Du er her

Rapport fra Junior Tour of Wales 2012

24 august reiste følgende 4 landeveisryttere fra Ryes juniorgruppe til Wales for å delta på Junior Tour of Wales: Eirik Andresen, Aleksander Bergby Henriksen, Ole Forfang og Adrian Henriksen sammen med et støtteapparat på 3 voksne som bestod av Egil Aasheim (trener), Halvard Bergby (mekanikker) og Vegard Henriksen(lagleder).

Junior Tour of Wales er et 5 etapper ritt over 3 dager som i år ble arrangert for 33 år på rad.  Dette er et kjent ritt i Storbritannia, og mange av dagens store navn innen sykkelsporten har som junior vært og kjempet om seieren her. Vi kan her nevne Mark Cavendish, David Miller og vår egen Edvald Boasson Hagen.

 

Rittet går i landlige omgivelser i nærheten av Newport hvor terrenget er åsete med mange bratte og lange bakker. Det var ca. 110 startende, og her var det et meget høyt nivå på deltagere. Wales stilte med sitt landslag, og den Britiske mester på fellesstart var her samt et sterkt lag fra Nederland som var invitert. Så her fikk våre ryttere skikkelig topp internasjonal matching.

 

Dette rittet er lagt opp etter samme modell som de store etapperittene, med trøyer for sammenlagt ledelse (gul trøye), klatretrøye (polkadottrøye) og poengtrøye (grønn trøye). Hver fellesstart hadde innlagte spurter med spurtpoeng og King of Mountains punkter for klatrepoeng.

 

Bakgrunn for at Rye's junior lag ble invitert med på dette er at på treningsleir i Spania i vinterferien bodde de hos en sykkelinteressert Waliser som synes våre ryttere var så gode at han spurte om de hadde mulighet til å være med på dette etapperittet i Wales.  Etter det gikk det slag i slag, og Rye ble invitert til å stille med et lag på 4 ryttere. Rittet startet på lørdag 25/8 med en prolog på 7,5 km. og så en fellestart på 75 km. Tempoprologen var en blanding av bakketempo og vanlig tempo, da den startet med en bakke på 1,5 km. som var hadde mellom 8 og 10 % stigning og avsluttet med det samme.  Våre ryttere gjorde en meget god laginnsats her, og plasserte seg mellom nr. 20 og 30.

 

Lørdagens fellesstart var en tøff løype, hvor mål var oppe på en åskam så løypa avsluttet med en 4-5 km. bakke med de samme stigningsprosenter som på prologen. Adrian punkterte etter kun 10km. og klarte aldri å komme tilbake i feltet etter dette, så da var hans mulighet til en god plassering sammenlagt spolert. De andre var godt med og Eirik var i brudd mesteparten av dagen. Ole kjørte meget bra på slutten, og han tok igjen bruddet i siste bakke og kom inn til en strålende 12 plass.    

 

Søndag 26/8 startet med et rundbaneritt i en tøff løype på 3 km. som skulle kjøres 10 ganger med 2 innlagte spurter. Her ble det kjørt skikkelig hardt fra start, og etter bare 2-3 runder var hovedfeltet halvert. Alle våre ryttere satt med de første 6 rundene, men det var bare Ole og Adrian som kom inn til mål med lederfeltet. De fikk plassering 25 og 29.

 

Etappe 4 på søndag var en flat fellestart løype over 74 km. med innlagte spurter. Feltet var godt samlet og alle Rye rytterne var samlet med til tross for at det gikk opp til 55km. på flatene.  Vi hadde planlagt et opptrekk for Aleksander og da alle trodde at det var 2-3 km. igjen til mål i forhold til oppgitt distanse lå hele laget samlet og hadde perfekt opptrekk, så kom mål ca. 2 km. for tidlig og det ble ingen spurt. Heldigvis lå alle våre godt fremme, så vi fikk plasseringer fra 15 til 25.

 

Mandag 27/8 var det femte og siste etappe. Denne var 95 km. og klart den hardeste med flere lange stigninger.  I tillegg kom høstværet med tett regn og mye vind. Her var det innlagt 3 spurter og 2 "King og Mountains" for klatrepoeng i tillegg til målpassering som var på toppen av en bakke på 6km. Adrian startet offensivt og tar klatrepoeng i første "King of Mountains" hvor han passerer som nr. 2.  Videre prøver Eirik å ta spurtpoeng, og Aleksander er med i brudd etter ca. 35 km. Dessverre får Aleksander sykkelhavari mens han er i bruddet, da pedalfeste løsner fra kranken.  Etter dette går Ole med i brudd mens Adrian og Eirik ligger i hovedfeltet. Hovedfeltet tar nesten igjen bruddet før siste bakke. Ole kjører bra opp bakken og kjemper seg inn til en flott 15 plass. Eirik kjører bakken greit, mens Adrian har gått helt tom etter å ha vært meget aktiv i hovedfeltet og møter veggen halvveis i bakken. 

 

Sammenlagt blir Ole Forfang Ryes bestemann på en god 14 plass og alle Rye rytteren gjorde en flott innsats i dette etapperittet. Rye ble lagt merke til både p.g.a gode plasseringer men også for god oppførsel under ritt og ellers, så dette var god Norgesreklame.  

 

Junuior Tour of Wales var en meget god erfaring for Rye rytterne men matching på et høyt internasjonalt nivå. Arrangementsmessig var helt profesjonelt og strålende gjennomført. Her har våre hjemmelige NC arrangement mye å lære! 

 

Vi ble på avslutningsseremonien invitert til å delta neste år, så da får vi bare legge det inn i kalenderen!

 

 

Synlig: 
Offentlig - alle kan lese