Du er her

SK Rye Utfor - Satsningsgruppens treningssamling i Skottland


Påsken 2015 reiste satsningsgruppa til SK Rye Utfor til Skottland. Målsetningen var å skjerpe teknikk, og å kick-starte rittsesongen!

De siste årene har satsningsgruppen til SK Rye Utfor satt kursen mot de skotske åssidene i Tweed-valley rundt påsketider. Mens mange andre klubber velger tørre og steinete stier under den spanske solen, velger vi å pakke regntøy og varme plagg. Årsaken? Et veletablert løypenettverk i et terreng som ligner Norge, kombinert med undervisning fra svært gode teknikktrenere fra skotske Dirt School!

For årets opphold hadde vi planlagt fire dager med teknikk/fartstrening, etterfulgt av deltakelse i sesongens første runde av den britiske utforserien. Det skulle bli en intensiv uke, og søndag 29.03 reiste 9 håpefulle og 3 ledsagere vestover.

Mandag 30.03
Oppholdet ble startet med stisykling i Glentress Trail Center. Her hadde Dirt School planlagt analysering og terping av grunnteknikk, med utvidet bruk av video og bilder. Forholdene mellom opplevd og faktisk hastighet var et grunnelement, og ved å vise utøverne opptak eller bilder av deres sykkelteknikk kunne hver enkelt utøver få tilpasset tilbakemelding. Små teknikkendringer ga utøverne mer kontroll og en økning i fart, uten at de nødvendigvis opplevde syklingen som raskere.
Dagen ble avsluttet med video- og bildevisning, samt en prat om hvordan kjørestilling og teknikk påvirker fart.
Utsikt fra Glentress

 

 

 

 

 

 

Tirsdag 31.03
Oppholdet fortsatte med utforsykling i Innerleithen, hvor vi iløpet av tre dager skulle videreutvikle deltakernes fart og teknikk. På tirsdagens trening hadde Dirt School planlagt seksjonstrening, hvor de tok utgangspunkt i læringen fra stisyklingen. Gårsdagens velutviklede og snille stinettverk var byttet ut med grovere og mer krevende utforløyper, men ved å fokusere på kontaktpunkter og sykkelteknikk ble forsering av hver enkelt seksjon gjort raskere og lettere. Hver seksjon ble repetert, og deltakerne fikk konkrete tips om hva de bør se etter når de foretar linjevalg i en ny løype. Dagens seksjonstrening ville bli brukt som grunnlag for de kommende dagene, hvor fokus ville være å gradvis øke farten.

Onsdag 01.04
Denne dagen hadde vi bestilt transport, slik at vi kunne få flest mulig gjennomkjøringer fra topp til bunn. Trenerne fra Dirt School var plassert ut langs løypen, og slik at de kunne følge med på hvordan rytterne tok i bruk læringen fra de foregående dagene. I utforsykling er tid på sykkelen en stor del av treningen, og vi forsøkte derfor å gi rytterne flest mulig gjennomkjøringer av løypen denne dagen.

Torsdag 02.04
Denne dagen var satt av til kun hele gjennomkjøringer, etterfulgt av tidtagning på en av løypene vi hadde syklet. Rytterne ble også denne dagen transportert til toppen. Tiden før lunsj ble brukt på hele gjennomkjøringer, men det ble også gjort en liten øvelse i å analysere og mestre nytt terreng for å teste utøverne. Dette ble gjort for å gi deltakerne noen verktøy de kunne ta i bruk under rittet de skulle delta i den kommende helgen.

Tidtagningen ble gjennomført mot slutten av dagen, og til tross for at dette kun var en øvelse så viste flere utøvere små tegn til rittnerver. Flere opplevde å sykle "dårligere" på den første runden med tidtagning, enn det de hadde gjort tidligere på dagen. Tidtagningen ga oss derfor en god mulighet til å jobbe litt med mestring av rittnerver, og det tok ikke lang tid før alle hadde fullført gode gjennomkjøringer. Dette var en god øvelse før helgens ritt, og derfor en fin avslutning på fire lærerike dager med Dirt School.

Fredag 03.04
Vi satte kursen sør-vestover fra Peebles, mot rittstedet Ae Forest og Auldgirth hvor vi skulle bo.
Dagens agenda var sykkelvedlikehold, løypebefaring og rittregistrering.

