Du er her

NM fellesstart U23 søndag 23. juni

Arild Hermansens bilde

For SK Rye og ryttere, foreldre, venner og andre til NM fellesstart U23 skulle søndag 23. juni vært en festdag.

Som sannsynligvis alle Ryemedlemmer har fått med seg gjennom blant annet kraftfulle overskrifter i media spesielt mandag og tirsdag denne uken så ble det dessverre ikke det.

Jeg som rittleder for NM U23 ønsker derfor på det sterkeste å beklage både til klubben og ikke minst til de medlemmene som stilte på dugnad den dagen men også resten av medlemsmassen at utfallet ble som det ble.

I ettertid er det alltid relativt enkelt å se hvilke grep som burde og skulle vært gjort for å ha unngått den avlysningen som ble. Dette ble derfor en dyrekjøpt og ubehagelig (og helt sikkert unødvendig vil mange mene) lærepenge for både SK Rye, meg selv, NCF og resten av sykkel-Norge. Jeg som rittleder har heller ingen problem med å erkjenne at flere forhold ikke var godt nok forberedt og at noen av avvikene må og ønsker jeg å ta på «min kappe.»

Allikevel, søndagens avlysning får man ikke gjort noe med i dag annet enn å bruke det konstruktivt for fremtidige ritt. Allerede til lagtemporittet i NM som gikk tirsdag (25. juni) denne uken ble det gjort tiltak for å bidra til ytterligere sikkerhet for rytterne.

De neste dagene og ukene vil avgjøre hva som eventuelt vil skje med årets NM U23. Uten at det per i dag er diskutert internt i klubbens Hovedstyre så kan et av flere alternativ bli at SK Rye kan få anledning til å rette opp det som skjedde søndag 23. juni. Om det skulle skje, og Hovedstyret er positive og støttende, så håper jeg alt som kan «krype og gå» av klubbens medlemmer stiller opp på dugnad for å sikre et solid gjennomført arrangement og at en Norgesmester U23 kan kåres. Og selv om det utfra medier synes å ha vært et «til de grader dårlig arrangement» så vil tiltakene som må til være høyst overkommelig.

Etter en erfaring som sist søndag med den medieoppmerksomheten som ble, sterke ytringer fra sentrale ledere i sykkel-Norge men kanskje aller mest ytringene gjennom ulike sosiale medier som kom (og fortsatt strømmer på) så gjør man seg noen refleksjoner som primært er av den bekymringsfulle sorten. Bekymringer for både sykkelsporten generelt, frivillighetsarbeid, klubber og generelt gjennomføring av arrangementer.

Det er mange der ute som ikke synes helt å ta inn over seg at vi alle sitter i samme «båt» og ønsker (i dette tilfellet) det beste for sykkelsporten i Norge. Altfor mange frembringer ukritisk mange «fakta» som er direkte feil og fremstår nærmest hoverende, fornærmende og/eller bedrevitere til nærmest alle forhold av både forberedelser og gjennomføring av dette sykkelrittet. Per i dag har ingen tatt kontakt med meg som var rittlederen for å undersøke om ulike forhold ifm. rittet. De eneste som har tatt kontakt er media. I tillegg har det også vært noen som heldigvis har sett at sider med arrangementet også var ganske bra og sendt tilbakemeldinger om det. Dette fremstår som et tankekors at man ikke synes å være mer opptatt av å undersøke kilder til korrekt informasjon.

Dersom denne utviklingen med ukritiske synsinger og meninger fortsetter risikerer sykkel-Norge ennå vanskeligere forhold enn nå. Ryttere ønsker seg gode konkurranser her til lands og risikoen synes økende for at dette ikke kan innfris dersom alle deler av sykkel-Norge ikke erkjenner at vi alle bør og må dra i samme retning.

La oss i SK Rye forsøke å bidra som best vi kan til fortsatt positiv utvikling av sykkelsporten i Norge!!

Med ønske om fortsatt fin sykkelsesong!!

Mvh
Arild Hermansen
Leder
SK Rye – Sykkel
Rittleder NM U23

 

Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen

Kommentarer

Vi er mange som ser hvordan du står på, Arild, og selv om det er bra at du og vi som klubb skal lære av det som skjedde, skal du ha mange takk for å dra dette og flere arrangement. 

Du skriver noen viktige ting om å snakke sporten opp. Jeg tror vi fort rammes av en generell misnøye mot NCF, NIF og ledere generel i samfunnet. Samt at tidsånden byr på litt av det samme også utenfor idretten. Det er lett å klage og kanalene for det er mange og åpne. Det beste vi kan gjøre er å snakke varmt om sporten, om klubben og om arrangementene våre (og andres). Og ikke minst sørge for å delta på dem. Still på lag, i fellesstarter eller i en turgruppe, og vær positive ambassadører. 

Og så håper jeg vi klarer å stille langt flere på arrangement nr 2, som nok er enklere når det ikke kommer dagen etter Styrkeprøven...

Per Christian Dæhlins bilde

Etter et mislykket forsøk på å arrangere NM på sykkel i Styrkeprøve-helgen foreslår nå Arild Hermansen at Rye skal prøve igjen. Jeg mener det er mange gode grunner til at vi ikke bør gjøre dette.


I sykkelnorge kåres det rundt 170 Norges- og ungdomsmestere hvert år. Mange av disse konkurransene blir knapt lagt merke til av andre enn deltagerne og i ca 30 klasser er det normalt bare en eller to deltagere.

