Du er her

Kort rapport fra Fredsrittet: 1.-3. etappe

Egil Andreas Aasheims bilde

Bildet viser feltet i en av bakkene inn mot mål i tredje etappe, der vi ser fire norske ryttere helt i fronten av feltet for å ha kontroll på situasjonen. Foto: Cycling.photography (@CyclingphotoLIV)

Årets utgave av Course de la Paix Juniors – Fredsrittet – er godt i gang. Rytterne har gjort unna tre etapper, og for det norske laget har det startet meget bra! Landslagssjef Kai Lexberg kan notere seg pallplass på to av etappene og 4. plass i sammendraget, og på lørdag kjøres den beryktede ”kongeetappen”, der rytterne skal forsere en 10 km lang motbakke, ikke bare én gang, men to ganger! Målgang er like etter toppen av bakken, og vi skal ikke se bort fra at hele rittet kan avgjøres i denne bakken. Det har skjedd før.

Ryes to representanter, Ludvig Fischer Aasheim og Magnus Brynsrud, har markert seg meget positivt. Ludvig har virkelig vist at han er en av verdens beste juniorsyklister, med solid kjøring på 1. og 2. etappe, og ligger på 4. plass sammenlagt. Magnus fikk problemer etter å ha vært med i en velt på 1. etappe og tapte dessverre mye tid, men han reiste kjerringa med meget sterk tempoinnsats på 2. etappe.

Det startet med skikkelig hardkjør på den første etappen. I år blåste det friskt og sidevinden åpnet for angrep, også under de flatere seksjonene. På denne etappen pleier feltet å komme samlet til mål, men slik var det ikke i år. På toppen av den lengste bakken, etter siste passering, begynte de sterkeste rytterne å støte på hverandre, og det endte med at 8 ryttere dannet et brudd i front. Her hadde vi med Ludvig, og han spurtet inn til 3. plass og sikret dermed Norges første pallplass! Bakover var feltet splintret i mange deler, og de andre nordmennene var spredd litt utover de forskjellige gruppene.


Her ser vi Ludvig i det avgjørende bruddet på 8 ryttere som kom sammen til mål, ca. 1 minutt foran første del av hovedfeltet.
Foto: Cycling.photography (@CyclingphotoLIV)

Den andre etappen er en tempoetappe, med en løypetrasé som har blitt brukt i mange år. Her åpnet Magnus med å komme inn på sterke 15:14, en tid som til slutt skulle holde til en 34. plass – meget sterkt med 131 av verdens beste juniorsyklister på startstreken! Ludvig hadde etter sin sterke åpning dagen før, virkelig fått blod på tann og hadde bestemt seg for å gi alt for å melde seg på i kampen om sammenlagtseieren. Det ble fullklaff: Ludvig kjørte sitt livs tempo og kom inn på den super-sterke tiden 14:22! Det holdt til 3. plass og pallplass også på tempo. Det var virkelig i overkant av hva vi hadde håpet på! Ludvig lå dermed på 4. plass i sammendraget, kun 16 sekunder bak ledertrøya. Det bør også nevnes at tiden til Ludvig er den beste tempotiden som en norsk juniorsyklist har kjørt på i denne løypetraseen – noen gang!


Ludvig innover mot mål. Foto: Kjersti Jevanord


Magnus på vei mot mål. Foto: Kjersti Jevanord


Pallen på den andre etappen, en tempoetappe der Ludvig tok en fantastisk 3. plass og med det meldte han seg virkelig på i kampen om sammenlagtseieren. Magnus kjørte også en meget sterk tempoetappe og ble nest best av de norske deltakerne. Foto: Kjersti Jevanord

Tiden Ludvig kjørte på er faktisk den raskeste som noen norsk junior har kjørt på noengang i denne løypetraseen. Jeg har derfor satt opp en oversikt som viser bestetiden til de norske deltakerne de siste 5 årene:


 

På den tredje etappen var det forventet samlet felt og massespurt, så oppgaven handlet mest om å holde seg unna velt og andre uhell samt unngå å tape tid i sammendraget. Det norske laget gjorde en flott jobb med holde seg nær fronten av feltet og beskytte Ludvigs posisjon underveis, og selv om det gikk en stor velt ca. 2 km før mål, kom alle de norske rytterne helskinnet inn til mål. Gutta er nå klar for lørdagens store styrkeprøve. Det er aldri godt å si på forhånd hvordan et sykkelritt vil ende, men én ting kan jeg i hvert fall driste meg til å spå, med 100 % sikkerhet: på lørdag kommer feltet ikke samlet til mål.

Den tredje etappen ender ofte med en massespurt, og slik var det også i år. For det norske laget gjaldt det å holde seg fremme og passe på ikke å tape noe tid i sammendraget.


Hovedfeltet underveis, der det tar opp hele veibanen. Foto: Cycling.photography (@CyclingphotoLIV)


Feltet i en av bakkene inn mot mål, der vi ser fire norske ryttere helt i fronten av feltet for å ha kontroll på situasjonen. Foto: Cycling.photography (@CyclingphotoLIV)

Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen