Du er her

Årets Fondo Leopardiana var det tøffeste på 17 år

Anita Bakk Henriksens bilde


Helgens tur til Italia for utvalgte medlemmer fra de ulike sykkellagene ble en stor suksess. Bortsett fra en teknisk feil gjennomførte alle det beinharde rittet Fondo Leopardiana, og jammen ble det ikke knyttet nye bekjentskaper i samme slengen.

Turen til Italia har i tillegg til å delta på Fondo Leoparidiana handlet om å knytte sterkere kontakt mellom de ulike sykkelgruppene. Det viste seg svært tydelig at dette var et behov da ingen på turen kjente mer enn en eller to av de andre som var med.

Årets ritt var 132 kilometer langt og svært så tøft. Med nesten ingen glatte partier ble det hardt for alle. Den verste bakken av dem alle var en solfylt grusvei som gikk oppover i over syv kilometer, en strekning hvor mange ble nødt til å gå av sykkelen (ingen fra Rye).

Aleksander som startet i front med Adrian brakk dessverre en eike helt i starten av rittet og uten servicebil måtte han bryte, men håper å komme sterkere tilbake neste år. Adrian ble best med 29. plass av cirka 800 deltakere. Alle fullførte innen tidsfristen, og vi er stolte av den knallharde jobbingen som ble lagt inn i det ekstremt utfordrende rittet.

Undertegnede redaktør satte seg ned med alle og en hver for å høre litt om hva de tenker om Rye, planer fremover og effekten av turen til Italia.

SINDRE BLIKSTAD-BALLAS

Sykler for Rye 16, medlem siden 2010

- Det var litt tilfeldig at jeg endte opp i Rye. Etter å ha vært storkjefta i et bryllup, ble jeg nødt til å sykle Trondheim-Oslo, noe som ble starten på min sykkelinteresse, sier Ballas.

Han googlet sykkelklubbert i Oslo, og fant umiddelbart Rye.

- Så spennede ut. På hjemmesiden så jeg draktene, de ulike gruppene og jee forstod at det var en enorm fleksibilitet i gruppa. Usikker om jeg skulle sykle 20 eller 17 timeren, så jeg møtte opp på første trening litt tidlig. Forstod ikke før på veien tilbake at jeg hadde syklet med Rye Tempo. Det var en tøff start, men veldig moro, sier Ballas.

Og det er flere grunner til at Sindre er så glad i sykkel.

- Du kan ikke sluntre unna noe som gjør det til en veldig ærlig sport.I tillegg er det spennende å jobbe og lykkes sammen. Dundre av sted på sletta når rulla sitter er helt fantastisk!, sier han.

Siden starten i 2010 har det vært både oppturer og nedturer:

- Oppturen var det første året i 2010 da jeg syklet Trondheim-Oslo Kapteinen utnevnte meg underveis til visekaptein, og på grunn av problemer underveis tok jeg over kapteinsrollen ved Oppdal. Alt løsnet ved Dombås, og vi hadde kjempebein og kjempeform hele turen, seilet inn nesten på målsettingen. Savnet det etterpå, drømte om den turen lenge, og lengtet tilbake til E6 etter den dagen, forteller Ballas.

Nedturen kom i fjor 2013 da SIndre måtte bryte på Oppdal,

- Jeg fikk nakkekink noen dager før, klarte ikke løfte blikket hele turen. Visste på forhånd at det skulle holde hardt. Klarte ikke se foran på forhjulet. Ikke god følelse når man har jobbet så hardt i forkant, sier han.

Sindre tror turen til Italia kan utgjøre en forskjell for samarbeidet i sykkelgruppa.

- Viktig at vi vet hva de andre holder på med fordi vi har så mye stolthet over Rye, men det er en for fragmentert klubb. Vi trenger mer kunnskap om hva de andre gruppene holder på med. Treningsfilosofier og treningsplaner kan vi dele med hverandre, spesielt når det kommer til rekrutering. Redd for at vi skremmer en del ut fordi vi er litt for barske. Legger merke til at det er en del jenter som kommer innom, men som forsvinner for fort ut. Vi må senke terskelen for å ta inn nye medlemmer, se hvordan vi tar imot de ferske på trening, avslutter han.

KENNETH ANTONSEN

Sykler for Ekspressen, medlem siden 2007

- Sykkel for meg er en livsstil, et fristed fra stressende arbeidsliv, en sosial arena som handler om mestring og gode kamerater, sier Antonsen.

Kenneth ble medlem fordi han kjente folk som var med der, og jeg valgte Rye spesifikt på grunn av bredden i klubben som gjør at man kan trene på ulike nivåer og med ulike ambisjoner, sier han. 

Også han tro Rye han utfrdringer når det kommer til rekrutering.

- Alle grupperingene sliter med å ta imot helt nye medlemmer. Skillene på de ulike grupperingene er litt uklare. Ekspressen er et elitelag, vi har markedsført oss veldig mye, og hatt en klar plan. Kanskje det kan være en idé å endre navn på noen av gruppene slik at det er lettere å vite hvor de nye skal høre hjemme, sier Kenneth.

