Du er her

Styrketreningen i ritt-sesongen

Stein Bjerkeset 2s bilde
Forum: 

Noen har fulgt styrketreningsprogrammet med 2 økter i uken, noen har hatt 1 økt i uken. Og noen har valgt å ikke trene spesifikk styrke i det hele tatt, men fokusert på bare ren sykling. Det har naturigvis vært opp til hver enkelt hvilke treningsvalg man tar. Har hørt fra dere at det har blitt praktisert forskjellig form for styrektrening gjennom vinteren og våren: Benstrekk/knebøy, styrketråkk, trappeløping.

Det er lagt inn styrke i treningsprogrammet for at vi skal øke beinmuskulaturens arbeidskapasitet til ritt-sesongen. D.v.s. at vi kan tråkke på et høyere gir med samme tråkkfrekvens og hjertefrekvens som i fjor. M.a.o. sykle raskere med samme fysisk utslag/belastning på kroppen som i fjor. 

Vi som har trent styrke, og spesielt vi som har hatt 2 stykeøkter i uken, har merket at mye av overskuddet i lårmuskulaturen har vært borte så langt i vår. Og det er slik det skal være på dette tidspunktet av treningssesongen. Styrkeøktene bryter ned muskulaturen, for så i de påfølgende timene/dagene bygge den enda mer opp igjen med riktig kosthold (mye proteiner) og restitusjon. Og med 2 tunge styrkeøkter for lår/bein i uken vil man føle mye konstant ømhet i lårene. Og da redusert kapasitet på sykkelen.

Her kommer gla'meldigen til oss som har trent mye og tung  styrke så lang i trening-sesongen: Nå skal vi roe styrketreningen betydelig ned, overskuddet vil blusse opp og du kommer til å merke det godt på din egen tempoøkning på sykkelen. :-) Så langt har vi bygd muskulatur. Fra nå av skal vi kun vedlikeholde muskulaturen.

D.v.s. at vi f.o.m. kommende uke (uke 17) skal vi ha kun 1 styrketrening i uken, og da ikke trene maks. Vi som har trent med vekter skal beholde kiloene, men ta færre repitisjoner. I praksis vil det si at hvis du f.eks. har vært oppe i 150 kg på 3 x 8 beinstrekk, så skal du nå beholde 150 kg, men ta kun 3 x 6 beinstrekk. Synes du at disse 3 x 6 fortsatt er tunge, så går du ned noen kilo. PS! Det som er viktig her er at denne styrketrenigen nå heretter skal bare være en "lek".

De som har trent mange flere repitisjoner på lavere vekter, beholder vekten dere har benyttet, men reduserer antall repitisjoner med 20-40 %. Dere som har trent styrektråkk eller trappeløping, reduserer antall drag med 20-40 %. Husk at styrketråkkene og trappeløpingen fra uke 17 skal bare være en "lek"!

Tidpunktet for styrketrenigen i ritt-sesongen skal være mandag de ukene det er ritt eller treningssamling, og fredag eller lørdag de ukene det ikke er ritt.

Spørsmål til alt dette? Kontakt meg på tlf. 952 30080.

 

Stein B