Du er her

ELENDIGE HOLDNINGER (eller?)

Willy Hugo Nordness bilde
Forum: 

Det er bare en ting jeg har lyst til å lufte, sjekke om det virkelig BARE er meg som sitter med en noe vemmelig smak i munnen og som rister på hodet når jeg leser (feks) Styrkeprøvens resultatlister.

 

RYE er jo en stor klubb, mange medlemmer som driver i det store og det hele en lagidrett med klubbens navn på ryggen.

RYE har jo også godt kjørende lag som hvert eneste år konkurerer om plaseringer i toppen på de store turrittene,

det være seg XP'n, Tempoen eller 15 timern for den del.

Disse gruppene prøver virkelig det de kan for å samle klubbens sterkeste bein til en samlet innsats for å plasere seg høyt opp, gjerne vinne.

Konkurerende MOT disse topplagene i vår klubb så plopper det jo opp team det ene eller team det andre hvert eneste år,

team med handplukkete folk som skal slå ut reine klubblag.

Dette her er jo i seg selv en litt fjollete greie som vel ingen klubb klarer å konkurere mot, endel elite utøvere som på sine eldre dager skal ut å vinne turritt siden de ikke lengre egner seg i toppen blandt de som virkelig kan,

men uansett, det var ikke disse som befinner seg i solnedgangen dette skulle dreie seg om,

heller de som kommer fra vår EGEN klubb som hiver seg på denne teambølgen

OG MED KLUBBENS NAVN (Rye) går ut i et team for å konkurere MOT sin egen klubb, på resultatlistene er de også frekke nok til å oppgi klubbens navn (Rye) bak sitt eget.

man kan ikke undgå å se at antallet slike folk vokser for hvert år, folk som dolker egen klubb i ryggen,

gjerne etter å ha mottatt sponsing fra egen klubb (Rye) over flere år.

 

Spørsmålet mitt er altså, er det virkelig BARE meg som sitter som et spørsmålstegn over holdningene til disse?

Er det bare meg som lurer på hvorfor disse ikke er strøket fra klubbens lister?

Er det bare meg som mener at dette er direkte usmakelig og viser en heller skrøpelig for ikke si lavmål av en innstilling.

Lisens gjennom Rye for å være i et konkurerende team med hovedmål å slå Rye høres altså for meg ut som helt latterlig

sportsånd!

Er det bare meg som tenker som dette ?

Nei Willy det er ikke bare du som tenker dette.

Et annet spørsmål er hvordan arrangøren av ulike typer turritt kan godta dette? Men her er det vel bare snakk om penger.

Det er vel bare et spørsål om tid føre det kommer sammensatt topplag fra utlandet for å sette rekorder.

Bjørn Hofflund-Nystad

Marius Jørgensens bilde

Nei, men du er gjerne den som tør å rope ut først vettu ;-)

Det er forståelig at de beste vil sykle med de beste, men på strekningen Lillehammer - Oslo i år ble det nesten bare for dumt. Rye-Tempoen hadde altså 7 "klubbkamerater" foran seg i mål. Det vil si at om disse hadde syklet i klubbdrakten denne dagen så hadde vår rulle vært 70% større til tider. De sammensatte sponsorlagene hadde blitt tilsvarende svekket. Hvordan hadde resultatlista sett ut da?

Uansett, Rye-Tempoen ble vel raskeste rene klubblag denne gangen og det var jo litt komisk å se at en av disse som valgte å sykle for konkurrerende lag måtte gi tapt for så å søke dekning på halen vår for å få vindskjul inn til mål :D

Om vi ser på resultatlistene så er det ikke bare Rye som har måttet ofre ryttere til disse sponsorlagene, så det er ikke akkurat et unikt problem i vår klubb. Jeg hører rykter om at Sykkelforbundet kommer til å sette foten ned til neste år. De har jobbet hardt for å få opp aktiviteten i klubbene og er nok ikke overbegeistret over gnissningen som oppstår i klubbene etter sponsorlagenes nådeløse hodejakt eller det faktum at sponsorlagene i det hele tatt konkurrerer i turritt.  De kan jo heller bryne seg på Joker Merida & Co. spør du meg ;-)

 

Thomas Weisser-Svendsens bilde

Trenger ikke si noe mer.

Thomas NW-S

Espen Fossheims bilde

Og nå som katta er ute av sekken kan vi jo la debatten gå.

På den annen side er det også fornuftig å la en del profier bli i Rye. Vi ønsker ve ikke å skremme bort folk. Det er vel noe i vår tidsader som tilsier at vi shopper rundt der vi kan tjene mest personig. Det er derfor etter min mening opp til kubben å å lage noen kjørereger for fremtiden. Frem til nå har det jo ikke eksistert noen klare rammer og begrensninger for denne utvikingen. Personig finner jeg det naturlig å stille for kubben hvor jeg har mine kolleger og har løst lisens. Og om jeg skulle ta et "sidesprang" ville jeg søkt om lov. Hvem skal så gi lov til dette? Noen forslag?

Og kaka er sikkert god den og...

/espen

/espen

For å ta det første sist, så er jeg i bunn og grunn enig enig med Willy. Jeg tror også at forbundet er veldig klar over dette, og jeg har hørt rykter om at det kommer nye retningslinjer på dette til neste år. Men man skal ikke forvente seg for mye, basert på endel av de andre endringene de har kommet med i det siste. Dog, det finnes allerede regler som regulerer dette på sett og vis, saken handler mer om hvordan klubbene håndhever reglene. "Problemet" er at disse rytterne på diverse Teams og i organsierte Konkurransefelleskap (KF, som er en offisiel ordning i NCF) trenger å være medlem av en klubb for å få (aktiv) lisens. Og type lisens avgjør hva som er lov og ikke. I prinsippet krever forbundet at alle med aktiv-lisens stiller i klubbdrakt som innrapportert av klubben i aktive ritt. Punktum. Men kommisærene fra forbundet er slappe og ser gjennom fingrene med alt mulig. I ritt med elite/aktiv klasse MÅ ryttere med aktiv lisens stille her og igjen med klubbdrakt. Gjelder feks Birken. I ritt uten aktiv-klasse, så som i DSSP, så toer forbundet sine hender og sier at drakt, team, pulje osv er en sak mellom rytter og klubb. Sykler man med Masterlisens, som de fleste (?) gjør i Teams og KF, så toer forbundet igjen sine hender og sier at drakt osv er en sak mellom klubb og syklist, selv om reglene sier at man skal. NCF overlater altså til klubben å håndheve reglene. Og her oppstår det en utfording i det at enkelte klubber er svært liberale og sogar tilbyr fjernemedlemskap uten forpliktelser bare for å tiltrekke seg folk, mens andre kjører en strikt linje. Rye er vel noe midt i mellom, men mer på den liberale siden sånn jeg ser det. 

Dette ble vel mer en saksopplsysning. Men sannheten er at reglene finnes men de praktiseres forskjellig all den tid forbundet svikter og overlater ansvaret til hver enkelt klubb å håndheve reglementet i tur-ritt. I tillegg så er de slappe med å håndheve reglementet i egne aktive-ritt. Jeg håper og tror det kommer noen endringer her til neste år. Uansett så bør lagene i Rye jobbe for å være konkurransedyktige og i seg selv i egenskap av resultater tiltrekke seg sterke ryttere som vil være medlem av Rye og kjøre i våre ruller. Ekskludering og utfrysing til klubber som tilbyr fjernmedlemskap og driter i regelementet er ingen tjent med.

Erik Øystein Johansens bilde

Hei Ken,

 

Du oppsummerer dagens situasjon veldig bra, og det er også slik jeg har forstått hvordan NCF tolker og praktiserer dagens reglement. Min egen tolkning av NCF sin handlemåte er at alt som krever utstrakt oppfølging skyves over på klubbene som deres ansvar, men dette kommuniserer de ikke klart ut. Dette får man kun vite etter lengre samtaler med Heikki Dahle (generalsekretær NCF) for eksempel.

