Du er her

Terskelpuls versus terskelwatt

Hei!

 

På laktattesten målte vi terskelwatt.  Mener Henrik sa dette var definert som punktet der laktat stiger mer enn watten stiger. På godt norsk "der det begynner å butte i en langspurt"??

 

Terskelpuls = Anaerob terskel. Vi får opphoping av laktat når vi sykler over terskelpuls, og han derfor kun sykle i dette området i begrenset tid - dvs noen få minutter.  Opphopingen av laktat kan det ta flere ti-talls minutter å bli kvitt - under konkurranse er du fort vekk i praksis "ferdig".

 

Spørsmål: 
Hva blir relasjonen mellom (1) terskelwatt og (2) watt v/terskelpuls? 
Vil f.eks. (1) alltid ligge høyere enn (2)?
Har terskelwatt noen betydning i trening og/eller konkurranse?  Er det f.eks. slik at vi kan tillate oss for kortere perioder å gå over terskelpuls, men aldri over terskelwatt??

Personlig ser jeg så langt ikke at terskelwatt har noen praktisk/viktig betydning, men det er kanskje feil?

 

 

 

 

Alle former for soner og terskler er bare forskjellig definisjoner og konstruksjoner som skal hjelpe utøvere med intensitetsstyring både over tid (uker og måneder) og i hver enkelt økt/konkurranse. Noe definisjoner er objektivt sett "bedre" enn andre, men det varierer også med type aktivitet. Og ikke minst så varierer det med hvilket utstyr og hvilke ressurser du har tilgjengelig. Soner og terskel basert på laktat er veldig bra, spesielt når man kjenner sine individuelle verdier og for Petter Nordtug er antagligvis laktat den beste metoden for intensitetskontroll i mye av treningsarbeidet (feks på høydeopphold) da han har et støtteapparat som kan måle laktat gjennom hele økta. Det har desverre ikke XP :). For sykling er effekt (watt) en av de bedre metodene for intensitetsstyring, men dette krever da en wattmåler noe de fleste ikke har på sykkelen sin. Endel har det på rulla, og det er vel det som ligger til grunn for våre tester og terskel, altså effekten vi klarer å tråkke ved laktatterskel. I teorien vil du da ligge på ca samme laktat hver gang du sykler på samme watt, fitt at du er i samme form, like restituert osv. Dette er jo alltid litt forskjellig, så der må man da bruke følelsen for å fin-tune.

På samme måte er det også en fast sammenheng mellom terskelwatt og terskelpuls, men pulsen er enda mer sårbar for variasjoner relatert til sykdom, restituasjon, temperatur etc. For sykling er etter min mening puls den desidert dårligste intensitetsindikatoren, sogar dårligere enn følelsen. Jeg trener på følelse og logger puls for dokumentasjon intill den dagen jeg tar meg råd til wattmåler.

Min erfaring er dog at puls er bedre til intensitetsstyring av løping. Når man løper er hastigheten en god parallell til watt på sykkel. Når man løper flatt så vil terskelpulsen korrespondere veldig bra med terskelhastigheten.

Jeg tror uansett du gjør dette for komplisert. Sykler du ute uten wattmåler er du garantert over terskelwatt i bratte kneiker uten at dette synes på pulsen din. Og dette skader jo ikke. I konkurranse er jo all intensitetsstyring bortkastet om man har ambisjoner om å være med inn. Enten så er du med eller ikke :).

Ketil Tærums bilde

Teskelwatt er enkelt og greit den watten du produserer på anaerob terskel. På samme måte som terskelpuls er pulsen din på anaerob terskel. Dette ble målt da vi testet oss på låven. Målet er å øke terskel watten kontinuerlig nå frem mot DSSP! Timestesten er en god indikasjon på dette. Få vil oppleve stor endring i terskelpuls i løpet av denne tiden. Ketil

 Veldig viktig poeng det Ketil påpeker. Terskelpuls er i liten eller ingen grad trenbar. Men du kan trene deg til høyere terskelwatt og terskelfart på samme puls. 

Takk for svar Kjetil - dette høres helt korrekt ut!  Men min Tack Flow rapporterer mindre watt når jeg ligger på terskelpuls enn terskelwatten jeg fikk oppgitt på laktattesten.  Men da tilskriver jeg dette dagsform og/eller måleunøyaktighet  og/eller "cardiac drift" dvs at pulsen varierer med samme belastning.   :-)

Jon-Ivar Lunds bilde

Og her kan du se hvordan du ligger an i forhold til resten av feltet: http://www.sykkeltrening.no/forum/showthread.php?t=245.

 

Hvor mye av tabellen som er synsing har jeg ingen formening om.

Linux Registered User # 195305

Anders Åsbergs bilde

 Eller så har du rett og slett blitt i bedre form!

Ettersom vi bli i bedre form må terkelwatten justeres oppover for å få samme treningsutbytte, mens lite vil skje med terskelpulsen. 

/anders

Eller så har du rett og slett blitt i dårligere form hvis effekten din på terskelpuls er redusert :-(

Men, det er vel mer sannsynlig at rulla di viser lavere effekt enn den rulla du tok laktattesten på.
:-)
 

 

 

Johan Haugseth