Han mener det nye styret og jobben som nå er gjort blitt mye mer synlig, og har nå forventing om at startegiarbeidet mot 2020 fører til en bedre strukturering.

- Mer inkluderende fra ledelesen og ned ville vært bra. Derfor er det flott med disse turene som gir en en arena hvor man lærer mer av andre gupper og personer, avslutter han.

NILS BERGERSEN

Sykler for Ekspressen, medlem siden 2010

- Syklingen betyr mye, er stort sett det jeg gjør ved siden av familie og jobb. Kanskje mellom ti og femten timer over året i uken. Ble Rye fordi jeg trengte å finne et miljø som jeg kan trene sammen med og grupper som passet mitt ambisjonsnivå som var 15 timeren, sierr Bergersen.

Opptur: Var styrkeprøven i fjor. Alt fungerte, kroppen var bra, man bare tråkker til enden og går aldri tom. Jeg følte meg utrolig sterk, sier Nils.

Nedtur: Styrkeprøven i år da jeg brøt. Hadde ekstrem høy puls de første to timene som aldri gikk ned, og kroppen ble helt ferdig. Hadde ikke noe valg. Kan være virus, overtrent eller lignedne, men jeg er til utredning nå for å finne ut av det. 

Nils har virkelig tro på at denne turen oppnår sin hensikt.

- Bra at det er ressurspersoner som er med, og det er et bra tiltak når du vet hvor mye som legges ned. Handler om å skape arenaer hvor man deler erfaringer slik at gode opplegg kan flyte nedover til de andre gruppene.  Jeg ville foreslå i forkant av sesongen planla sesongen, møtes og få innspill av hverandre. 

Han tror de beste ambassadørene for Rye er de eksisterende medlemmene, fordi det er den største kilden til nye medlemmer.

- Selv om vi er store har vi små grupper som gjør at du er ikke en av 2000 men en av 40, og det er viktig budskap å få frem. Var ikke klart for meg da jeg startet. Når man skal sende info om rekrutering er det viktig å få frem at vi er mindre grupper hvor du blir mer ivaretatt, avslutter han.

ALEKSANDER BERGBY HENRIKSEN

Sykler for U23, medlem siden 2007

- Sykkel betyr veldig mye, og er det jeg bruker mest tid på i tillegg til studier. Håper at jeg kan leve av det i fremtiden, sier Aleksander.

Han spilte fotball som barn, men fikk kneskade og måtte sluttet da han startet på ungdomsskolen.

- Jeg fulgte mye med på tour france, og var interessert i sykkel fra før av. Likte det umiddelbart da jeg var med på første trening med Rye, og valgte klubben fordi jeg hadde to kompiser som allerede var medlem, sier Aleksander.

Opptur: Resultat fra 2012 som siste år junior i Tønsberg 4 dagers hvor jeg falt av tidlig etter fellestarten, men klarte å kjøre meg opp alene og endte med å spurte om andreplassen.

Nedtur: Har vært de siste to sesongene som har blitt ødelagt av sykdom og skader. Nå er jeg endelig skadefri og frisk for første gang på lenge. Håper å kunne hevde meg ved å få en bra oppkjøring til vinteren.

Han setter pris på turen til Italia og er sikker på at det vil bli starten på noe nytt.

- Jeg synes dette er er kjempebra initiativ, tydelig at klubben vil få til noe.Jeg kjente bare Adrian i min egen gruppe, men det er moro å se hva de andre i Rye driver med. Tror gruppene som står hverandre nærmest har mye å lære av hverandre, og ritt i utlandet er alltid noe du lærer masse av. Veldig bra!

ADRIAN HENRIKSEN

Sykler for U23, og vært medlem i 10 år

- Sykkel betyr nesten alt. Alle venner og alt det sosiale er i sykkelmiljøet. Jeg begynte med terreng mens jeg gikk på ski i Njård. Treneren min oppfordret meg til noe å gjøre på sommeren, men det endte med å bli bare sykkel, sier Adrian.

Oppturer: Morsomste var junioklassen i Belgia med landslaget i 2012. Løpet går blant annet i en kjent brosteinbakke, Kemmelberg. Selve rittet gikk ikke så bra, men opplevelsen var helt fantastisk på grunn av det ekstremt høye nivået.

Nedtur: Da jeg var 16 år hadde jeg en god flyt oppover, men fikk kyssesyken. Det var ingen sykkel eller annen trening på seks måneder, og det ødela alt. Tok et helt år etter jeg ble frisk før jeg var tilbake der jeg var.

Han er glad for at Rye har tatt initiativ til Italiaturen slik at alle kan bli bedre kjent.

