Du er her

Ernæring på lange ritt

Geir Pettersens bilde
Forum: 

Tror det var ganske mange som gikk litt næringstomme på søndag. Enkelte fant også plutselig ut at de ikke tåler gel. Mjøsa Rundt er et perfekt ritt til å finne ut slike ting. Kroppen reagerer annerledes på lange ritt enn på korte ritt. Sørg bare for at dere gjør de endringene som må til før start fra Trondheim.

 

Selv spiste jeg følgende på Mjøsa:

*) 2 - 3 stk små egenlagde "sykkelkaker", bestående av musli, sirup, egg og masse annet knask.

*) 2 stk 200 ml Nutridrink med banansmak (IKKE den med ekstra protein) 

*) 5 stk. små tuber gel, fordelt utover fra omkring Gjøvik.

 

Til frokost var det kaffe og to brødskiver med egg og kaviar. En Yt og en banan i bilen på vei opp. Ettermiddagen/kvelden før drakk jeg vel ca. 1,5 liter Farris.

 

Dette fungerte fint for min del. Det er med andre ord ikke så fryktelig mye mat man egentlig behøver på et 5 - 6 timers ritt, men man må sørge for en grei frokost og å spise jevnlig underveis.

 

Husk at DSSP er MYE lenger enn Mjøsa Rundt. På ritt som Mjøsa og Telemark Tours (7:39) så kan ihvertfall jeg spise gel nesten hele veien. På DSSP bør man unngå gel før Gudbrandsdalen, med mindre man bare er helt nødt til å ha en rask injeksjon av karbohydrater. Intensiteten er også en del lavere på DSSP, så det er lettere å ta til seg fast føde som brødskiver/sykkelkaker osv i starten av rittet. Siste halvdel av rittet blir det ofte vanskeligere å få i seg mat selv om intensiteten er ganske lav. De av dere som hadde problemer med å spise fast føde på Mjøsa bør derfor teste ut Nutridrink eller annen flytende føde umiddelbart. Unngå den med "kaffesmak", har hørt at de får smakstilsetningen rett fra reaktor 3 i Tsjernobyl...

 

Kristoffer Bugges bilde

Legger ut oppskriften for de som ønsker seg en energibar. Søker man på nettet finner man mange forskjellige oppskrifter. Det anbefales på det sterkeste å teste den ut på en langtur eller hard treningsøkt for å være sikker på at man liker den og at man får testet ut om det fungerer for seg selv.

 

Energibar oppskrift ala Remmen:

 

Tørt:

9 dl havregryn

2dl mel

200g ymse frukt (rosiner, etc)

200 g ymse nøtter og frø

 

Bland dette tørre, grov hakk nøttene først.

 

 

Annet:

3dl sukker

6 spise skjer med lys sirup

250g smør

2 plater kokesjokolade

 

Smelt smør, sukker og sirup sammen.

 

Bland det tørre og det andre (ikke sjokoladen) og press det i en langpanne. Jevn dette ut i pannen. Stek det så i 20 min på 170 grader.

 

Smelt sjokoladen og hell dette jevnt over så det blir ett tynt sjokolade lag.

 

Når alt er ferdig settes formen i kjøleskapet for å stivne.

 

Skjer så ut biter og frys de ned.

 

Synes du den er i søteste laget er det bare å kutte ned på smør/sukker/sirup og eventuelt mer nøtter/korn (ikke det at jeg gjør det, holder på alt det søte)

 

Lykke til og god appetitt

Kristoffer B.

Jeg kan anbefale Nutridrink. Den på apoteket innholder 400 kcal pr 200 ml, mens den som kan kjøpes av Fresinus (?) inneholder 300 kcal pr 200 ml. Har ikke teste sistnevnte. I tillegg finnes en smoothie variant fra som inneholder 200 kcal. Den testet jeg på MR og glei rett ned en plass rundt Gjøvik. Smakte ikke så verst heller.