 

Jeg mener at vi (klubben) bør komme med vår presisering av reglementet og hvordan vi forventer dette praktisert av medlemmene og så legge det ut i form av en artikkel på våre medlemsider. Disse kravene bør også bekreftes lest når man skal løse lisens for klubben.

Jeg sitter i hovedstyret, men trenger folk som er villige og kyndige til å holde i en slik oppgave. Er det noen som kan tenke seg å formulere et slikt reglementet/presisering og spille det inn som forslag til HS så hadde jeg blitt veldig glad! Ta kontakt!!

 

Hilsen Erik

Magnus Müllers bilde

Som lagleder for Rye-Tempoen, laget disse andre Rye-rytterne hovedsakelig konkurrerer mot i lagkonkurransen, føler jeg det er på sin plass at jeg også svarer.
 
Hva klubben vår (og disse enkeltrytterne) i fremtiden bestemmer seg for å gjøre rundt denne problemstillingen blir spennende å se.
 
Det som i hvert fall er sikkert, er at vi på under 3 år har klart å heve Ryes satsning på Lillehammerdistansen fra å ikke ha sikker plass i lagkonkurransen, til å etablere seg som et av Norges desidert beste rene klubblag med topp plasseringer også i øvrige ritt. Dette kun med klubbens egne ryttere, og ofte uten å ha kunnet stille fullt lag til start.
Dette vitner om et lag med stor kjørestyrke, lagmoral og offervilje, noe jeg er veldig stolt av å få være med på.
 
Med klubbens støtte kommer vi til å fortsette denne satsningen, og vi kommer til å jobbe hardt for å heve oss ytterligere.
Dersom andre sterke ryttere i klubben ønsker å bli med på denne reisen, tar vi imot bena deres med stor takk.
De som velger å kjøre for andre lag får gjøre det, vi skal nok klare å ta dere til slutt.. :-)
 
Magnus
Rye-Tempoen
Morten Refstads bilde

 Jeg ønsker ikke å være så bastant som trådstarter og andre, fordi det nok er flere grunner til at ryttere velger å kjøre med andre lag. Jeg bare registrerer at Rye har en utfordring med å få (sterke) ryttere til å kjøre med våre lag. Dette er forøvrig noe alle andre klubber også har fått erfare til det fulle, og det ser ut til å være en trend. Sånn sett er det imponerende at Rye fortsatt klarer å stille klubblag som hevder seg i konkurranser. 

Jeg synes vi bør fokusere mer på hvordan vi kan motivere sterke ryttere til å kjøre med våre lag, enn å fokusere på hvordan vi kan hindre de i å "selge seg" ut.

Morten R

Willy Hugo Nordness bilde

Må være bastant ellers kommer svært få meninger og komentarer,

må gjerne provosere, tråkke på noen sponsete tær og rote litt rundt i bøtta for å få reaksjoner,

eller viser det seg at det hele lett kan bli en "hvordan ordlegge seg såpass difust at jeg sier masse uten å mene noenting" !!

Som kjennt er slikt særdeles kjedelig og kan lett bli tannløst siden man aldri får meninger på bordet!

(gammelt jungelord)

~Fuji~

Helge Rege Gårdsvolls bilde

Settes ting på spissen stikker det litt dypere..

Såvidt jeg kan se av lovene til kluben har man ingen mulighet til å ekskludere medlemmer som sykler for sponsede lag, med unntak av om man vil tolke lojalitet i §1 som grunn nok. Så bedre retningslinjer på dette området er nok viktig. Nå ryktes det at sykkelforbundet kommer med lovendring mot sponsorlag neste sesong, men det er noen spørsmål vi likevel kan stille oss;

Rye er en utmerket breddeklubb for slike som meg som var helt nye til organisert landeveissykling før denne sesongen. Men er vi like flinke til å ta vare på de beste vi har, slik at de ikke blir fristet til å gå til andre klubber eller lag? Burde landeveissesongen i Rye ha opplegg som strekker seg lenger enn til Styrkeprøven, og også inkluderer ritt utover høsten? Har hørt flere som omtaler Rye som en "Styrkeprøvenklubb" og at etter styrkeprøven er det dødt til neste år.

