre  
Klikk for større
 

Høyden på styret kan justeres ved å flytte distanseskivene ovenfor eller nedenfor stemmet på gaffelrøret. Se bilde 4, punkt E. Et annet alternativ er å bytte til et stem med en annen vinkel (se 4, punkt F) som gjør at styret kommer høyere eller lavere (stemmene kan monteres begge veier slik at vinkelen kan være både positiv og negativ i forhold til gaffelrøret). Normal vinkel er 4-6 grader, men det fins stem med opp til 35 graders vinkel.
 

 
Lengden på styrestemmet

 
  Klikk+for+st%F8rre  
Klikk for større
 

Avstanden fra spissen på setet til styret bør tilsvare lengden på underarmen + bredden på 3 fingre. Se bilde 4. Riktig avstand til styret oppnås ved å kjøpe stem i riktig lengde. Stem kommer i lengder fra 6 cm til over 12 cm.

Har du montert styret omkring 5 cm under setet er det ikke uvanlig at styret er på aksen mellom øyet og akslingen gjennom forhjulet. Ser du akslingen langt bak styret kan det være større sannsynlighet for å gå over styret i bratte utforkjøringer på stier.
 
 

Synlig: 
Offentlig - alle kan lese