Du er her

– Jeg løper fordi jeg kan

Inger Heiberg Woxholtts bilde

I morgen representerer Runar Sæther Norge og Rye i VM i ultraløp i Portugal.
 
Lørdag 8. juni stiller Runar og seks andre norsk utøvere på startstreken i Trail World Championchips i portugisiske Mirandha do Corvo, og han og de andre norske deltakerne er på plass i Portugal.

 – Etter en litt tøff periode rundt NM og antydning til overtrening, har jeg fått hentet meg inn, og formen er nå veldig bra, sier Runar til kondis.no. – Med fokus på restitusjon og overskudd den neste tiden, skal jeg være veldig godt forberedt på startstreken. Jeg har et uttalt mål om topp 20 og med klaff på dagsform og gjennomføring, mener jeg det er realistisk.

Selv om løypa i Ultra Trilhos dos Abutres bare måler 44 kilometer har den imponerende 2100 høydemeter, så det skal være mulig å få brukt kreftene her. Dette er Runars debut i terrengultra.

Runar Sæther har løpet for Rye i mange år, og er en seriøs utøver som bruker mange timer på å trene hver uke. Det startet som med så mange andre, at han fikk beskjed av legen om at han måtte legge om livsstilen, han jobbet for mye, var overvektig, hadde begynnende magesår og høyt blodtrykk. Men Runar tok det mer alvorlig enn de fleste, han brøt tvert med sitt tidligere liv, sa opp jobben og fikk seg jobb som dykker i utlandet. Han begynte også å løpe jevnlig. På Malta traff han Laura Bakker, og de meldte seg sammen på et løp. Det ga mersmak, og da de etterhvert flyttet sammen tilbake til Norge fortsatte de begge to med løpingen. Den tok større og større del av livet til Runar, noe han fant ut at han trivdes godt med. Han fikk seg jobb i SATS, og fortsatte å løpe stadig mer. I 2014 løp han sin første maraton, og i 2016 og 2017 begynte han å løpe virkelig mange konkurranser. (Her er Runars rapport fra London marathon i 2016.)
2017-sesongen ble på mange måter et gjennombrudd, med seier i Jessheim Vintermaraton, Kongsvinger Maraton, Ecotrail 48 km og Hyggenmila, blant annet.

2018 var en sesong preget av store opp- og nedturer. Det begynte med en god januarmåned med trening frem mot Sevilla maraton. Det ble seier på Winterrun 10 km, men så var det bråstopp, han pådro seg plantar fasciit og måtte stå over Sevilla maraton. Det tok 6 uker før han så smått kunne løpe, og første konkurranse ble KRS ultra sin korte 21 kilometersdistanse. 2. plass der var positivt med tanke på veldig begrenset treningsgrunnlag. Han kom igang med god trening etter det, og startet Ecotrail 80 km med friskt mot. Lå på 2. plass etter 50 km, men gikk dessverre vann og næringstom, og måtte bryte etter 65 km. Enda en nedtur. Kjapt tilbake i trening, vant Grimstad halvmaraton helgen etter og hadde en god treningsperiode i juni/juli, frem mot NM som var neste mål. Han løp Blefjells beste 21 km, som del av treningen, vant og satte ny løyperekord, men falt og brakk faktisk armen 3 steder 5 km før mål! Det er utrolig hva adrenalin gjør ... Men dermed røyk NM. Med armen i gips ble det likevel en imponerende seier på Kongsvinger halvmaraton, før en ny god treningsperiode frem mot årets hovedmål, Templier Endurance trail 102 km i Frankrike i oktober.
– På veien løp jeg Dobbeltraveren som en del av treningen, vant og satte løyperekord, og visste nå at formen begynte å bli veldig bra, forteller Runar.
– Templier ble en suksess etter en følelsesladet dag, der jeg gikk i ledelsen etter 30 km, holdt denne til ca 70 km, falt to ganger og trodde jeg måtte bryte med smerter i kneet. Jeg ble passert av flere løpere, men kom omsider igang igjen, gikk noen kilometer før jeg kunne begynne å løpe igjen, og begynte å ta inn på teten. De siste 10 kilometrene var det ingen som løp fortere enn meg, jeg kom i mål som 5. mann kun få minutter bak pallen. Veldig godt fornøyd i et av Europas største ultraløp.

– Jeg elsker å løpe, sier Runar. Det spiller ingen rolle om det er i by eller på sti, om det er langt eller kort. Jeg elsker friheten det gir å løpe i fjellet. Like mye som jeg elsker å pushe meg selv på tredemøllen mens jeg kikker på byen som våkner til liv utenfor vinduet på SATS. Å løpe tar frem det beste i meg. Det gir meg glede og overskudd og det gir meg tid for meg selv. Det handler om mestring, om opplevelser og utfordringer. Det handler om meg mot meg selv – ingen andre. Jeg elsker å konkurrere, kjenne adrenalinet flomme gjennom kroppen i minuttene før startskuddet går. Jeg tester mine egne grenser. Det får fram det beste i meg.

Sammen med Laura har Runar også vært med på å starte Parkrun i Tøyenparken, og det er blitt et veldig flott, gratis lavterskelarrangement som får frem løpegleden hos mange.

–Parkrun handler om å få mennesker i aktivitet, sier Runar. Det skal være et lavterskeltilbud, gratis, der absolutt alle kan delta. Du kan gå, jogge, løpe eller stille som frivillig – alle er like velkommen. Ettersom det er en oppmålt, fast 5 km-løype, er det også perfekt for de som trener mer målbevisst og som ønsker å bruke Parkrun til å måle fremgang og/eller som en god treningsøkt. Det er ikke uvanlig å se noen av Englands aller beste langdistanseløpere side om side med den som nesten aldri har løpt før. Det skaper en helt unik atmosfære og et fantastisk felleskap som favner om alle.  (Du kan lese mer om Tøyen parkrun her, og selvsagt bli med selv også.)

Runar skryter også av Ryes løpegruppe i kondis. –En klubb som har stor bredde og hvor det sosiale er svært viktig, sier han. Til høsten flytter Runar og Laura til England, men Runar skal fortsette i jobben i SATS, og kommer til å være i Oslo jevnlig, så vi håper vi får nyte godt av hans blide og hyggelige vesen både i styresammenheng (Runar er nestleder i løpegruppa) og sosialt på ulike løp.

Og nå krysser vi fingrene, lørdag 8. juni legger Runar i vei ut på den 44 kilometer lange terrengløypa som vil avgjøre hvem som blir verdensmester i ultraterreng, vi følger selvsagt med og heier på Runar!

Mer om VM i terrengultra her og på kondis.no her.

Vil du lese mer om Runar og hvordan han trener, skrev kondis.no en lang artikkel om ham i 2018, den finner du her (krever innlogging hos kondis).

Runar og Laura har vært gjester i podcasten Captare og forteller mer om blant annet Tøyen parkrun, har du ikke hørt den, anbefaler jeg den. Søk på Captare der du vanligvis lytter til podcaster, du finner den også her.

Runar har også laget flere gode og informative løpeteknikkvideoer for SATS, du finner dem hvis du søker på nettsidene til SATS.

Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen