Du er her

EM i Frankrike, mange erfaringer rikere

Inger Heiberg Woxholtts bilde

Foto: TFOTO - Passion for cycling

Elisabeth Sveum er regjerende norgesmester i kross, og forrige helg var hun en av fire norske ryttere som var tatt ut til EM i sykkelkross i Frankrike.

Elisabeth er rundbanespesialist, men begynte med sykkelkross i fjor.

- Jeg har i lengre tid hatt veldig lyst til å teste meg i internasjonalt cyclocross-ritt. Endelig fikk jeg muligheten; EM i Frankrike! Vi var en fin tropp fra Norge med fire ryttere, Fredrik Haraldseth, Gabriel Slinger, Søren Wærenskjold og meg. I tillegg hadde vi med støtteapparat. Siden landslaget ikke har noe budsjett til cyclocross ennå, organiserte og finansierte vi turen selv. Utstyret ble kjørt nedover, mens vi tok flyet ned torsdag. Må takke Color Line som støttet oss med frakt av bilen ned til Kiel, det er en stor fordel å ta med alt utstyret vi er vant til å bruke på ritt her hjemme, sier hun.

- Fredag og lørdag testet vi løypa i Frankrike. Den var svært rask med mye gress, store svinger, samt to trapper fra det nederste punktet og opp til toppen. Den var tøff opp til toppen med hvor det føltes ut som all kraft gikk ned i bakken. Ellers var løypa tørr, bred og fin  Jeg fikk høre at det vanligvis gikk i hundre ut fra start i CX-ritt og at bare det å fullføre rittet (altså ikke bli lappa) var ganske tøft i seg selv. Jeg forberedte meg til å gi alt fra start og se hvor lenge det holdt. Løypa var 2,6 km lang og rittid damer elite skulle kjøre er 40 min.

- Søndag kom endelig dagen! Jeg startet dagen med en kort 20min løpetur for å få igang kroppen. Jeg gledet meg skikkelig til rittstart kl. 13.30, det var rett etter at juniorgutta hadde kjørt sitt ritt. Juniorgutta, Gabriel og Søren leverte varene og besto debuten med glans!

- Både jeg og sykkelen min, Trek Boone Race Shop Limited var klare for debut i EM. Sykkelen hadde fått full service før jeg dro til EM av Konrad på Spinn Majorstua. 5-4-3-2-1-Pang! Det gikk så vanvittig fort ut fra start, jeg klamret meg fast i et bakhjul og gass. Hang med feltet den første runden, men fikk smake syra på andre runden. En runde tok ca 6-7 min. Det ble lungespreng og skikkelig syre i beina, visste ikke om jeg skulle klare å fullføre de siste fem rundene.
Så klarte jeg å nullstilte og begynte å jobbe med meg selv. Fant igjen roen og hadde fokus på å skape fart ut av svinger og kjøre bra teknisk. Det var skikkelig stemning med masse publikum og heiarop. Jeg ble så gira av hele stemmingen og tross at rittet var hardt, var det veldig gøy! Inn til mål tok jeg 18. plass i mitt første EM ritt i cyclocross! Jeg fullførte rittet og var ikke veldig langt bak vinneren. Skikkelig gøy, sier hun fornøyd.


Foto: Stine Haraldseth

Fredrik Haraldseth kjørte inn til 23. plass i menn senior litt senere på dagen. Veldig bra kjørt, inntil smellen kom

Hun takker foreldre som stilte opp på turen som støtteapparat. - Helt topp å få så bra opplegg når vi alle bidrar. Alle lærte masse på turen og jeg reiser hjem med mange erfaringer rikere!


Elisabeth Sveum, Fredrik Haraldseth, Gabriel Slinger og Søren Wærenskjold. Foto: Stine Haraldseth

Disse erfaringene tok hun med seg videre, og det førte til at hun i dag tok seieren i femte runde i Norgescupen i sykkelkross i Tønsberg. Hun vant med nesten halvannet minutt foran Ann Iren Bjørnarå fra BOC som leder Norgescupen sammenlagt, etter at Elisabeth måtte stå over to ritt på grunn av sykdom.  På pallen i dag fikk hun selskap av klubbvenninne Marit Sveen som tok tredjeplassen.

Mer om dagens ritt på landevei.no her.

Nå gleder Elisabeth seg til Norgescupfinalen i morgen.

– Jeg har lært å kle på meg, så jeg bare gleder meg. Det blir kult med snøritt og litt skikkelig grisete krossforhold, sier hun.

 

Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen