Du er her

Advarsel Garmin Vector

Hei!

Advarsel Garmin Vector.  Alle andre kan drite i denne håpløst kompliserte mailen.

 

STAPS-Bjørn advarte om at riktig tildragningsmoment er svært viktig for at Garmin Vector skal måle korrekt. Har sjekket både nettet, samt egne pedaler og kan bekrefte at dette er svært viktig.  (Jeg hadde ca 50 watt for lave verdier etter å ha "strammet pedalene godt til"...).

Ok, nå kommer det kompliserte.  Pedalene skal skrus til med 34-40 Nm.  Det finnes meg bekjent ingen momentnøkkel med fastnøkkelende.  (Kun 1/2" og 3/8" feste).  Men følgende er nøyaktig, gratis (og, ja, helt utrolig teit egentlig...):

Finn en fastnøkkel som passer pedalene, fest denne på en pedal, og mål avstanden fra center pedalarm til hodet på fastnøkkelen. Anta at dette er 15 cm.  Da skal følgende kraft påføres loddrett nedhodet til fastnøkkelen, som skal ligge vannrett: (37NM / 9.8N/kg) / 0.15m = 25.2 kg.

Det er to mulighet for å presse 25.2 kg på hodet på fastnøkkelen:
1) Finn noe som veier 25.2 kg og fest det med tau til hodet på fastnøkkelen.
2) La oss si at du veier 80 kg.  Press den vannrette fastnøkkelen nedover til baderomsvekten viser at du veier 80 - 25.2 = 54.8 kg.  Hodet på fastnøkkelen bør ligge mest mulig rett over pedalarmakslingen slik at det ikke blir uvedkommende krefter inne i bildet.  Evnt dra oppover til du veier 80 + 25 .2 = 105.2 kg. 

 

NB.  Husk å rense + fette pedalgjengene slik at det ikke blir feil motstand her.
NB.  Fastnøkkelen må ligge stødig og vannrett.
NB.  Kraften må påføres hodet til fastnøkkelen, altså til samme stedet som du målte til 15 cm fra pedalarm.
NB. På mitt garasjegulv fikk jeg forskjellig egenvekt på vekten på forskjellige gulvposisjoner - sikkert pga ujevnt betonggulv.

 

PS. Alternativt til alt over, så kan du prøve å få tak i en momentnøkkelovergang ("crowfoot adapter") som vist under "Installation" i http://www.dcrainmaker.com/2013/09/garmin-vector-review.html  Dersom du ikke får tak i en crowfoot adapter som er smal nok, så kan du jo slipe den litt ned med en vinkelsliper.

OPPDATERING:  Ser ut som om Tess har en "kråkefotnøkkel" som bør kunne fungere som en overgang mellom momentnøkkel og Garmin Vector:  http://www.industrinett.no/wsp/tess/frontend.cgi?func=frontend.show&product_id=75949&template=pcat_webshop_product&nodeid=10108

Garmin kommer også lite heldig ut i denne testen, de har ganske store avvik i hva de viser selv om belastningen er den samme. 

http://journals.humankinetics.com/ijspp-current-issue/ijspp-volume-10-is...

 

Hei Pål!

Testen du referer til, er for Look Keo Power Pedal.  Dette er et annet pedalsystem enn Garmin Vector.  Look sitt system er meg bekjent utviklet i samarbeid med Polar, og krever en Polar klokke (tror jeg).

Mvh Bjørn Sigurd

Jon-Ivar Lunds bilde

 

Ved bruk av craw-foot adapter settes tildragningsmomentet på momentnøkkelen til M/(1+x) der M er ønsket moment ved pedalfestet og x måles i meter. Dette er kun gyldig dersom adapteren er en rettlinjet forlengelse av momentnøkkelen. Hvis adapteren vinkles må vi ty til litt vektorregning for å finne korrekt tildragningsmoment.

Linux Registered User # 195305

Martin Ljøstads bilde

En kompis sa han hadde brukt en slik: http://biltema.no/no/Verktoy/Handverktoy/Pipe--og-Nokkelverktoy/Momentno... og tipset meg om å gjøre det samme når jeg skal kjøpe vector.

Ja, men for å bruke momentnøkkel på Garmin Vector så trenger du meg bekjent en kråkefotnøkkel-overgang.  Se f.eks. http://www.industrinett.no/wsp/tess/frontend.cgi?func=frontend.show&product_id=75949&template=pcat_webshop_product&nodeid=10108

Bård Røsoks bilde

Kråkefotnøkkelen følger nå med i de nye Vector-pedalsettene, så det er ikke behov for å gå til innkjøp av noe ekstra. Momentnøkkel kan imidlertid kjøpes rimelig på Biltema...

