Du er her

Bremseklosser carbonhjul

Håvar Kvisbergliens bilde
Forum: 

Lurte på om det var noe som har erfaring med bruk av kombiklosser alu/carbon? Jeg bruker aluhjul på trening og carbon i konkurranser. Har fått mye forskjellige råd mht om det går å bruke samme bremseklosser. Det er forsåvidt kjent at spon fra aluminiumsfelgene setter seg i klossene og skader carbonfelgene, men spørsmålet er om dette lar seg fikse med å pusse klossene med litt sandpapir ved bytte av hjul. I fjor byttet jeg alle klossene hver gang, men dette blir mye mekking med 5 konkurranser i året... Noen som har erfaring, synspunkter på temaet?

Tore Haslemos bilde

Dette vil vera avhengig av ein del faktorar, blant anna kva klossar du brukar. Ganske stor forskjell i egenskapene til ulike klossar.

Eg brukar gule Swisstop til karbonhjula, dei er ganske mjuke og slites veldig fort om du brukar dei på alubremseflate. Klossar for aluhjul er hardare og gir dårlegare bremseeffekt på karbonhjul. Dette er mest uttalt når det er kaldt og vått. På rolege langturar brukar ein jo nesten ikkje bremsane i det heile, på fellesstartar/konkurransar med store felt, vått ver og teknisk løype kan du nesten ta knekken på eit sett mjuke bremseklossar.

Veit ikkje om sandpapir er noko stort poeng, aluflisene kan gå langt inn i dei mjuke klossane og eg trur det er greiast å plukka dei ut. Det å skifta mellom klossar er også avhengig av kva bremsar du brukar. På Shimano går det stort sett ganske lett, men på for eksempel Campa kan det vera eit mareritt å skifta mellom klossane. Likar Shimano sine klossar er best på Alu. På karbonhjul er bremseflatene av ganske ulik karakter, men eg likar som sagt best gule Swisstopp på mine hjul. Veit at enkelte synes kork er bra, men på det hjulsettet eg har testa på blei dei blankpolerte og knallharde -> ubrukelege på vått.

Eg hadde skifta klossar til konkurransane, både for å spara karbonhjula for flis (sjølv om eg ikkje veit om det er så veldig farleg). Aller mest for å ha klossar som passar til den bremseflata du skal bruka. Det er for dyrt å trena seg gjennom mange sett Swisstop med svampete bremseeffekt på aluhjul, og for farleg å bruka harde klossar på karbonhjula (spesielt når det er vått).

T

Erik Øystein Johansens bilde

Jeg kan bare støtte Tore H i sine uttalelser og har gjort samme erfaringer som han. Swisstop har etter min erfaring de beste klossene for karbonhjul. De har til og med god bremseeffekt i regnvær.

 

Med litt trening så klarer man også å skifte bremseklosser på under 30 minutter (for Shimano). Samtidig så fungerer dette mekkearbeidet som en perfekt sjekk av sykkelen før et ritt, noe jeg oppfordrer alle ryttere til å gjøre.

 

 

Hvis du ikke ønsker å skifte klosser og vil beholde karbonhjula, så er løsningen å kjøpe seg at karbontreningshjulsett!! Innlysende ;-)

 

 

Hilsen Erik

Ville absolutt byttet til hvert ritt. Gjør dette selv. Viktig å ha gode bremser, og også spare felgene.  Jeg bruker 2 - 3 minuter å skifte alle fire klossene, og dette er ikke mye når du alikevell går over sykkelen før et ritt.

Frode Dalen

Remi Wisting-myhres bilde

Hvorfor bytter folk hjulsett mellom trening og ritt i utgangspunktet? Er det ikke greit å få trent med de hjula man bruker i ritt, slik at man blir kjent med hvordan de oppfører seg? Eller er folk "redde" for at hjula skal bli ødelagt/oppbrukt på trening? Har dyre karbonhjul selv, og bruker dem gjerne på treninger slik at jeg blir vant til dem. Skulle de mot formodning bli ødelagt under trening er jo ikke det verdens undergang tenker nå jeg.

Har brukt Carbonhjula mine på trening også jeg. Helt suverent det. Men etter 3 pungteringer på en uke i Danmark i fjor med pariserdekk, gikk jeg over til dekk og slange på trening. Billigere og raskere og skifte.

Frode Dalen

Håvar Kvisbergliens bilde

Oppsummeringsvis så er det vel ingen 100% løsning på dette. Enten koster det penger eller så blir det mekking. Tror nok ikke kjøring på pariserdekk på trening blir noe vane. Litt for mye styr å bytte dekk...Vanskelig nok å komme seg hjem på nødløsningen.  Å gå vekk fra pariser frister heller ikke. Heller egentlig mot å kjøpe en sykkel til slik at man har en til trening og en til konkurranse. Slipper mekkingen på begge. Får begynne å spare....

Takk igjen!