Du er her

Terrengsykling Sardinia

I sommer var vi fem Ryemedlemmer (alle med samme etternavn) på to uker terrengsykkelferie på Sardinia, og det var så vellykket at vi vil anbefale det for andre Ryemedlemmer. Vi tilbrakte hele perioden i Ogliastra som er området midt på østkysten. Her bodde vi på The Lemon House i Lotzorai http://www.peteranne.it . Vi hadde åtte sykkeldager i løpet av besøket.

En innvending både vi og andre vi fortalte vi skulle til Sardinia hadde, var at det var for varmt for sykling om sommeren. I juli er gjennomsnittlig makstemperatur ved sjøen i Ogliastra om lag 28 grader. Det er gjennomsnittlig 0 dager med nedbør i juli, så det er fine sykkelforhold. Været vi hadde var slik at man dro ned glidlåsen på sykkeltrøya i motbakke, men tok den av og til opp igjen i nedoverbakke. Vi opplevde været som ganske ideelt for feriesykling.

Sardinia og Ogliastra er mest kjent for sine vakre strender. Se blant annet denne VG artikkelen: http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10118124 Men for syklistene er fjellene rett bak strendene vel så attraktive. Fjelllandskapet er relativt snilt så det er enkelt å finne sykkelmuligheter. Landbruk er den store næringen på Sardinia, og det er spennende å møte frittgående esler, griser og hester på sykkeltur. Sardinia er en gammel kultur, og man ser spor fra liv tilbake til bronsealderen på sykkelturene.

Sykkelturer der man klarer å kombinere sykling på fjellet og strandbesøk er nok det mest eksotiske for oss nordboere. Her er en video fra en tur vi hadde der vi både var på 1000 meters høyde og ved stranden: http://www.youtube.com/watch?v=caaYn8O275Q Vi hadde også en sykkelbestigning av det høyeste fjellet på Sardinia. Punta la Marmora på 1834 moh. som var en veldig artig tur og annerledes fra turen til Cala Sisine.

Det er god variasjon i sykkelmuligheter. De fleste turene vi syklet, kan sammenlignes med norske maratonritt med noe grusveier, men med mye stisykling. Det er også mange muligheter der det er naturlig med helhjelm og mer beskyttelsesutstyr. Ogliastra har mange svingete bilveier med god asfaltkvalitet, så landevei er sikkert også attraktivt.

Noe av det mest attraktive med sykling på Sardinia, er kombinasjonen med badeferie på flotte strender som langt fra er overfylt. Det er også mange attraktive turer man kan ta uten sykkel. Det er også mange fine klatremuligheter i Ogliastra.

Det er ikke mange syklister man møter på Sardinia. Terrengsyklingen er ikke så utbredt som i andre deler av Italia. Vi møtte knapt noen terrengsyklister på den tiden vi var der. Det betyr at man bør gjøre litt mer hjemmelekse før man reiser ned. Det er ikke bare å gå inn i en tilfeldig sykkelbutikk og leie en toppmodell og få råd om flotte turer slik som det f.eks er i Riva. Generelt er engelskkunnskapene noe mangelfulle, så det er ikke alltid lett å spørre seg fram hvis man ikke behersker italiensk.

Vår hjemmelekse bestod hovedsakelig i at vi hadde funnet fram til Peter Herold som driver The Lemon House. Peter er en ivrig syklist og forfatter av en terrengsykkelguide for Sardinia: Vi fikk mange turforslag fra vertskapet, og på de to lengste turene var han med oss og syklet. Til glede for oss, og det så ut som om han hadde det gøy også. Råd, turfølge og transport til startpunktet var inkludert i overnattingsprisen.

Guideboken http://www.peteranne.it/mountain-bike/mtb-guidebooks/er veldig informativ, og sammen med GPS sporene som følger med for alle turene, så er den et godt grunnlag for å planlegge og gjennomføre turer. Vanlige papirkart over området er generelt veldig dårlige, og man bør ha med GPS. Open Street Map kartene over området er gode og detaljerte nok til å bruke på tur.

Det går direktefly om sommeren med SAS, Ryan air og Norwegian. Enten til sør eller nord. Til Ogliastra er det omtrent to timer å kjøre fra både nordsiden og sørsiden. Vi hadde med egne sykler. Noe som er litt utfordrende når man reiser fem stykker. Det er mulig å leie sykkel. Jeg vil allikevel ikke anbefale å basere seg på å leie sykkel hvis man er en ivrig syklist.

Det eneste råd til valg av sykkel, er at det er lurt med slangeløse dekk. Enkelte av turene går i vegetasjon med små torner. Dette spiser slanger.

Gruppe: 
Synlig: 
Offentlig - alle kan lese