Du er her

Om fart, vikeplikt og bruk av langefinger'n

Marit Wefling Storengs bilde
Forum: 
En kollega fortalte meg i dag en historie, som gjorde at jeg på vegne av klubben måtte beklage så mye.
 
Lørdag 12. november mellom kl. 15 og 16 var hun i bil på vei gjennom Slemdal i retning ring 3. Hun kom kjørende ned mot krysset med et barn i baksetet, da en Ryesyklist kom susende rett forbi fronten på bilen hennes. Idet min kollega er lommekjent i området, er hun vel kjent med hvem som har vikeplikt og hvem som har forkjørsrett i det aktuelle krysset. I dette tilfellet var det hun som hadde forkjørsrett og Ryesyklisten som hadde vikeplikt. At syklisten ikke viste tegn til å overholde sin vikeplikt, var ikke det hun var mest opptatt av, idet hun uavhengig av sin forkjørsrett ikke syntes det hadde vært noe særlig å få en syklist på panseret. Hun stilte dog spørsmål ved farten til den aktuelle syklisten, og noterte seg samtidig at to syklister som kom lenger bak bremset hensynsfullt (og klokt) opp på vei inn i krysset.
 
Og ikke nok med at Ryesyklisten hadde turet frem med fare for både seg selv og andre; da min kollega passerte den samme syklisten noe lengre ned i veien, viste vedkommende finger’n til henne. Hun ble så oppskaket av det hele at hun viste finger'n tilbake, i påsyn av sin sønn som forskrekket ble vitne til at mamma brukte "bannefinger'n".
 
Jeg synes i alminnelighet man bør være varsomme med både å bryte vikeplikt og å vise finger’n når man ferdes i trafikken. Især når man er ikledd klubbdrakten og ikke bare gjør seg selv, men samtlige Ryesyklister til skamme.
Jeg anmoder om at vedkommende går i seg selv, og eventuelt vurderer bruk av en sivil drakt dersom lignende stunts og atferd skal gjentas ved en senere anledning.
Per Sigurd Langseths bilde

Ikke mye bra oppførsel. Det går utover alle i Ryebunad.

Jeg kjører nesten daglig gjennom det samme krysset og registrerer svært mange biler som ikke overholder vikeplikten på samme måte som han med finger'n. Jeg legger til grunn at din kollega kom inn i krysset fra Stasjonsveien og syklisten(e) kom ned og inn mot krysset fra nord i Risalleen. Enten jeg sykler eller kjører bil i dette krysset, stoler jeg aldri på at alle som er pålagt vikeplikt der, overholder den. Det ekstreme i situasjonen som beskrives er at syklisten (og altså også mange bilister) faktisk har dobbelt grunnlag for vikeplikt, både skiltet og merket vikeplikt og vikeplikt etter høyreregelen. Det burde være nok, men noen vil vel ikke innrette seg etter reglene.