Du er her

Rulletrening hjemme i vinter

Ottar Henangers bilde
Forum: 

Hei,

jeg har den siste tiden fått en del spørsmål om tips til hvordan man bør trene på rulla hjemme nå i vinter. Håper at det er noen med treningskunnskap som har noen gode tips til program for rulletrening som de vil dele med oss.

Personlig så sliter jeg med motivasjonen og selvdisiplinen til å kjøre intervaller alene på rulla, så det blir i stedet 2-3 timers langturer typisk med innlagt klatring av ett eller annet kjent fjellpass i Europa siste timen. Som regel mens jeg ser på ett eller annet på TVen i bakgrunnen. Intervall-trening gjøres i stedet på spinning hver det er lettere å bli pushet av andre.

Men for de som ikke har spinning, noen tips til program som kan benyttes?

Espen Knutsens bilde

Veldig mange sliter med motivasjon for rulletrening alene, og med god grunn - det er gørr kjedelig ;-). Av det jeg har opparbeidet meg av kunnskap og erfaring, så er det beste man kan gjøre på rulle å kjøre sone 3 intervaller (gjerne terskeltrening). Man trenger ikke holde på mer enn 45 min her for å få bra utbytte av treningen - selv 30 min vil gi stor fremgang. Jeg snakker her om Rye 16/17 nivå. Kjør da gjerne intervaller med økende lenge, og korte aktive pauser på 1 min. Langturene er lettere å holde på med ute - løping, ski, sykkel o.l. Mølle, sykkel, elipsemasjon på treningssenter er også bra og lettere å få motivasjon til å gjennomføre. Det er lettere å trene med andre til stede. Det viktigste gjennom vinteren er å holde sykkelmuskelaturen og kondisen vedlike. Det beste treningsutbyttet får man ved å kjøre konkurransesykkelen på rulle gjennom vinteren, men da er vi på XP nivå. For de fleste andre, så holder det med mindre spesifikk trening der man fokuserer på kondis og styrke uten for mye systematisk trening. For Rye 16/17 nivå anbefaler jeg 2-4 treninger i uka avhengig av nivå og tidsklemma. 1-2 dager med kondistrening og 1-2 dager med styrke. Når det gjelder styrke, så er det viktig å fokusere på basisøvelser for syklister (f.eks. knebøy/beinpress, markløft, tåhev, planke). Kjør gjerne maksløft (én øvelse kjøres med 3-4 sett og 4-6 repetisjoner). Det er også viktig å variere treningen for å unngå å miste motivasjon.

Det er mange flere i Rye som kan mer om trening enn meg. Det jeg skriver her funket for meg, og er realistisk i en travel hverdag. Folk er veldig forskjellige. Noen trenger ikke trene like mye for å holde ett bra nivå, mens andre må holde mer fokus og trene spesifikt. Det viktigste er å ikke vente til April med å komme igang med treningen. Grunnlaget for sesongen blir lagt gjennom vinteren. Er man godt forberedt i starten av April, så går fremgangen som en lek så lenge man kommer på fellestreningene. Kjør på og kjør hardt! :-)

Å sitte 2-3 timer på rulla er vel noe av det kjedeligste man kan gjøre.

I vinter kommer jeg til å kjøre et opplegg utviklet av danske Jesper Bondo Medhus. 12 uker med 3-5 økter i uka. Ingen over 90 minutter. Har en kamerat som har benyttet dette opplegget tidligere, med veldig bra effekt. Mye harde intervaller, lite langkjøring og restitusjonsøkter. Opplegget er ganske annerledes enn det vi er vandt med i Norge. Men det skader jo ikke å prøve.