NM U 23 landeveisrittet er annerledes enn de fleste andre mesterskapene. For mange unge lovende ryttere er dette den store muligheten for et gjennombrudd. Et sted de kan bli sett så de kan ta et step opp og kanskje komme inn på et kontinentallag. Rytterne har trent mot dette helt siden forrige NM, de topper formen og håper på full klaff. For disse er det en utrolig negativ opplevelse når rittet blir kansellert etter noen få kilometer. Derfor er også reaksjonene så sterke når dette åpenbart skyldes en dårlig forbredet rittledelse. Det hjelper ikke at neste ritt i NM-uka med annen rittleder går som planlagt. For mange er det fellesstarten på landeveisrittet som gjelder.

Vi har lest at Rye er i samme båt som alle andre her. Det er vi jo slettes ikke. De andre klubbene og rytterne har gjort jobben sin. De var klare. De var forberedt. Båtene deres var tørre. Båten vår var morken og sank rett etter start.

For Rye som klubb er det en stor avvik fra normalen å arrangerer et NM på landeveien. NM er et krevende arrangement for en sykkelgruppe som tidligere kun har arrangere turritt med innslag av master. NM er ikke bare et trinn opp fra dette. Det er en hel stige opp. Det har blitt diskutert å arrangere NM i forbindelse med jubileet vårt i 2020, men etter at det gikk opp for oss hvor stor innsats det ville kreve så valgte styret å legge dette bort. Merkelig derfor at Rye hopper på et slikt arrangement på noen måneders varsel.

Selv på turritt har vi brukt politi for å holde orden på trafikken der det trengs. Å arrangere et NM uten politi, slik søknaden legger opp til, er ambisiøst for å si det mildt. Men etter at NCen på Spikkestad gikk skeis i fjor høst antok man jo at rittledelsen ville ha respekt for denne utfordringen og at de være så godt forberedt at de kunne være helt sikre på at båten ville bære.

Dugnadspresset i klubben
Et annet viktig moment for Rye er den totale dugnadsbelastningen i klubben. En av klubbens sterke sider er at sykling-for-voksne er organisert i grupper som i mange år har hatt sine faste dugnadsoppgaver. De rolige Styrkeprøvelagene har tatt seg av Nordmarka Rundt og de raskere har tatt seg av Øyeren Rundt. Så selv om Tyrifjorden Rundt i løpet av 4 år (2014-2017) dro inn et overskudd til Rye på godt over 500.000, var dette rittet aldri en vesentlig dugnadsbelastning for Rye. Klubbens ressurser var fordelt før vi starter TR og vi var forsiktige med å tukle med noe som virket. (Rye har nå gitt TR til BOC.)

Så med mindre Rye skal piske folk ut flere ganger eller klare å moblisere de som hvert år unndrar seg dugnad, så er det for få igjen til å arrangere et NM uten å kjøpe inn vakter utenfra.

Rye har i flere år lidd under en kombinasjon av frafall fra og manglende rekruttering til sykkelgruppen. Det har dukket opp mange små sykkelklubber. Noen er nærmest bare vennegjenger mens andre har blitt ganske store. Felles er at de ikke har dugnad. Medlemmene vil sykle, ikke stå løypevakt. Enkelte, som Holmenkollen, har til og med vedtektsfestet at klubben ikke skal ha dugnad. I sum gjør dette at man bør derfor være ekstremt forsiktig med å øke dugnadsbelastningen for ikke å skade Rye.

Ryes bidrag som arrangør
Rye som klubb har ingenting å bevise når det gjelder å levere arrangementer til sykkelnorge. Barne- og ungdomsgruppen vår arrangerer det det høyest UCI rangerte terrengrittet i Norge. Sykkelgruppa har flere store turritt på landeveien. Ingen kan forvente at Rye bidrar mer enn vi gjør.

Sykkelgruppen i Rye har heller ingen direkte interesse i et NM U23. Det er ingen fra gruppen som kan delta i et slikt arrangement. I Rye hører denne aldersgruppen til under Barn- og ungdom. Der finnes det også folk med mer kompetanse på slike arrangementer enn man finner i sykkelgruppen. Jeg kan skjønne at enkeltpersoner kan være interessert i et slikt arrangement ut fra egne ambisjoner. Men det forklarer ikke hvorfor sykkelgruppen har engasjert seg i dette med den belastningen og den risikoen det medfører.

I sum vil et nytt forsøk på å arrangere NM U23 på landveien føre til en økt dugnadsbelastning på Rye som ikke vil være positivt for klubben. Rye leverer allerede mer enn nok av arrangementer for sykkelnorge. Det er heller ingen gode grunner til at sykkelgruppen skal ta i dette. Det var det ikke sist og det er det enda mindre nå.

Rye bør som klubb ha respekt for rytterne som skal delta i et NM og ikke utsette dem for risikoen med nok et kansellert arrangement. Og klubbens medlemmer bør spares for press om at alt som kan krype og gå skal delta på nok en dugnad. De av klubbens medlemmer som har personlige ambisjoner, politiske eller andre, bør søke å få utløp for disse på andre måter.

Vi må innse at et NM U23 på landeveien krever en kompetanse sykkelgruppa i Rye ikke har og at klubben heller ikke har ressurser til å gjennomføre dette. Vi bør akseptere at vi har feilet og ikke utsette verken rytterne eller Rye for et nytt forsøk.