Du er her

- Den gode følelsen

Inger Heiberg Woxholtts bilde

Triatlongruppa og dugnadsgjengen med stevneleder Jonas Sundet i spissen hadde jobbet nærmeste døgnet rundt den siste uka, og til langt på natt fredag. Det meste var klart, men det var likevel en spent gjeng som møtte opp på Sognsvann grytidlig lørdag morgen. Det var klart for Sportsklubben Ryes største enkeltarrangement: Oslo triatlon.

Dagen startet med olympisk distanse, starten i første gruppe gikk klokken 9.

Mens det i Norges første europacuparrangement i triatlon i Tønsberg ble meldt om så dårlig vannkvalitet at triatlon måtte omgjøres til et duatlon (altså løp-sykkel-løp), var vannet i Sognsvann som forventet, helt uten strøm og store bølger. På grunn av noen kalde uker var det litt kaldere i vannet enn det pleier i august, i underkant av 15 grader, men til gjengjeld var det strålende sol.

På olympisk distanse, som også kalles normaldistanse, skulle deltakerne ut på 1500 meter svømming, 40 km på sykkelen og til slutt 10 km løp.

Starten går. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Mette Pettersen Moe, som også vant i 2014, var blant de aller første opp av vannet, og smilte, ropte og gjorde grimaser på vei opp til skiftesonen. Hun var i strålende humør og kalte arrangementet sitt favoritt-triatlon. Hun beholdt forspranget gjennom hele konkurransen, og vant kvinneklassen på 2:12:02.

Ryes Heini Hartikainen tok en imponerende 2. plass på 2:14:18. Hun var fornøyd med svømmingen, og hadde sin beste svøm hittil i år. Hun kom opp som 4. kvinne av vannet, og arbeidet seg jevnt og trutt oppover på resulttatlista, bare på siste løperunde lnnhentet hun hele fire personer, og løp fortest av alle i dameklassen, på 41:14.
- Det var dessverre en del drafting i sykkelløypa, forteller hun, og flere grupper av menn som lå på hjul. - Jeg ropte på finsk for å få dem til å flytte seg så jeg kom forbi, men måtte flere ganger gi opp, så de siste 4 kilometrene gikk langsommere enn ønsket.  Her må deltakerne skjerpe seg til neste år.

Bak seg, som nummer 3 hadde hun Kristin Lie, som tok 2. plassen i Norseman forrige helg. Litt av en pall.

Mette Pettersen Moe på vei opp av vannet. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Heini Hartikainen på vei opp av vannet. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Heini i mål. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Selfie på pallen på olympisk distanse, damer: fra ventre Kristin Lie på 3. plass, Mette Pettersen Moe på 1. plass og Heini Hartikainen på 2. plass. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

I herreklassen vant Sondre Halden, NTNUI på 02:03:28, foran Mats Nagelsen Hansen og Heiko Sepp. Beste Rye-mann ble André Fjeldhammer på 23. plass, på tiden 02:14:19.

Pallen på olympisk distanse, herrer: fra venstre Heiko Sepp på 3. plass, Sondre Halden på 1. plass og Mats Nagelsen Hansen på 2. plass. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Fra Rye fullførte også Ståle Sivertsen, Cato Berli-Andreassen,  Bernt Sverre Mehammer, Frode Skorstad, Knut Andreas Bostad, Håkon S. Bakken, Jostein Håøy, Lasse Johansen, Terje Gangås, Siv Elin Sæteren, Jan Arne Algrøy, Lars Bjertnes, Annalisa Söderström, Fredrik Olander og Ken Moon-At olympisk distanse, se tider og plasseringer på topptid.

Jan Arne Algrøy i T1. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Jostein Håøy i skiftesonen. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Frode Skorstad på vei ut på sykkel. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Lars Bjertnes i T2. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Terje Gangås har bare rundt hundre meter igjen. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Frode Skorstad i mål. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Etter premieutdeling på olympisk distanse holdt Viqueens cheerleader-show, deretter var det barnetriatlon.

Nr 13, Tiril Simonsen Tallaksrud, var litt spent før start. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Barnetri-deltaker Sofie Norheim legger inn en siste spurt før mål. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Brødrene og Rye-medlemmene Sofie og Magnus Norheim er attpåtil etterkommere av Oslo triatlons grunnlegger, og var svært fornøyde med arrangementet og egen innsats. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Så var det klart for sprinten, og deltakerne skulle ut på 750 meter svøm, 20 km på sykkel og 5 km løping.

