Du er her

Ryes historielag samler inn stoff til 100-års jubileumet i 2020

Anita Bakk Henriksens bilde

 

I 2020 vil SK Rye feire sitt 100-årsjubileum. I den forbindelse er det opprettet et historielag i klubben som arbeider med å få samlet inn alt av interesse som kan kaste lys over klubbens virksomhet gjennom disse hundre årene.

 

 


- Klubben har stolte tradisjoner, mange meritter og en svært lang og innholdsrik historie med flere profilerte personligheter.  Dessverre har vi ikke hatt et klubbhus eller et arkiv som har kunnet ta vare på klubbens historie. Premier og dokumenter er derfor spredt for alle vinder.  Klubbens leder, Gunnar Gulliksen, ba meg i mars 2013 om å ta ansvar for å få samlet inn alt som kan dokumentere klubbens historie, sier leder i historielaget, Lars Åge Hjelseth.

Her kan du se historelagets presentasjon under Ryes felles klubbkveld 5. november.

I mai 2013 hadde historielaget sitt første møte.Det består av Stein Mæhlum, Tor Myrseth, Per Langseth, Mikkel Kardel, Kjell Pedersen og Lars Åge Hjelseth. Mandatet er å ta vare på Ryes historie, samle den inn og få den digitalisert.

For å sikre oss stoff fra gamle dager, tok vi derfor kontakt med de eldste i klubben som kunne tenkes å ha historisk stoff av verdi.

- Vi har heldigvis greid å få tak i en god del svært interessant materiale. Blant annet har vi sikret oss alle de fire jubileumsheftene som til sammen dekker de første 75 årene. Siden klubben ikke har hatt et arkiv, finnes det ingen samlet oversikt over virksomheten. Dette skyldes nok at klubben ikke har hatt et fast lokale fra starten av. Riktignok hadde vi i en kort periode et klubbhus, ”Rye-hytta” ved Brobekk, men den ble av kort varighet og var ikke egnet som lager, forteller Hjelseth.

Jeg har lyst til å trekke fram at vi har fått digitalisert tre gamle 16 mm filmer som på sin måte synliggjør Ryes aktiviteter på den tiden: Baneritt på sykkel i Tønsberg 1931, skirenn 1932 i Nordmarka inkludert koffertrenn, Rye Grand Prix 1945 – et legendarisk gateritt i Oslo med internasjonal deltakelse og stor tilskuermasse.

I tillegg har vi sikret oss svært mange utgaver av ”Ryeposten” – klubbavisen vår. Blant annet har vi fra et medlem fått komplett samling av ”Ryeposten” fra 1934 – 1948. Den Store Styrkeprøven er behørig dekket.

En kuriositet har vi også fått tak i og renset: Ryemedlemmet Erik Ørn Gjems-Onstads offisielle antrekk fra olympiaden i Roma i 1960! Vi er i ferd med å få alt innsamlet materiale av historisk verdi digitalisert. Målet vårt er at alle som har interesse av å studere SK Ryes historie i sin fulle bredde, skal kunne gjøre dette på klubbens hjemmesider når vi når jubileet.

Ennå noe mangler. Blant annet en del utgaver av ”Ryeposten”.

- Skulle du ha Ryeposten fra før 1935, utgaver i tiden 1949-1990 og fra 1999 til siste utgave (usikker på når det var), er vi svært takknemlige for bidrag. Du vil få tilbake alt du skaffer oss i samme forfatning.

Har du materiale som du mener vi kan ha interesse av, tar vi gjerne imot.

I spenning:

Lars Åge Hjelseth
Leder av historielaget

L_hjelseth@hotmail.com

Mob. 90 66 78 25

Synlig: 
Offentlig - alle kan lese