Espen har et godt poeng med at vi ikke ønsker å skremme bort folk, og lar vi debatten skli ut for mye er det nok dette vi gjør. Som Eirk sier er det nok fornuftig å lage noen retningslinjer for dette så det bør være en sak Hovedstyret tar tak i før neste sesong. Hvis ikke NCF kommer med tydeligere regler og rutiner bør vi som klubb gjøre det.

Så tror jeg også vi som klubb kan være stolte av å ha ryttere som er sterke nok til å bli med når det dannes samlelag fra flere klubber, selv om det ideelle selvsagt hadde vært om alle de sterkeste rytterne var i vår klubb...

Jonas Christensens bilde

Endring av reglementet synes jeg i første omgang er litt feil fokus. Da "tvinger" man medlemmer til å kjøre for klubblag - resultatet blir kanskje bedre hvis man kan lokke med noe? En Rye-syklist som i år kjørte for United Bakeries (tro jeg), sa at dette var på grunn av manglende eller uklar satsing på Lillehammer - Oslo i Rye.

 

Dette finnes det sikkert mange meninger om, men poenget er at det må være mer interessant å se på årsaken til at Rye-medlemmer velger å kjøre for sponsorlag - og jeg tror ikke reglementet til NCF eller Rye har så stor betydning for akkurat det.

Ole Andreas Fuglesangs bilde

Har ikke postet noe som helst på Ryeforum på år og dag, men her vil jeg si meg i utgangspunktet enig. Uansett hva lover og regler sier eller burde sagt så er det et bra snev av dårlig holdning å bidra til at andre lag slår sin egen klubb, men saken har flere sider. Nå tror jeg ikke motivasjonen til flesteparten av team-rytterne først og fremst er å slå Rye. Så høye tanker er det ikke vits å ha om seg sjøl. Det er nok heller ønske om å kjøre fort og prøve noe annet.
 
Personlig vil jeg ikke anbefale noen ambisiøse sponsorteam å signe meg og jeg brenner derfor ingen bruer ved å uttale meg litt.
 
Jeg tror det kan være så enkelt som at man får lyst til å gjøre noe annet et år… Det går faktisk an å bli litt lei av Rye-tralten og hele omfanget, uten at det nødvendigvis er noe galt med klubben, opplegget eller medlemmene av den grunn. Man kan bli lei av Cola selv om det uten tvil er verdens suverent beste drikk. Så kan det godt være at “svikerne” returnerer til klubben igjen til neste år med bagasjen full av nye inntrykk og erfaringer etter en sesong i team. Dette kan være positivt for moderklubben på sikt. Det kan gi vesentlige bidrag til fornyelse og forbedring, noe enhver klubb bør sikte etter å oppnå.
 
Til sammenligning kan en arbeidsgiver også tjene på å innvilge en ansatt perm til å jobbe for en annen virksomhet i en periode. Vedkommende kan lære noe nytt og få andre syn på ting noe som kan styrke opprinnelige arb.plass når vedkommende (som i utgangspunktet er en judas) tar til fornuft og vender hjem igjen.
 
En annen grunn er vel sikkert at det også rett og slett stas å få anledning til å kjøre med turritt-stjernene. Voksne menn har lett for å bli starstruck. Kan hende det er flere enn vi liker å innrømme som glatt ville fått umiddelbar gåsehud av en invitasjon til å cruise rundt i Maridalen i en sponsortrøye, vinne et par turritt og kanskje få et sett unike skotrekk med på kjøpet… Får man noe gratis stæsj og aller helst noe som ikke alle andre kan få er det lett å bli skjelven. 
 
Det finnes helt sikkert gode ryttere som liker å trene på egenhånd eller sammen med andre kompiser, men fortsatt ønsker å kjøre fort i ritt. Hvis man da får anledning til å “hive seg med” i et lag som har planer om å kjøre fort i ritt fordi man er god så skjønner jeg godt at noen gjør det av og til. I Rye er det tradisjonelt sett ikke bare bare å hive seg med et lag i et ritt med mindre man har vært en del av laget over tid og gjerne også bestilt tempohjelm og betalt egenandeler både en og to ganger. Her kan kanskje Rye myke opp enda mer. Skal man vinne så må man selvsagt la gode folk få være med å kjøre. Det er lunger og bein man trenger i rulla. Ikke tempohjelmer og kvittering på innbetalt egenandel dato stemplet midt på vinteren… En rytter som i utgangspunktet er god nok til å mene seg i toppen i f.eks Lilleham-Oslo er neppe en spesielt stor fare for laget. Mest sannsynlig kjenner han også til prinsippene rundt rullekjøring så disse velkjente argumentene er gammeldags i mine øyne. (Regner med at de som kjenner meg skjønner at jeg ikke snakker om meg sjøl. Er alt for lat og stutt-tjukk til å henge med i noe som helst. Ved tvil rundt min troverdighet: Sjekk resultatlister fra turritt landevei de siste årene og le godt.)
 
I prinsippet kaster jeg forresten stein i glasshus siden jeg av og til kjører ritt i treningssentertrøya mi. Men med 5t 17min på Lilleham-Oslo blir det teamet neppe beskyldt for å true Rye på resultatlistene. Alle som har lyst er forresten invitert til å kjøre med “teamet mitt” når som helst. Målet er å aldri vinne noe som helst og du må kjøpe drakta sjøl. God stemning, allsang  og masse damer og greier.

God created dirt
-Dirt don´t hurt

Jørn Brynstads bilde

Rye er i sykkelsammenheng en kjempestor klubb med svært gode medlemstall. Dersom alle medlemmene føler stor (sosial) tilhørighet til klubben, og også til "sin" gruppe vil det være en større terskel mot å kjøre for konkurrerende lag eller sammenslutninger. Der ligger vår store utfordring. Rye har alle muligheter. Rye skal være i forgrunnen under alle turritt.

Men vi er også gjensidig avhengig av at andre lykkes, at vi har konkurranse. Hvis ikke vil også våre lag, og våre lag sine resultater stagnere. For at Styrkeprøven som produkt skal fortsette å være interessant for deltagere og publikum, og for at de ildsjelene som i gode og i mer utfordrende tider jobber ufortrødent videre med nettopp Styrkeprøven skal kunne holde oppe og videreutvikle Styrkeprøven, må lagkonkurransen (som en av mange enkeltfaktorer) være interessant og spennende. Det er den ikke med mindre det er reell konkurranse om å vinne. I den sammenheng tror jeg det er viktig med sponsede lag/sammenslutninger. Men Rye har da også et salgbart produkt. Navnet Rye finner du overalt, og nesten i hele Norge. Vi i Rye kan ganske sikkert også finne mere av den nødvendige økonomien for enda bedre grunnlaget for den enkeltes satsing. For min del opplever jeg det vel som at Rye er kommet videre med dette, eller hva?

Dagens hverdag er at vi som enkeltmennesker læres opp til å finne de beste løsninger, de beste økonomiske vilkår, og de beste materielle godene for oss(meg) selv. Naturlig nok mister vi da andre verdier på veien. Noe av det vi mister handler om respekt. Andre ord som faller naturlig å nevne kan være lojalitet, ryddighet, og det å gi av seg selv. Dersom vi opptrer med respekt overfor klubben og de jobbene som gjøres har vi et godt utgangspunkt. Dersom vi i tillegg bidrar som vi evner og opptrer ryddig og lojalt til satsingen vi takker ja til å være en del av, ja da vil vi være gode bidragsytere.

