Du er her

Hva gjorde du for seks uker siden?

Martin Henrik Andresens bilde

Podcast til jogging. Den populære podcasten Serial anbefales på det varmeste

Hvor var du for seks uker siden? Hvor godt husker du ettermiddagen slik den utfoldet seg? Eller hva om du tenker tilbake 16 år - nå begynner det å bli uklart, ikke sant? Dette er utgangspunktet for drapssaken som har fyr på podcast-verden i vinter. Og gitt noen løpeturer jeg neppe vil glemme.

Serial er en amerikansk podcast ledet av journalisten Sarah Koenig. Podcasten, som er en spinoff av radioprogrammet This American Life, tar for seg en enkelt kriminalsak over tolv episoder. Serien handler om hvorvidt Adnan Syed drepte Hae Min Lee i Baltimore i 1999. Syed ble i år 2000 dømt til livstid i fengsel for drapet, men det virker høyst uklart om han faktisk er skyldig. Syed ble dømt på vitneutsagn fra andre som mente å huske hvor han befant seg en ettermiddag for seks uker siden. Problemet er bare at vitneutsagnene stemmer ikke.

I skrivende stund topper Serial både den norske, den britiske, den australske og den amerikanske og kanadiske iTunes-lista for lydpodcast. Serial er radiodokumentar av høy klasse. God krim med cliffhangere i hver episode. Det var med store forventninger jeg knøt joggeskoene mens de første episodene av serien lastet seg ned til telefonen min.

Martin Henrik Andresen lytter til podcast på Strava

Jeg liker å høre på podcast til mine roligere turer. Musikk er topp, men det ligger mye gull i god radio. Det gir en viss ro. Jeg må begrense farten for å få med meg hva som sies. Det blir noe annet å legge oppmerksomheten til.

Martin Henrik Andresen lytter til podcast på Strava

Seks løpeturer og 74 kilometer senere har jeg hørt igjennom alle tolv episoder av serien. Det var ikke helt planen, men hver episode ender på et vis som gjør at du med en gang har lyst å sette i gang en ny en. Det blir lange løpeturer av slikt. Podcastjogg passer godt til vinterløping. Det er en roligere form for trening der god grep trumfer høy fart. Langkjøring som gir grunnlag til vårens intervaller.

Martin Henrik Andresen lytter til podcast på Strava

Det var masse fakta å holde styr på i hver episode, spesielt den der de plukker fra hverandre aktoratets tidslinje for drapet. Man må holde orden på klokkeslett og persongalleri. Likevel tror jeg at jeg har fått en sterkere opplevelse av serien enn de fleste. Langt mer enn min stakkars kompis som forsøkte å juleshoppe med dette på øret, men endte bare opp å holde seg i et rekkverk på et kjøpesenter.

Martin Henrik Andresen lytter til podcast på Strava

Jeg kan huske tilbake til å jogge gjennom skogen bak riksen og huske hvordan klassekompisen Jay endret sin historie i ulike politiforklaringer. Jeg kan huske hvordan telefonloggene blir gjennomgått mens jeg løp grusveien langs Gaustadjordene. Og ankesaken mens jeg løp rundt Sognsvann, et vann jeg har løpt rundt nok av ganger før. Likevel har jeg en følelse at neste gang jeg passerer samme rute kan jeg huske historien sving for sving. Podcast gir meg rett og slett en høyere tilstedeværelse når jeg løper.

Martin Henrik Andresen lytter til podcasten Serial på Strava

Så mener jeg Adnan er skyldig i mord? Du får laste ned og løpe selv.

Relaterte artikler: 
Gruppe: 
Synlig: 
Offentlig - alle kan lese