Ved ankomst til Ae Forest, som er en del av 7 Stanes MTB, var det raskt klart at den britiske utforserien er voldsomt mye større en den norske. Registreringen avslørte i overkant av 300 deltakere, og med både fjorårets verdensmestere (menn og kvinner) og verdenscupvinner tilstede var det heller ingen underdrivelse å si at nivået var høyt. Rittet holdt et verdenscupnivå, men med en litt mer tilbakelent atmosfære. Under løypebefaringen fikk delegasjonen fra Rye flere muligheter til å snakke med idrettens "helter" og idoler. Den oppmerkede løypen hadde litt av alt, og det var en spent gruppe som forlot rittområdet den kvelden.

Lørdag 04.04
Med bare en dag til ordentlig trening gjaldt det å være effektiv og målrettet. Læringen fra Dirt School kom godt med, og hver enkelt seksjon ble bearbeidt. Til tross for enkelte gjørmehull tørket mange av seksjonene opp, og løypen viste seg å være rask. Det hadde angivelig blitt satt treningstider ned mot 2 minutter og 20 sekunder blant de beste utøverne, mens "vår" delegasjon hadde noen av sine beste tider mellom 2'40 og 2'50 under trening. Til tross for dette stortrivdes alle, og de fleste fikk flere gode gjennomkjøringer iløpet av lørdagen.Søndag 05.04
På selve rittdagen fikk deltakerne kun tid til 1-2 gjennomkjøringer før seedinen skulle begynne. I seedingen bestemmer resultatet startrekkefølgen i de respektive kategoriene, og etter en relativt uproblematisk lørdag var flesteparten av Rye-utøverne uheldige i denne omgangen. Pungteringer og fall var gjennomgangstema, og det var derfor en "hevngjerrig" gjeng som stilte til start i finalen.

Det ble tidlig klart hvor høyt nivået var, når de lokale utøverne i de yngste klassene var nære ved å tangere de beste tidene fra lørdagens trening. Mens den lokale kommentatoren gjorde sitt beste for å uttale navnene til de norske deltakerne, gjorde guttene fra Rye sitt beste for å mestre løypa. Én etter én kom de ned i sine respektive kategorier. I den gjeldende omgangen hadde heldigvis flesteparten uproblematiske gjennomkjøringer, og alle kunne sette utfor det siste henget med navnet "the elevator" før de tok for seg sluttspurten.

Vinnertiden blant menn elite ble satt av regjerende verdensmester, Gee Atherton, og var på  2 minutter og 18 sekunder. Fra SK Rye var Thomas Klingenberg den raskeste, og satte tiden 2 minutter og 44 sekunder i klassen senior elite. Tidene forøvrig ble som følger:

Ole Herman Bergby (youth): 2'55
Henrik Smerud Sjølivangen (youth): 3'12
Robin André Ryste Skjeret (junior): 2'48
Simen Smestad (junior): 2'51:547
Tobias Andreassen Pettersen (junior):2'51:550
Henrik Myhrvold (senior elite): 2'45

Ritthelgen var en verdig avslutning på en veldig lærerik tur. Alle deltakerne ga inntrykk av at de hadde lært noe nytt, og utviklet seg som syklister. Vi som trenere har også fått noen nye arbeidsverktøy, som vi kommer til å ta i bruk på sesongens treninger, og slik får også hele utforgruppen en form for utbytte av satsningsgruppens samling. Ritthelgen ga forøvrig mersmak for utenlandsk rittdeltakelse, og flere av de som var med på samlingen planlegger nå å delta på flere europeiske ritt iløpet av 2015.
Det er heller ikke lenge til den norske utforserien starter, og det blir spennende å se hvordan denne sesongen blir for alle utøverne fra SK Rye. 2014 var et bra ritt-år for Rye Utfor, og vi har grunn til å tro at 2015 kan bli minst like bra!

Takk for en flott tur!
 

(alle bilder: Bendik Stubstad Henriksen)

Synlig: 
Offentlig - alle kan lese

Kommentarer

Gunnar Andreas Gulliksens bilde

Flott å få innblikk i denne flotte grenen i SK Rye!.

Godt skrevet, flotte bilder. Gratulerer med god reklame for utfor gruppen!

Gunnar A. Gulliksen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunnar A. Gulliksen