En klar fordel ved disse sponsede profflagene er at det er blitt konkurranse i rittene. Vår utfordring i Rye er å sørge for at vi gjør det som skal til i våre grupper Expressen og Tempoen for at våre lag skal bli best mulig, og helst være først i Oslo.

Helge Rege Gårdsvoll spør om ikke Rye bør ha opplegg for landevei som går videre etter Styrkeprøven. Jeg tror Rye også i fortsettelsen vil oppleves som en Styrkeprøven-klubb, i alle fall håper jeg det. Det er et godt fundament for vår klubb. Men samtidig har Rye mye aktivitet i veldig mange sykkelritt også videre utover sommeren og høsten. Det vil alltid måtte være slik at den enkelte selv prioriterer når og hvor mange ritt man vil være med på. For min del føler jeg at det du egentlig etterlyser er mer sosial oppfølging. Det tror jeg kunne bidra svært bra for klubb og medlemmer. Små treffpunkt - kanskje en samling hvor barn og voksne kunne gjøre ting sammen eller en fast årlig fjelltur. Det kan være en søndag hvor man møtes på stranden med volleyball, eller en fotballturnering hvor barn og voksne spiller på lag. Jeg tror vi har mye å gå på i det å bygge vårt interne nettverk.

God sommer til alle både sponsede og amatører. Husk; det er kun trening som kan bidra til nivåheving. Men tren og konkurer med overskudd!

Jørn

Willy Hugo Nordness bilde

Vet ikke om dere kan følge meg på denne her, men jeg mener det er en stor forskjell fra hvilken klubb disse teamgutta kommer fra når det gjelder spesiellt styrkeprøven.

Flere klubber og de som kaller seg forening (alle skjønner den?) fra Oslo og omegn har knallgode ryttere i sin stall,

men klubben eller foreningen satser overhodet IKKE på Styrkeprøven, at disse rytterne rusler over til et team for å kjøre grisefort nedover er mere forståelig.

Rye derimot har to knallgode grupper som ville kjørt fletta av ALT i Styrkeprøven hvis de hadde tilgang til de beste beina i klubben,

men altså, tilsynelatende flere og flere av klubbens medlemmer vil heller vinne ned fra Trondheim eller Lillehammer i et team en

med sin egen klubb, det er DETTE jeg ikke helt får med med HVORFOR.

Ser at det nevnes noe slikt som at de vil kjøre med de beste, dette mener jeg ikke holder mål for hadde de kjørt for klubben sin så hadde RYE vært de beste ................ garantert.

Mulig det menes at det er kult å kjøre sammens med endel avdanka (sorry) eliteutøvere som har pasert middagshøyden forlengst, DA kan jeg skjønne argumentet for rein skryt over middagsbordet, ellers ikke!

Lover og regler og håndheving av disse dreier dette ikke seg om for min del,

prøver bare å forstå holdningene fra personer som har mottatt spons fra klubben over flere år, eller dine og mine penger for å si det slik ................................. men tror faktisk jeg møter veggen der altså, jeg forstår det IKKE,

men regner jo med jeg får en "noe detaljert og svært grundig" forklaring ved en eller annen korsvei ............... og gleder meg stort til det faktisk!

~Fuji~

Jørn Brynstads bilde

Jeg følger med Willy Hugo, og jeg følger deg også med at Rye-syklister selvfølgelig skal konkurrere for Rye. Men Styrkeprøven trenger at vi har konkurranse, derfor tror jeg "profflagene" er av det gode - også for Rye dersom vi tenker over tid.

Rye kan alltid gjøre mer for å trekke klubben sosialt sammen. Det er en jobb som bør ha prioritet. Å oppnå en tett og lojal klubbfølelse er vanskelig i en klubb med så stor medlemsmasse som Rye har. I en klubb med 60 medlemmer kjenner alle til alle. I Rye som har mer enn 20 ganger så mange medlemmer blir utfordringene annerledes. Men det ubestridelige faktum er at des høyere den sosiale trivselen er, des mer lojale medlemmer - slik er det bare!

Jørn