Du er her

Hva er Europas vakreste løp?

Martin Henrik Andresens bilde

Noen ganger er omgivelsene så flotte at selv ikke et mislykket løp kan gjøre deg sur. Royal Parks Half Marathon i London regnes som Englands flotteste arrangement. Vi vil kanskje si Europas vakreste. Hva er din besteliste over løp i Europa?

Stakkars Bjarte Nord. Flyr over til London med mål om råsterk innsats, stiller tidlig til start bare for å bryte løpet etter bare få kilometer. Akillessene var ikke til å stole på i dag. Han fikk god tid til å grunne over hvorfor det abstrakte begrepet 'Achielles Heel' er et så godt bilde på et svakt punkt i et større system. Likevel er han blid som en sol. Han koser seg med opplevelsen av å være med på noe stort i en kul by, uansett hvordan utfallet ble. Denne helgen stilte tre Rye-løpere til start i Royal Parks Half Maraton. Vi fulgte fotsporene til Ryeløpere som Svein-Erik Bakke i fjor og Runar Særther i 2013. På veien hjem satt vi å lurte på om det kanskje var Europas beste vi nettopp hadde opplevd.

Royal Parks Half Marathon 2015 - start

Royal Parks Half er et grønt, behagelig og lettløpt arrangement midt i hjertet av London. Løypen starter i Hyde Park og tar deg forbi de viktigste severdighetene i sentrum av London før den gjør noen avsluttende sløyfer i samme park. Du er tett på folk hele veien og etter målgang kan man nyte velsmakende gatemat i parken. Løpet arrangeres hvert år når bladene i parken har blitt passe gule. Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for løp som går om høsten og løp med masse publikum. Og jeg ble ikke skuffet.

Løypekart Royal Parks Half i London

Med 16 000 til start er dette et passe stort arrangement. Gjennom løpet passerer man Downing Street, The Strand, St. Jamse's Park, Green Park og til og med en liten runde i Kensington Gardens. Jeg har alltid holdt Stockholm halvmaraton som min favoritt, men nå lurer jeg på om jeg har funnet en ny yndling. Derfor prøver jeg i sann Nick Hornby-stil å sette sammen min topp-fem liste.

Oslo er jo hjemmebane, løpet jeg har stilt opp i såpass mange ganger at jeg må erklære meg inhabil. Løpet alle Ryeløpere bør har løpt i sin karriere, uansett hvilken distanse man velger. Derfor holder jeg Oslo utenfor denne gang. Her er min høyst ukomplette liste over Europas beste halvmaraton, London unntatt:

  1. Stockholm Halvmarathon. Veldig kul løype i kanskje Nordens kuleste by, selv om den er langt fra flat. Masse og se på, bra målgang og orden i rekkene blant de frivillige.
  2. Copenhagen Half Marathon. Flatere får du det ikke. Tror jeg hadde 12 høydemeter i alt i løypen. Kunne vært Europas beste om start og mål hadde vært litt mer sentralt. Har også lært masse av å være VM-arrangør, så man kan vente seg topp opplegg.
  3. Wien Maraton. Vakkert, velorganisert og vennlig. Så fint at jeg har løpt den to ganger. Masse liv langs løypen og få kjedelige øyeblikk. Pannekakefesten i rådhushallen dagen før dagen er et absolutt must. Eneste minus er at løpet arrangeres litt for tidlig i sesongen, bare to uker etter påske.
  4. Amsterdam Maraton. OK, jeg har egentlig bare løpt maraton-distansen her, men har likevel en god formening om at det er et bra løp. For to år siden var vi 20 stykker fra Rye som tok turen nedover. Flat og rask løype. Det er et kvalitetsstempel at klubben legger utenlandsturen hit på nytt i 2015 (lykke til alle dere som løper til helgen!). Ulempen er at været kan bli ganske surt og de lange rette strekkene kan demotivere litt.
  5. Bergen City Marathon. Desidert det dårligst organiserte løpet jeg har vært borte i. Bare rot. Men så er de jo bergensere da. Og når løpet går rundt i en by som Bergen, er de likevel inne på bestelisten min. Med et nødskrik.
  6. Ok, en til da: München Marathon. I og for seg et greit løp, men spesielt kule arrangørene som kunngjør at i år løp alle med ett motto: refugees welcome.

Og jo, løpet vårt. Bjarte brøt som nevnt. Han har perset allerede i år og har ny billett til Gran Canaria Maratón 2016. Jeg holdt stilen en god stund, men gikk tom de siste fire km. Min tredje beste halvmaratontid er jeg uansett fornøyd med. Elise derimot perset med neste ti minutter og løp inn på to timer og trettisyv sekunder. Det ga garantert mersmak.

Om du ønsker å videreføre Rye-tradisjonen om å løpe i London bør du være tidlig. Registreringen åpner i slutten av januar og er bare åpen en uke. Så trekkes de heldige startende. Mitt tips: legg £50 i potten for å kjøpe deg dobbel trekning. Pengene går uansett med til startavgiften om du er så heldig å bli trukket ut.

Topplisten min er ikke komplett så lenge jeg enda ikke har løpt i alle hjørner av Europa. For neste år er det ny sesong og nye destinasjoner. Men hvor skal turen gå i 2016? Hva er din liste over Europas beste løp?

 

Gruppe: 
Synlig: 
Offentlig - alle kan lese

Kommentarer

Runar Hjelen Sæthers bilde

Royal Parks er definitivt et av de beste halvmaratonløpene jeg har løpt - perfekt organisert, massiv støtte fra publikum og flott løype gjennom London. Anbefales på det aller sterkeste - jeg skal definitivt tilbake og løpe løpet igjen en dag!

Svein-Erik Bakkes bilde

Flott artikkel Martin. Wien frister. Royal Parks er definitivt ett av de vakreste løpene jeg har løpt. Veldig godt arrangert, fabelaktig løype og topp stemning. En opplevelse virkelig verdt å få med seg en gang i livet. Av de siste løpene jeg har under beltet kan jeg vel nevne VM i København (stemningen og folkehavet), Zermatt (arrangement, omgivelsene, stemning og utsikt), Mont Blanc (arrangement, omgivelser, stemning og utsikt), Beijing (folkehavet, stemningen og omgivelsene) og Amsterdam som fabelaktige opplevelser. Gleder meg til klubbturen til Amsterdam.