Du er her

Ludvig yppet seg mot proffene

Egil Andreas Aasheims bilde

Ludvig viste sine glimrende taktiske egenskaper under NM-fellesstarten og var hele tiden på rett sted til rett tid. Foto: Pål Westgaard.

Helgen 22.-23. august var det klart for årets fellesstartritt i NM på landevei. Juniorene kjørte på lørdag, mens seniorene kjørte på søndag. Mesterskapene ble avviklet i samme løype som i 2019, i en rundløype på 13,5 km ute på Røyse, på Ringerike. Mesterskapene i 2019 viste at dette er en tung løype som krever både kjørestyrke og utholdenhet.

Sportsklubben Rye hadde fire ryttere på startstreken, Kristian Thommesen i M-junior, Kristin Falck og Elisabeth Solberg i K-senior og Ludvig Fischer Aasheim i M-elite.

Høyt tempo fra start

Kristian var først ute, med start lørdag ettermiddag. I juniorfeltet ble det satt et høyt tempo fra start, og det var tydelig at juniorene fra NTG Kongsvinger ville sette forhåndsfavoritt Per Strand Hagenes (Sandnes) under press. Allerede i den første av totalt ni runder var det mange ryttere som måtte slippe feltet, og i den tredje runden måtte også Kristian se feltet forsvinne i det fjerne. Kristian ga seg imidlertid ikke, men fortsatte rittet samen med andre ryttere som var i samme situasjon. Til slutt ble han tatt ut av rittet, men ble registrert på 54. plass av 78 startende. Favoritten Hagenes vant overlegent etter å ha kontret alle angrep fra de andre lagene og kom alene til mål, over minuttet foran neste rytter.

Skrekkblandet fryd

Søndag morgen startet med K-senior, og Kristin og Elisabeth gledet seg til å komme i gang og kunne begge kjenne et snev av skrekkblandet fryd på startstreken. Det var aktiv kjøring fra start, også i K-senior. Et tidlig brudd med blant andre Emilie Moberg og Vibeke Lystad, satte både Hitec-laget og forhåndsfavoritt Stine Borgli (FDJ) under press. Det høye tempoet førte til at Kristin ganske raskt kjente at hun dessverre ikke hadde dagen. På den fjerde runden var det helt slutt, og Kristin valgte å bryte. Elisabeth på sin side fulgte godt med på tempoet. Feltet ble riktignok delt i mange deler, men Elisabeth maktet å henge med i den tredje gruppen. Denne gruppen ble tatt ut av rittet da det gjensto kun én runde, og Elisabeth ble registrert inn på 26. plass av 57 startende.

En plan om å følge med teten

M-elite skulle gjennom 15 runder og totalt 204 km, og de første to timene forløp uten særlig dramatikk, i et moderat tempo og med et ufarlig TV-brudd på fem ryttere ca. 3-5 minutter foran feltet. Like før halvkjørt løp tok det sterkeste laget, Uno-X Pro Cycling Team, ansvar og skrudde tempoet merkbart opp. I løpet av litt over én runde ble feltet redusert fra 150 til ca. 60 ryttere. Ludvig hadde ligget godt plassert hele veien, blant den første tredjedelen av feltet, og hadde ingen problemer med å følge det høye tempoet. Herfra og inn mot mål kunne vi som var til stede, oppleve et fyrverkeri av en fellesstart, med stadige angrep og nye konstellasjoner i front. Som eneste deltaker fra Rye, hadde Ludvig en klar plan om å følge med teten hele veien, men uten å gjøre halsbrekkende støt på egenhånd underveis. Den offensive kjøringen av lagene Uno-X, Team Coop og UAE-duoen Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff førte til stadig avskalling av ryttere i de meste krevende partiene, og i den siste runden var feltet redusert til kun 15 ryttere! I dette feltet satt to klubbryttere igjen: Ludvig og Mathias Skretteberg fra Ringerike. Resten var proffer og kontinentalryttere. I den lange bakken på sisterunden viste Ludvig hvor offensiv og mentalt sterk han er, ved å sette inn et lite støt oppover. Dette var ikke med forhåpninger om å klare å kjøre fra Kristoff & Co., men for å forsikre seg om at han ville makte å henge med hvis noen av de andre skrudde opp tempoet oppover. Det lyktes han med, men i den aller siste motbakken ved Hole kirke, ca. 2-3 km før mål, delte feltet seg i to da syv ryttere fikk en liten luke til de andre. Ludvig havnet bak luken, men var kun seks sekunder etter Kristoff i mål og sikret seg en sterk og meget respektabel 16. plass. For Ludvig og Sportsklubben Rye var dette en perfekt avslutning på en innholdsrik og spennende mesterskapshelg på Ringerike.

Ludvig har også enda en mesterskapsmulighet i år. Lørdag 12. september arrangeres U23-fellesstarten i Sandnes, og med kjøringen som Ludvig viste på Ringerike har vi allerede begynt å glede oss til NM for U23.