Du er her

– Det er ikke hverdagskost å få med en rytter på startstreken i VM!

Inger Heiberg Woxholtts bilde

Ludvig Fischer Aasheim, foto: Heming Harnæs

Ludvig Fischer Aasheim er i sin første sesong som junior, og ble i vår tatt ut på juniorlandslaget. På lørdag, 23.9 står han på startstreken til VM fellesstarten for menn junior i Bergen.

Under VM i Bergen stiller også Ole Forfang og Sondre Kristiansen, som begge har syklet for Rye i oppveksten.

"Hårete mål"

Trener Egil Adreas Aasheim forteller:
– Det var et ganske "hårete" mål vi satte oss – å få minst én rytter på startstreken på hjemmebane i Bergen, men med de rytterne som var i gruppen den gangen, hadde jeg tro på at det var mulig. Vi har jobbet hardt, planmessig og målbevisst, både rytterne og jeg – og med Robin (Mackenzie-Robinson) som en viktig katalysator for den praktiske gjennomføringen, og jeg er selvsagt veldig fornøyd med at vi nådde dette målet.

Og det er lenge siden sist. – Forrige gang SK Rye hadde med ryttere i VM landevei, var i 1979, forteller Egil. Når det gjelder junior, tror jeg ikke vi har hatt med ryttere i VM landevei siden første halvdel av 1970-tallet. Det er ca. 150 juniorer av god til høy kvalitet på landeveien i Norge, år ut og år inn, og det er kun 6 ryttere som får sykle VM. I år har dessuten Norge, for første gang i historien, verdens beste juniorlandslag på guttesiden, og dette sier også mye om Ludvigs nivå og prestasjoner, når han er med i denne eksklusive gruppen som førsteårs junior, sier Egil.

Ludvig Fischer Aasheim

Ludvig gjorde i fjor seg bemerket da han han tok førsteplassen under fellesstarten i Ungdomsmesterskapet i landevei i sommer. I tillegg var han på toppen av rankinglisten for M15-16, med over 1000 poeng ned til nr. 2 på listen.  
I år har han kjørt jevnt bra gjennom hele sesongen. Han ble nr. 13 sammenlagt i etapperittet Course de la Paix i Tsjekkia i mai. Dette er verdens største etapperitt for juniorer. Ludvig la grunnlaget for sammenlagtplasseringen ved å sitte med i første gruppe på "kongeetappen" (den hardeste etappen med mye klatring). Deretter vant han Skandinavias største etapperitt for juniorer, U6 Cycle Tour. Dette er et seksdagers etapperitt som i år ble arrangert for 42. gang og som går i området rundt Tidaholm i Sverige.


Ludvig Fisher Aasheim, foto: Egil Andreas Aasheim

Denne helgen tok han 3. plassen sammenlagt i Norgescupen 2017, etter en 2. plass i Gylne Gutuer, som var siste ritt i Norgescupen. Denne bronseplassen er en sterk prestasjon, særlig siden landslagsrepresentasjon hindret ham i å konkurrere om poeng i ett av de seks rittene i cupen.

Landslagsleder Kai Lexberg beskriver Ludvig som «spesielt god oppover og en god lagspiller inn i laget.»

Da Ludvig fikk SK Ryes "Kåres minnepokal" i 2016, ble det i innstillingen lagt vekt på at Ludvig i lang tid har vært en av de aller ivrigste på trening. "Han stiller alltid opp uansett vær og skaper god stemning med sitt gode humør. Med dette er han sentral i jobben som gjøres med å skape en god treningskultur og et bra miljø, og vi ser hvordan dette skaper resultater i konkurransene samt hyggelige treningsturer på fritiden."

Ole Forfang

Ole Forfang skal i VM sykle lagtempo for Joker og fellesstart i U23-klassen for landslaget. Han har flyttet til Nice, men prøver så langt det lar seg gjøre å stikke innom landeveistreningene for barne- og ungdomsgruppen når han er hjemme i Norge.


Ole Forfang, 2013

– Jeg begynte å sykle da jeg var ca 13 år gammel etter å ha sett flere sykkelritt på tv, forteller Ole. Jeg fant SK Rye og møtte opp på fellestreninger og ble på den måten en del av det gode miljøet i Barne- og ungdomsgruppen. En av de viktigste personene her var Robin Mackenzie-Robinson, han var fast trener på fellestreningene, både på ukedagene og i helgene. Det er utrolig viktig å ha et miljø å gå til for å ha motivasjon til å trene, og her har alltid Ryes ungdomsgruppe vært veldig flinke, sier Ole.

Sondre Kristiansen

Sondre Kristiansen syklet tidligere terreng i Rye. I dag sykler han landevei for Uno-X. Sondre er fortsatt medlem i Rye og deltar ikke så sjeldent på landeveistreninger med barn- og ungdomsgruppen i klubben. I VM i Bergen er han første-reserve, og sykler trolig lagtempo for Uno-X.


Sondre Kristiansen, 2014

– Jeg begynte i Rye som 12-13 åring med terrengsykling, forteller Sondre. I starten var det mandagstreningene fra bommen på Sognsvann som var ukens sykkeltrening. I tillegg til noen turer i marka i helgene. Jeg syklet også mye rundt i gata hjemme og på barneskolen min. Der øvde jeg meg på forskjellige dropp og trapper som var i skolegården. Etter som årene gikk syklet jeg mer og mer igjennom hele uken, og andre året med sykling var jeg med på Scottcup på Løren. Det gikk veldig dårlig og jeg kom sist. Følelsen etterpå var ikke så bra, men utrolig nok ville jeg kjøre flere ritt etter litt tenking. Jeg fortsatte i Rye helt frem til jeg begynte på videregående. Resultatene ble bedre med årene og jeg startet på NTG Lillehammer med et klart mål om å bli en av de beste i landet. I slutten av 2016-sesongen følte jeg at jeg hadde gjort mitt på terrengsykkelen med blant annet 6. plass fra U23 EM og en 13. plass fra U23 VM. Jeg var så heldig å få en kontrakt med Uno-X Hydrogen Develompent team og har planer om å fortsette å utvikle meg som syklist og menneske til jeg når mitt fulle potensiale. Målet er å leve av idretten og være med på å kjempe om topplasseringer i store ritt i årene som kommer. Rye har betydd mye i barneårene av min sykkelkarriere, og min terrengbakgrunn tror jeg vil hjelpe meg på landeveien!

Mer kjent for unge sykkelstjerner

Trener Robin Mackenzie-Robinson drar til Bergen og vil representere klubben på sidelinjen, og gleder seg til å følge guttene.
– Verken Sondre, Ole eller Ludvig var blant de største "barnestjernene", sier Robin. Gutta er "produkter" av tålmodig trening over lengre tid. Et godt treningsmiljø og flinke trenere er helt avgjørende for at klubben også i fremtiden skal klare å dyrke frem tilsvarende forbilder. Disse gutta er bevis på at det lønner seg for klubben å bruke ressurser på barne- og ungdomsgruppene. Norges største sykkelklubb bør i enda større grad enn i dag ha som mål å få frem unge sykkelstjerner samt ivareta bredden og sykkelgleden hos barn og unge. Nå håper jeg virkelig at klubben kan bli mer kjent for å fostre frem unge sykkelstjerner enn å sykle fort mellom to store norske byer.

– Satsingen på yngre landeveisryttere i SK Rye stopper ikke med "Prosjekt 2017», sier Egil. – Jeg har begynt å tenke på nye ambisiøse og langsiktige mål som vi skal strekke oss etter. Vi kommer tilbake til dette etter VM, avslutter Egil.
 

Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen

Kommentarer

Gunnar Andreas Gulliksens bilde

Vi ser frem tll å følge disse 3 ryttere i VM. Ludvig, som junior, har jo gjort en fantastisk sesong så langt, så vi heier på deg Ludvig. Lykke til alle 3. Flott artikkel om våre 3 Rye ryttere.

Gunnar A. Gulliksen