Vinnere ble Per Hellevik Carlsson fra Skjetten svømming på 1:11:17, med Sondre Bolstad og Jon Odden på 2. og 3. plass. Blant kvinnene vant Mila Zaharinova på 1:18.09, med Trine Hansen fra Frøy på 2. plass og Åse-Marie Engen Muggerud på 3. plass.

Det ble kniving til siste sekund og bare ca 15 sekunder skilte 1. og 2. plassen. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Pallen på sprint, damer: fra venstre Trine Hansen på 2. plass, Mila Zaharinova på 1. plass og Åse-Marie Engen Muggerud på 3. plass. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Pallen på sprint, herrer: fra venstre Sondre Bolstad på 2. plass, vinner Per Hellevik Carlsson og Jon Odden på 3. plass. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

-Jeg fikk helt hammer’n på svøm, sa Alexander Moen i Rye etter at han kom i mål på sprinten. - Svelget masse vann og endte opp med å svømme bryst deler av veien. Han var nummer 31 opp av vannet, men hadde ved 12 km på sykkel klatret 18. plasser, og endte til slutt på en 15. plass totalt. Han tok 3. plassen i TriQuart forrige helg, så han var skuffet over resultatet.

Alexander Moen på vei opp av vannet. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Alexander Moen i mål. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Marit Krohn synes også svømmeetappen var tøff, jeg fikk aldri rytmen, krasjet i folk og endre opp med å svømme mye bryst, til tross for at jeg vet at jeg crawler mye fortere. Ellers er jeg fornøyd!

Marit Krohn på oppløpet, foto: Eirik Underthun

Marit Krohn. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Fra Rye fullførte også Ingar Madsen, Johan Fredrik Furuly, Cathrine Norheim Ask, Øystein Norheim, Gunnar Nessa, Anita Lien og Reidar Søbstad sprintdistansen.

Fornøyde deltakere, nr 785 Reidar Søbstad og nr 1051 Randi Hjertaker. Foto Inger Heiberg Woxholtt.

Stemningen på Sognsvann var i det hele tatt svært god. «Akkurat nå elsker jeg alle!» ropte en dame som kom i mål. «Takk for et strålede arrangement, proft og personlig», sa en annen.

Triatlongruppas leder Lise Jørstad serverte kake til alle Ryemedlemmene som hadde kommet i mål, som Jan Arne Algrøy hadde vært med på å bake. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Det ble også avholdt supersprint/akvatlon og stafett.

Vinner av supersprinten, jenter: Hedda Høyert Ugland fra Soon triatlonklubb. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Vinner av supersprinten, gutter: Dominic Ruiz Høyer. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Stafett, foto: Inger Heiberg Woxholtt

Pallen i stafett. Foto: Inger Heiberg Woxholtt

Stafetten ble vunnet av andrelaget til hovedsponsoren av Oslo triatlon, Sport 1 Storgata, mens førstelaget deres kom på 2. plass. 3. plassen kapret vinnerlaget fra i fjor, Team Modest Boys.

Litt leit var det at flere trodde at det skulle deles ut medaljer til vinnerne i flere klasser i stafetten, mens det i påmeldingssytemet ikke ble skilt mellom herre og damelag og mixed, så tidtakingssystemet bare viste første, andre og tredjeplassen totalt, men ellers virket det som om alle var fornøyde med dagen.

«Dette er et kjempestort arrangement», sa Stein Hemma i sekretariatet, og han har helt rett. Med 1329 påmeldte deltakere som alle skal svømme, sykle og løpe er det store krav om god logistikk, riktig materiell, mye muskelkraft og mange arbeidende hender og ikke minst tenkende hoder.

Men takket være alle gode hjelpere, frivillige, iherdige ressurspersoner, dugnadsarbeidere, samarbeidspartnere, sponsorer og ikke minst triatlongruppa i Rye og Jonas Sundet ble dette et strålende arrangement. Tusen takk for en fantastisk underholdende og flott dag! Vi gleder oss allerede til å komme tilbake i 2017.

Stevneleder Jonas Sundet og SK Ryes leder Gunnar A. Gulliksen satte selv opp målportalen. Foto: Inger Heiberg Woxholtt