Du er her

Ut på skotuppen med Rodolfo Massi

Runar Brocks bilde
Forum: 

Før påske var jeg på tur med www.expa.no Treningstur med distanser i overkant av 100 km pr dag i variert terreng i Toscana. Vi fikk også en flott dag på øya Elba, med klatring og flott havutsikt.

Noen kvelder fikk vi være med på fordrag. Massi (tidligere sykkelproff) er veldig opptatt av sittestilling på sykkel. Et par ting jeg bet merke i: 1 Han ville ha folk til å sitte høyt, skotuppen skulle så vidt nå bakken når du satt på setet. Og så anbefalte han flere til å flytte clitsen lenger fram mot tuppen av skoen. Dette vil bedre tråkket vesentlig hevdet han.

Er det noen med synspunkter på hvor langt fram man skal flytte clitsen på skoen?

Hei Runar,

Det med posisjon av klossene synes jeg høres veldig gammeldags ut. Da jeg var på sykkeltilpasning hos Ben Clarsen så forklarte han at man som en tommelfinger-regel kan si at spurtere har klossene lengre fram på skoen, mens for langdistanse burde pedalklossen være lenger bak. Mener også å ha lest at "nyere forskning" har vist at det mest gunstige rent energimessig er å ha klossen nærmest midt under foten. Orker ikke å rote fram referanser nå, men det sto om dette i en av de nyeste Procycling, tror jeg. Skal finne noen linker når jeg finner igjen bladet.

 

Steve Hogg er blant de som forfekter at det mest effektive er å ha klossen lenger bak på foten enn det som har vært vanlig. Power to the pedal her: https://www.stevehoggbikefitting.com/blog/2011/04/power-to-the-pedal-cleat-position/

Espen Fossheims bilde

Som Ken nevner så sier nyere forskning at mange har hatt en tendens til å sette cleaten langt frem i et forsøk på å få mer ut av tråkket. Det ligger jo i vår menneskelige natur at mer er bedre. Forskingen viser at mange med hell kan sette den litt lenger bak. Jeg har selv eksprementert en del med dette og kjørefølelsen endrer seg ganske mye selv med bare en cm forflytning. Min personlige erfaring tilsier at fotens anatomi og proprosjoner kanskje er den viktigste faktoren for hvor akkurat du skal stille pedalklossene. Har du lange føtter og tær er det naturlig at kraftpuntket er litt lenger mot midten av foten og vs for de med så føtter. Proporsjonene mellom vrist, tær, ankel og tåball har også innvirkning.

 

Den beste metoden jeg til nå har kommet over som også stemmer best med egne observarsjoner av kreftutbytte og stress på muskelene er at cleaten plasseres noen mm bak senter av din egen tåball på storetåa. Gitt at tråkket er noenlunde rundt vil da kraften være mest hensiktsmessige plasert ift til nedtråkket i posisjon 60 grader fra hosisontalen - dvs det punktet hvor musklene produserer mest kraft - dvs rett på pedalaksen i den mest kraftfulle delen av nedtråkket.

 

Husk at det kan være store individuelle foskjeller mellom venste og høyre fot. Det samme gjelder vinkel på klosssen. Jevnt over bør de plasseres mest mulig "kne over tær" så tråkket går linjert gjennom aksen av foten og ikke presser ut mot siden. Det kan da være nødvendig å forhøye klossen eller skyve den ene lenger frem enn den andre. Det er selvsagt ikke så enkelt å måle lengden på verken lårbein eller legg ift til hverandre. Men om man har et noenlunde fonuftig mål på dette vil det være mulig å komme litt lenger i den individuelle tilpassningen. Få en kompis til å filme når du tråkker på rulle for å finne noen avvik fra aksen. Den lengste foten dikterer tilpasningen ved å være normalt innstilt. Den som er kortere vil måtte forhøyes hvis leggbeindet er kortere og klossen skyves lengre frem hvis lårbeinet er kortere. Om det er omvendt proprosjonalt blir det hele vanskeligere men det går an å heve cleaten på deb ene foten og skyve klossen lenger frem på den andre. Men da kreves eksakte mål som de færreste har anlending til å skaffe seg. Og så kommer den gyldene regel om å skrive ned hvordan ting vikrer slik at man alltid kan komme tilbake til utgangspunktet da det er lett å gå seg vil. Gjør små tilpansinger, gi det en uke og noter. Det er mine beste råd ut fra mine erfaringer.

/espen

Interessant lesning! Jeg fikk akkurat et spørsmål fra en kollega hvis unge friidrettsutøvende datter har fått en overbelastning under forfoten og nå må trene alternativt en stund. Planen er å kjøpe spinningsykkel og kjøre intervalløkter på den, men hun trenger å få flyttet cleatsen så langt bak som mulig for å avlaste forfoten.

Jeg har lest artikkelen som ble nevnt over og sett at noen skomerker fremheves som mer fleksible mhp cleatsplassering enn andre, så tipser dem om det. Regner med at de ellers rett og slett må bore nye hull og feste cleatsen på ønsket sted. Siden jenta er utøver på høyt nivå antar jeg at innsatsen er topp, og da er det viktig å få stilt inn denne spinningsykkelen riktig mhp setehøyde, knevinkel osv. Selv bruker jeg vater for å få rett posisjon på kneet over pedalaksen, og stiller setehøyden slik at jeg får en svak knekk i kneet når jeg har hælen på pedalen i nederste stilling, men gjelder dette også selv om man flytter cleatesen nærmere midtfoten? Eller er det andre anbefalinger å følge da? Tror dere at butikker som tilbyr sykkeltilpasning har velfundert veiledning også når cleatsen er plassert lengre bak?