- Veldig gøy å se det forskjellige gruppene, utveksle erfaringer og høre hva de forskjellige driver med. Erfaringsmessig har vi vært dårlig på å møte nye medlemmer, og da ender de opp i andre klubber. Vi tiltrekker oss ikke de gode yngre syklister. Må være profesjoneller rundt opplegg rundt ritt. Blant annet en egen Ryebil vill hjulpet, fått oss til å se mer seriøse ut. Utad kan det virke som om vi ikke tar satsingen seriøst, selv om vi gjør det internt, sier Adrian.

PETRA JACOBY

Medlem i løpe og tri gruppa i 6 år.

- Synes det er et fint felleskap med et lavterskeltilbud som gjør at det er en løpegruppe for absolutt alle. Når jeg ser hvordan det er i sykkelgruppa så savner jeg kanskje noen som satser på de som vil satse fordi det mangler hos oss, sier Petra.

Petra er svensk og googlet løpetrening da hun flyttet til Oslo. Rye var det første som kom opp, og slik ble hun en del av klubben.

Hun er sikker på at turer som skaper bedre forhold mellom gruppene er viktig.

- Tror det har masse for seg. Jeg har aldri snakket med noen her tidligere, men nå kan jeg vite hvem jeg skal prate med fra de ulike gruppene. Blir inspirert å få være med på det her. Det er bra at det er en happening som en del av programmet som skaper fellesskap, og et feles fokus for alle sammen.

TERJE STRØM

Sykler for Ekspressen, medlem siden 2003

- Sykkel for meg betyr morsjon, samhold, og mye sosialt. Det var en en kamerat av min far om syklet for Rye, fortalte mange historier om syklingen, og han fikk meg til slutt med. Likte det umiddelbart, fikk resultater og følte med en gang at dette var sporten min, sier Terje.

Opptur: Mitt første år i Ekspressen 2004 med seier og løyperekord på 13.34 timer. Det var en overveldene dag, overrasket alle i tillegg til meg selv. Trodde egentlig aldri at det skulle gå bra, men det var en kjempeopplevelse.

Nedtur: Den gangen jeg rotet det til i 2005, taktisk bommert hvor jeg aldri fikk tettet en luke da jeg mistet feltet etter kort tid. Ville vært sterk nok til å være med Rye hele veien inn, men jeg brøt heldigvi aldri.

- Jeg tror denne turen kan ha den effekten vi ønsker, felles sosiale treff er bra og jeg har opplevd turen hittil som veldig bra. Arrangerte en årsfest for noen år siden, men det datt litt av etter hvert fordi folk ikke stilte opp. Kanskje sentrale personer som bør ta initiativ. Gruppene kan nyte godt av hverandre, men må innse at vi trener veldig forskjellig og legge det opp deretter, sier Terje.

TOR-ERIK BERG

Sykler for Rye 2 og 3, medlem siden 2009

- Sykkel for meg er sosialt, samhold, og en glede. Da jeg måtte gi meg med kampsport ville jeg finne på noe annet. Visste om Rye før jeg startet og det var liksom det gjeveste. Angrer aldri, og det har vært utrolig bra samhold i alle lagene jeg har vært på, sier Tor-Erik.

Opptur: Lillehammer-Oslo 2012. Min største prestasjon, perset med over en time, alt fungerte den dagen selv med sprutregn. Gråt av glede da jeg kom i mål.Vi var en så fin gjeng og av de 32 som startet kom 26 samlet i mål.

Nedtur: Hele 2014. Ikke fått trent, ble tidlig skadet og ikke fått gjort noe av det jeg ønsket. Innser at dette ikke er året mitt, og må nå se fremover.

- Er kjempebra at vi drar helt ned hit til Italia. Viktig at vi har en bedre kommunikasjon i klubben, kunne gjerne fått mer erfaringer fra de andre klubbene. Må bli et bedre opplegg for å rekrutere nye fordi jeg er enig at Rye kan virke litt truende. For å kalle seg seg breddeklubb innen sykkel må vi kunne appellere til alle. Hva med et lag som heter mosjonistgruppa?, spør Tor-Erik.

PERNILLE DØRSTAD

Leder for ski og løpegruppa, og styremedlem

 
- For meg betyr Rye et godt miljø, og tilbud om flotte aktiviteter som søndagssykkelturer til Son. Vi har mange erfarene og dyktige syklister som kan gi meg råd om sykkel og sykling, og spinning om vinteren er veldig bra, sier Pernille.
 
Dørstad ønsket noen å gå på ski med etter å ha mistet turvennen sin, og meldte seg derfor inn i Rye.
 
Oppturer: VM i halvmaraton i København mars 2014, OsloTriathlon
Nedtur: Når jeg hører om at Ryeutøvere oppfattes som bøllete og usympatiske, ulykker i ritt og på trening.
 
Dørstad synes det har kommet mange gode forslag har i løpet av turen til hvordan sykkelmiljøet kan bedres.
- Det er allerede etablert god kontakt mellom sykkelgruppene og mellom de andre gruppene i Rye, avslutter hun.

 

FRODE LINDBERG

Sykler for Rye 17

Gruppe: 
Synlig: 
Offentlig - alle kan lese