Du er her

Salttabletter

Forum: 

Hei!

 

Jeg er nå syklist på det 5. året og har de tidligere årene alltid hatt to laster som syklist i ritt: En drøss med pissepauser og kramper. Væskeinntaket mitt har alltid bestått av vann og saft. Har prøvd en del sportsdrikke på treninger og ritt den siste måenden, men magen min sier nei takk til det. Syklet med Ceres i fjor og før Syrkeprøven anbefalte noen der: Dagen før T-O: salttablett om morgenen og om kvelden. På rittdagen: Salttablett til frukost. Resultat: Mitt resulat: Færre pissepanser, ikke krampe og OK mage. Samme oppskriften benyttet jeg også nå på Mjøsa Rundt. Resultat: NULL pissepauser, ingen krampe. Magen kom noe i ulage rundt Hamar, men det mener jeg skyldes den halve sportsdrikkeflaska jeg drakk  før Hamar. Væskeinntaket mitt før og under dette rittet var ca. 1,5 ltr. vann fra jeg stod opp til rittstart. 1 ltr. vann + 1. ltr. saft til passering Lillehammer og en flaske sportsdrikke derifra og inn til mål. 

 

Når det nå på forumet skrives at maks en salttablett anbefalles før ritt, så virker det som at det er helt galemattias å kjøre i seg 3 stk. siste døgnet før ritt, selv om jeg har meget god erfaring med det. Flott om noen med god kunnskap og erfaring på dette kan svare!

 

M.v.h.

En noe rådvill Stein

  

Kristoffer Bugges bilde

I dette innlegget skrives det:

 

Hele veien ble det holdt fokus på saltinntaket og jeg spiste ca en tablett hver annen time.

http://www.oslosportslager.no/blogg/den-store-styrkeproven-2009--referat...

 

Hei

Jeg har testet salttabletter både på ski og sykkel og kan bekrefte at det har en positiv effekt når man skal drive med langvarig aktivitet. Jeg brukte en salttabelett kvelden før konkuransen, men måtte slutte med det ettersom magen ble litt rar når jeg skulle sove. Anbefaler heller at man tar en salt tablett på ettermidagen slik at magen får roet seg litt til natta.

Det siste året har jeg blitt mere glad i Ringer  (sånn veske du får i armen på sykehus) enn i salttabletter. Dagen før konkuranse kan man drikke 5 dl ringer og så kan man blande 1 skje med sportsdrikk og litt mindre enn anbefalt dose med ringer på drikke flaska under konkuransen. Det er bedre for magen og jeg føler at jeg tar til meg mere veske ettersom drikka ikke blir så jævlig søt.

Eller så drikker jeg MYE Farris dagen før ritt og konkuranser inneholder mye godsaker som motvirker kramper.

 

Hilsen

Thorbjørn

 

 

Jon-Ivar Lunds bilde

 Jeg har god erfaring med 1 tablett hver kveld fra 1/6 til Jotunheimen Rundt (tidlig juli). Tar tabletten med 1-1.5l vann. Har uendelig dårlig erfaring med salttabletter under ritt (magekrampe). Saltmangel under ritt kompenseres best med litt salt pålegg. 

 

Magnesium forebygger kramper. Har du prøvd det?

 

Hva slags saft bruker du? Vann og saft alene erstatter ikke mineraler du svetter ut. 

 

Har du prøvd andre sportsdrikker enn Maxim? XL-1 smaker bedre og det tar lengre tid før du blir lei. PF gir størst effekt (er også dyrere enn Maxim og XL-1). Jeg konverterte til PF denne sesongen og har ikke angret på det.

 

Ekte syklister blander selvfølgelig sportsdrikken sin selv basert på diverse familieresepter. Gjør et kjapt søk på Google så finner du alt fra saltsøt nypete til utvannede seigmenn.

Linux Registered User # 195305

Marius Ronheim Heiers bilde

Den største grunnen til at man får kramper er ikke vææææsketap men at musklene er overbelastet. Da kan du dytte i deg alt mulig salt uten at det hjelper. Det skal mye til og bli så dehydrert at man får kramper. Spesielt et ritt i regnevær.

Geir Pettersens bilde

Det er aldri galskap å dytte innpå ting hvis du er helt sikker på at det fungerer godt for deg, Stein. Selv om det kanskje ville vært galskap for andre. Kjør derfor på med to salttabletter dagen før hvis du har erfaring med at det fungerer bra. Spørsmålet er om det egentlig er vanlig salt du trenger.

 

På DSSP kommer du til å skille ut masse næringssalter underveis. Hvis du ikke erstatter det på en eller annen måte (f.eks. med sportsdrikk) så risikerer du krampetendenser. Etter det jeg har forstått er det særlig magnesium som er viktig å erstatte. Folk som er plaget med krampetendenser og som ikke drikker sportsdrikk bør undersøke nærmere om de bør prøve å finne andre måter å erstatte dette på, f.eks. magnesiumtabletter eller liknende. 

Takk for kjappe tilbakemedlinger! Mange gode tips. Ut i fra disse tror jeg at jeg lander på oppskrfiten fra i fjor (3 salttabletter siste døgnet før T-O). Magnesium og mulitivitaminer går jeg nå daglig på gjennom hele sesongen (april-september). Blir nok lite med sportsdrikke på meg i T-O. Satser på vann, solbærsaft og noe Cola. Og mye Farris siste dagene før rittet er lurt ser jeg.

 

M.v.h.

Stein