Du er her

Watten ruler!

Lars Olav Skårbergs bilde
Forum: 

 

Debatten watt versus puls ved intervalltrening er ferdig snakka mener nå jeg: watt er konge. Men det er flere måter, så også i den mye brukte wattrulla Tacx Fortius sin treningsprogrammaker Catalyst. I stedet for å legge inn stigning (slope), kan det velges wattstyrte intervaller. Fortius legger på motstand tilsvarende forhåndsvalgt watt. Denne varianten synes jeg er så fabelaktig bra at jeg med dette vil promotere den på forumet.
 
Hvis man ikke orker å opprettholde intensiteten som er forhåndsdefinert, er det typisk at tråkkfrekvensen slippes ned. Da tar Fortius solid balletak og skrur til skruen så forhåndsdefinert watt gjenopprettes. Så ender man opp med samme intensitet på ufordelaktig kadens. Tilsvarende hvis det går lett og man visper opp i 110-frekvens. Da slipper Fortius ned trøkket. Med andre ord ikke noe for dem som liker å kjøre etter dagsformen. Og her er det vinn eller forsvinn. Du kjører på watten du har bedt om eller bryter. Men det gir god følelse å vite at gjennomføringen var på riktig intensitet. Slipper å lure på om man har kjørt hardt nok, slik situasjonen ofte er etter en spinningøkt.
 
Selv er jeg blitt fullstendig hekta, og kommer i vinter til å kjøre mine tre ukentlige terskeløkter wattstyrt (5x8 min, 3x12 min+ og 2x20 min). Se i diagrammet nedenfor hvordan Fortius kjører en slik økt med stram regi. Den grønne linjen som viser faktisk watt under gjennomføringen pendler hele tiden på den forhåndsvalgte wattprofilen – uansett kadens og uansett gir.
 
Hvilken watt man skal mate inn i Catalyst kan bestemmes ved å kjøre månedlig test av maks watt i 20 minutter og finne terskel (FTP) som 95 % av det. Så er det bare å legge inn watt på 89-94 % av FTP, siden dette er definert som ”sweet-spot” for terskelintervalltrening (eller egentlig sub-terskeltrening) jf. for eksempel Allen, Coggan 2006. For min del har jeg dog tenkt å være litt enkel siden 20-minutterstesten er knallhard og krever mye motivasjon. Legger på 10 watt per måned, og skal hvis det lykkes ha 10 % større motor til våren enn på samme tid i år.  
 
Og PS! Dette krever ikke noen stor investering a la SRM, Quarg eller Powertap. Bare en simpel Fortiusrulle som koster marginalt mer enn en vanlig rulle. I hvert fall uansett en brøkdel av hva som brukes på carbon i dette laget…(Nei jeg jobber ikke hos Tacx).

Bent Erik Vangbergs bilde

Jeg har prøvd å oppdrive en spinningsykkel med konstant watt funksjon, men det finst vist ikke.  Har funnet ut at Sportsmaster jobber med en model, men den er ikke klar for markedet ennå.  Noen som vet om det finnes en model med sånn funksjon??

Svein Ivar Kristiansens bilde

Hei,

Ser ut til å være et bra treningsverktøy dette! Dataspill og trening i en pakke!

Men prisen er veldig drøy! 7000+ etter hva jeg greier å finne på nettet :-(
Jeg satser på at det dukker opp Watt-meter på spinningssyklene snart (, gjerne i kombinasjon med at syklene kobles til strøm-nettet for litt bærekraftig utvikling).

 

mvh Svein Ivar

Lars Olav Skårbergs bilde

Njaa, vanlig Fortius koster kr 6200 http://www.fast-bikes.no/e-vendo.php?shop=fast&SessionId=&a=article&ProdNr=TACFortius&t=4&c=973&p=973. Du trenger ikke multiplayer-varianten. Du ville kanskje ønske muligheten for å kjøre rulletouren http://www.rullesykling.com/, men selv da trenger du visst ikke multiplayer. http://terrengsykkel.no/ubb/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=827127&Searchpage=1&Main=59519&Words=rulletour&Search=true#Post827127

 

Hvorfor ri spinningjernhest når man kan sykle på sin egen smekre racer?

Lars Olav

Svein Ivar Kristiansens bilde

Jeg hadde nok investert i en sånn rulle hvis jeg hadde hatt fasiliteter hjemme til å bruke den.

 

På spinningsalen på Manglerud har jeg tilgang til greie spinningsykler (uten Watt!), god plass (!), svettesikkert gulv (!) og adgang til stereoanlegg med høyt volum (bruker iPoden). Bruker salen både til egentrening i ensomhet og Sats' gruppetimer.

 

Blakken står i stallen (boden) og venter på varmere tider :)

 

Men for all del, hvis jeg hadde hatt en stor enebolig med nok plass hadde jeg kjørt på med rulle!

 

(Dette innlegget er nok litt off-topic.)

 

 Svein Ivar

Bent Erik Vangbergs bilde

Har ikke fått ni-lest all info på linkene dine enda Marius, men det jeg etterlyser er en sykkel med konstant effekt (watt) funksjon, dvs du legger inn den effekt du vil ligge på, og sykkelen justerer automatisk motstand ift kadens, slik at produktet av moment x rpm alltid blir samme effekt.  Er du sikker på at disse syklene har det? Ser ikke sånn ut ved første øyekast iallefall.

Marius Ronheim Heiers bilde

ÅÅÅ en sån ja. Har syklet på en sån en når jeg tok terskel test. Den så ikke veldig dyr ut værtfall, men den er nok det for det. Skal sjekke litt :D