Det finnes i tillegg flytende gel produkter (testet Enervit under Birken i vinter - fungerte fantastisk!), men den selges så vidt jeg vet bare på Lillehammer.. Testet også en flytende sak fra Oslo Sportslager på MR (banana blast het typen, men leverandør husker jeg ikke) og den var ok den og. Jeg synes de flytende er noe bedre enn Maxim-sirupen, men er vel smak og behag.

Ellers kan jeg tipse om sjokoladen "Gullbrød" (marispan med sjokolokk). Litt resaech i butikken viste at den inneholder mest kcal av de jeg fant og den inneholder også mer kcal enn en Maxim engeribar og smaker godt..  

Så kan en sikkert blande div godsaker i en flaske (nutri, flytende gel, maxim sportsdrikk ++) men vet ikke hvordan magen reagerer på det. Jeg har ikke testet dette.

Alt bør vel testes i forkant av DSSP også da vi reagerer ulik på ulike produkter.

For å bli med på denne matpraten:

Min egen erfaring og praksis:

 

En solid frukost før jeg drar hjemmefra (spiser og drikker meg nærmest stappmett). Minuttene før rittstart går det ned ytterligere to brødskiver. Forsiktig med drikken like før rittstart grunnet risiko for å bli pissatrengt tidlig i rittet. Ikke drikke den første halvtimen grunnet det samme. Jeg starter med en flaske vann og en flaske med min favoritt Lerum Solbærsaft (ypperlig smak og oppkvikkende sukkerinnhold). Grunnet at jeg startet god og mett på søndag så spiste jeg først på Lillehammer (1 brødskive). I resten av rittet ble det 2 halve Maxim energibarer og mot slutten av rittet en pose Maxim gel. Og 3 flasker med langedrikke.  jeg vil si at ernæringsmessig ble turen en suksess for meg: Ble overhodet ikke sulten, tørst og slapp, og ikke pissatrengt. Livet var "herligt".

 

Jeg som har vært plaget med kramper i bena har nå justert meg inn: Tilskuddet KrampFix de siste to månedene før TO (ekstra tablett før rittstartene og hver tredje time underveis i rittenet), ekstra saltdose dagen før ritt og timen før start.

 

Min erfaring vedr. T-O:

Brødskivene bør være tynne og uten skorpe (lett å spise).

Alltid et par halve energibarer (klippes i to) på lur innenfor sykkelbuksa (på lårene).

Karbonader (middagsmat er på sin plass, smaker godt, saltholdig)

Til dessert: lefse og sjokolade.

2-3 poser med gel når kroppen trenger ekstra dynamitt (etter Hamar og inn). Dette kan også være dynamitt for magen. Derfor vent lengst mulig med dette inntaket.

Min mage er ikke happy med mye energidrikke. For min del holder det med energidrikken vi får på langingene. Som drikke i matkassen har jeg vann, en flaske Cola og selvsagt Lerum Solbærsaft. 

 

God tur!

 

M.v.h.

Solbærtoddy'n 

Geir Pettersens bilde

Gratulerer med bra gjennomført på søndagen, Stein. Du beviser jo at det gjelder å ikke miste trua selv om det går litt trått og man faller av på noen ritt.

 

Når det nå blir så mye matprat likevel:

Frokost bør spises minst to og helst tre timer før start. I alle fall hvis man har planer om å spise så mye som Stein legger opp til. Årsaken er naturligvis at man bør kvitte seg med det kroppen ikke tar til seg av næring, og den prosessen tar noen timer. Folk må med andre ord tidlig opp i Trondheim på rittdagen, og frokost er det aller første som står på agendaen om morgenen.

 

 

Tarjei Lægreids bilde

Det kommer mye bra forslag og innspill her! Det alle må huske på er å teste dette i god tid (i den grad det er mulig) før DSSP. Ikke prøv noe for første gang fra Trondheim! Det kan resultere i en kjedelig avslutning på årets høydepunkt. Så pass på at dere tåler det dere tenker å spise underveis