Jarle Skoglands bilde

Jeg bestilte denne 38Nm "open-end" momentnøkkel som kommer med en 15mm fastnøkkel-fitting. Siden jeg også bruker pedalene på spinning, så det blir helt greit å slippe denne knotete kråkefoten :)

http://www.pushys.com.au/vector-interchangeable-38nm-preset-torque-handl...

I tilfelle noen ikke har fått det med seg, så må kråkefoten være possisjonert 90grader på momentarmen for at momentet ikke skal bli helt på bærtur.

:-) Jarle

Bra tips.  Hvor mye kom frakt, toll og fortollingsgebyr på?...

Ps.  Ser den er out of stock...      ..Personlig liker jeg forsåvidt best å kjøpe en momentnøkkel med variabel motstand.  Da kan den både brukes til annet enn Garmin Vector + at det er mulig å kalibrere den dersom den er litt unøyaktig...

Hei,

man kan også forlenge nøkkelen med støvsugerrøret til 1 meters lengde - heng på en plastpose med 3,5 kg nøyaktig en meter fra og du har 35 NM. Røret bør være i vannrett posijon og sykkelen må stå på hodet og vær gjerne to, (en for å holde sykkel osv)

mvh Stein O

steinolsen

hans jacob nordhovs bilde

Bruk PowerTap, kan enkelt kalibreres under bruk, husker ikke, er det et avvik max 1,4%?

 

Hansj

Espen Fossheims bilde

Ser at det er mange som har gått til innkjøp av Vector pedaler. Synes ideen er besnærende med n+1 = s = 7 sykler. Kan ikke kjøpe wattmåling til alle med mindre det er en portabel løsning. Har et PT hjul jeg aldri bruker (ikke ant+ men har planer om å bruke det på rulla). Siden jeg er all-inn i 2015 bør jeg ha noe som kan intensitetsstyre mer enn min høyst uberegnelige puls som varierer med mins 10 slag per dag. I dag bruker jeg mer min opparbeidete subjektive måling av hardt, jævlig, meningsløst og uutholdelig. Det har virket greit til nå og jeg føler ikke at det har vært der det skorter. Men 2015 er wattens år.

Problemet er at jeg foretrekker speedplay. Har googlet og ser at det er en del løsninger på gang. Bl.a. http://velonews.competitor.com/2014/09/interbike/brim-brothers-launches-...

Noen som kjenner noe flere løsnigner på trappene. Hvis prisen er lav nok er ikke den absolutte presisjonen så avgjørende. 

Etter å ha syklet aktivt i 10 år anser jeg ikke watt for å være avgjørende. Det er på helt andre fronter slaget står. Trene mye og hardt nok, hvile tilstrekkelig og spise tids og ernærningsmessig riktig. Jeg finner kostnaden ved disse geekete målingene mer interessant enn nyttig selv om jeg er en ultra geek. Kanskje nettopp derfor. Og siden prisen ofte er på 10 kilokorner som kunne vært brukt på annet vis og en avskrivning på maks tre år pga av teknologiutviklingene, hadde det vært kjekt å høre konkrete treningsmessige erfaringer med Vector og eventuelt et kikk inn i spåkula for de som har oversikt på område om prisutvikling, nye alternativer og praktisk anvendelse av målingene både proaktivt og after the fact. Og siden jeg selv ikke er helt overbevist er det enda vanskeligere å overbevise hjemmefronten med regnbuetrøye som knap har kjent sin egen maks puls eller soner om at dette er et må har verktøy.

Noen innspill? Vector virker interessant men det er et stort steg å bytte mange pedaler også.

/espen

/espen

Hei Espen!

For meg er garmin vector watt måling et must-have. Programmet fra Staps (~ Rye XP) er watt-basert. Generelt er antall watt man klarer å levere mye mere stabilt enn hvilken man puls man klarer å levere, og de fleste trenere mener såvidt jeg skjønner at watt baserte treningssoner fungerer bedre enn pulsbaserte.  Det ligger også en betydelig motivasjonsfaktor i å se om man over tid klarer å levere mere kraft vha. presis wattmåling.

Ellers har følgende 3 momenter vært (positivt) overraskende for meg:

  • Presis wattmåling sammen med kadensmåling (og sammen med pulsmåling/subjektiv følelse) forteller mye om på hvilken kadens du leverer mest watt.  For min del har jeg gått 5-15 rpm ned i kadens.
  • Kun Garmin Vector:  Jevnheten i tråkket (= rundtråkkeffektivitet) blir kontinuerlig målt.  Dette har vært nyttig - for meg har dette i praksis medført at jeg er blitt mye flinkere til rundtråkk enn jeg var.
  • Kun Garmin Vector:  Kraft-effektivitet blir kontinuerlig målt.  Dette måler i hvor stor grad kraften fra sykkelskoene blir påført 90 grader på pedalarmen. Altså slik at kraften blir brukt på å bevege pedalene i riktig retning.  Interessant her er at det kan synes som om det er betydelig, men ikke 100%, sammenheng mellom rundtråkkeffektivitet og krafteffektivitet.

Men, akk, ja, det koster $$.....

MvhBjørnSigurd

Jonas Christensens bilde

Watteam skal lansere noe i løpet av våren. Løsningen ser i alle fall bra ut på papiret, ser ut som at den er lett å flytte fra sykkel til sykkel.

http://watteam.com/

 

/Jonas

Hei!

Kjenner du Newton 5 fra ibike (http://www.ibikesports.com/)?

Jeg kjøpte den sent i høst og har ikke hatt muligheter til å få særlig mye erfaring med denne wattmåleren, men den virker OK og lar seg enkelt flytte mellom forskjellige sykler.Prisen er fra US 499. Newton 5 bruker helt andre prinsipper (Newtons tredje lov) for wattmåling enn SRM, Stages, Powertap etc.  I Allen & Coggans bok (Training and racing with power meter) skriver de: "It’s hard to believe that relatively simple measurements of opposing forces, mathematically processed in a small bike computer, could tell you exactly how hard you are pushing down on the pedals in real time. Surprisingly, however, the iBike does a very good job of it and in most situations produces the same numbers as a direct-force power meter mounted on the same bike on the same ride (more on this below)."

Vel, det vil nok dukke opp en rekke alternative løsninger for wattmåling som passer for oss som må betale utstyret selv...

Kjell Petter 

 
 

 

Espen Fossheims bilde

Så helt portabel er den ikke.

Og presisjonen kan vel ikke være helt top notch. For en av mine ehnsikter med å skaffe watt måler er å kunne økte hastigheten på en gitt watt. Hvis Cda er prekakulert så blir dette bare en grow tilnærming som er får dårlig. Men det er bra at det kommer rimeligere alternativer. Men så store kompromisser ønsker jeg ikke å inngå.

/espen

 

 

 

/espen

Jon-Ivar Lunds bilde

Husk at de fleste momentnøkler har en feilmargin på 5% og at de må kalibreres med jevne mellomrom.

Linux Registered User # 195305

Husk også å kjøpe momentnøkkel som også har mulighet for anti-clockwise tilstramming, slik at du også får strammet venstre pedal til korrekt moment!

wink

Martin Ljøstads bilde

Igår fikk jeg mine pedaler i posten, og her fulgte det ikke med noen kråkefot.

Jeg tok derfor kontakt med butikken jeg kjøpte hos og fikk følgende tilbakemelding:

 

"Hvis du tenker på montering av pedalene på sykkel, så brukes kun en 15mm fastnøkkel. Det skal ikke følge med noe mer monteringverktøy verken på Vector S eller de vanlige Vector pedalene.

Dersom det byttes mye mellom flere sykler vil momentnøkkel bidra til å minske risikoen for variasjon i visning mellom hver montering.

Men i praktisk bruk skal ikke dette vær noe problem så lenge man strammer slik man ville gjort på vanlige pedaler og eller er nøye med å montere riktig.

Slurver man derimot med montering slik at pedalen rett og slett sitter veldig løst vil dette kunne gi unormale avvik.

Selv med momentnøkkel må man være nøye med anleggsflatene, at podden ikke er skjev osv.

Vi bruker selv ikke momentnøkkel privat, eller ved noe av vår bruk og testing her på kontoret, og har ikke opplevd unormale målinger så lenge monteringen ellers er riktig."

 

Hvor viktig det da er å bruke støvsugeren eller badevekten for å sette på pedalene er jeg usikker på, men en momentnøkkel er nok helt klart å foretrekke om man skal være nøyaktig med dette, spesielt på spinning :)

Thomas Hermansens bilde

Ingen nøkkel fulgte med mine pedaler heller, selv om jeg bestilte rett fra garmin! 

Thomas

Hei -  I går prøvde jeg med momentnøkkel + kråkefot.

For min del syntes jeg det ble kronglete å komme til / unøyaktig.

Jeg gikk tilbake til den enkle & presise metoden:  Sett på en 15 cm lang fastnøkkel horisontalt og press ned til du er blitt 25 kg lettere på baderomsvekten.  

Etter å ha gjort dette et par ganger, så tror jeg at jeg skal treffe med ganske bra moment på Mallorca uten baderomsvekt.  (Eller jeg låner baderomsvekten som Leif helt sikkert tar med).   :-)